L'Ajuntament de Tarragona pagarà 1.604 euros anuals per fer sonar l'Amparito al carilló del Mercat

L'empresa municipal ESPIMSA es va posar en contacte amb l'SGAE i AGEDI amb la voluntat de conèixer el preu dels drets de la cançó, obra de Jaume Teixidor Dalmau
Imatge de la plaça Corsini durant una de les sortides del carilló del Mercat Central. | TarragonaDigital

 

L'Ajuntament de Tarragona, a través de l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (ESPIMSA), pagarà 1.604,52 euros anuals per fer sonar l'Amparito Roca al carilló del Mercat Central. Es tracta d'un import reclamat des de la Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) i l'entitat de gestió dels drets de propietat intel·lectual dels productors fonogràfics (AGEDI). El consistori es va posar en contacte amb ambdues associacions el dia 11 de novembre, amb la voluntat de conèixer el cost dels drets de l'Amparito Roca, obra del compositor Jaume Teixidor Dalmau. 

«Era una consulta poc habitual», expressava la presidenta d'ESPIMSA i regidora de Comerç de l'Ajuntament, Elvira Ferrando. Ho corroboraven fonts d'SGAE: «No és una petició que arribi diàriament a la societat», deien, i afegien que «el consistori ha fet la consulta de la manera adequada i correcte en temps i forma». La pregunta des de l'Ajuntament es va registrar el dia 11 de novembre i el carilló es va inaugurar el dia 21

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Fer sonar l'Amparito al carilló costarà 133,71 euros mensuals

ESPIMSA haurà d'abonar mensualment 76,19 euros a la SGAE i 57,52 euros a AGEDI pels drets d'autor i de propietat intel·lectual de l'Amparito Roca, obra del compositor barceloní Jaume Teixidor Dalmau. Es tracta d'un cànon que el consistori haurà d'abonar com qualsevol altra entitat o empresa que utilitza una cançó en espais públics i de manera habitual, i que s'ajustarà anualment segons determinin les dues agrupacions.

El carilló del Mercat Central sona a les dotze del migdia i a les sis de la tarda tots els dies de la setmana. L'Amparito Roca, per tant, es reprodueix 730 vegades l'any. Així doncs, l'Ajuntament de Tarragona pagarà aproximadament 2,20 euros per cada reproducció de la cançó. 

El carilló incorpora les campanes a la seva banda sonora

A més de reproduir l'Amparito Roca, el carilló del Mercat Central ha incorporat el toc de les campanes. Des de fa alguns dies, «s'està ajustant l'obertura de la porta amb el so de les campanes i la posterior reproducció de l'Amparito», detallava Elvira Ferrando. Aquest seria el motiu pel qual aquest dilluns a la tarda, per exemple, es van obrir les portes però no va sonar el pasdoble més emblemàtic de Tarragona. «Són sistemes autòmats bastant complexos», deia Ferrando. 

Tot i això, el carilló es va inaugurar fa tres setmanes i, des d'aleshores, ja s'ha retrassat o ha patit problemes tècnics en més d'una ocasió. El cost del rellotge i la posterior festa d'inauguració s'enfila als quasi 100.000 euros. Ara, caldrà sumar la quantitat que cal abonar mensualment pels drets de la cançó. El pròxim 31 de desembre, el carilló s'obrirà amb el toc de les dotze campanades. 

"Alerta: la mesura que demana el PP que no agradarà a Torra" "NOVETATS: Un pàrquing municipal de Tarragona es convertirà en zona blava al gener"