Arriba la primera associació d'advocats animalistes de Tarragona

L'Associació d'Advocats en Defensa Animal de Tarragona (ADAT) vol fer seguiment de casos de maltractament animal i es personarà com acusació particular sempre que cregui convenient

Ha arribat la primera associació d'advocats animalistes de Tarragona. S'amaga sota les sigles ADAT (Associació d'Advocats en Defensa Animal de Tarragona) i el seu objectiu és fer seguiment de casos de maltractament animal, acumular dades sobre les actuacions policials en aquest àmbit i, si es creu necessari, personar-se com acusació particular en procediments judicials oberts. «Volem saber quina és la realitat de la província», deia la presidenta, Marta Reynals. 

ADAT està format per quatre advocats que van compartir inquietuds i dubtes «als passadissos dels jutjats, on passem moltes hores». Tots quatre es consideren activistes i han cregut que fundar l'associació «era la millor manera d'arribar on moltes persones no poden per falta de coneixement». L'equip està integrat per Marta Reynals (presidenta), Aina Paredes (vicepresidenta), José Ferrándiz (secretari) i Manuela Perea (tresorera). 

ADAT busca l'ajuda dels ciutadans per «saber la realitat de Tarragona»

ADAT ha deixat clar durant la seva presentació que «necessitem l'ajuda dels ciutadans», tal com declarava la seva presidenta, Marta Reynals. L'objectiu de l'associació és acumular dades sobre actuacions policials en l'àmbit del maltractament animal per, després, donar un toc d'atenció als ajuntaments dels municipis amb les dades a la mà.

«Sabem que moltes vegades es truca a la policia quan, per exemple, estan pegant a un gos al carrer o hi ha un animal abandonat i en mal estat, però no arriba a presentar-se», explicava la vicepresidenta, Aina Paredes. És aquí on vol posar el focus d'atenció ADAT. «Perquè podem instar els ajuntaments a complir la normativa si els funcionaris no fan la seva feina», apuntava Reynals. 

Objectiu, arribar allà on no poden arribar els activistes

Un altre dels propòsits d'ADAT és arribar allà on els activistes, per falta de coneixement legal, no poden. «Volem fer el seguiment dels casos tant per la via administrativa com per la judicial», deia Reynals. Fins i tot podrien personar-se com acusació particular en un procediment judicial obert per tal d'utilitzar «totes les armes legals possibles».

Tot i la voluntat de «fer tot el possible», des d'ADAT han volgut deixar clar que «som un equip de quatre persones i no podem arribar a tot, per això, ens personarem com acusació popular només en els casos que creguem necessari». A més, han recalcat la importància d'entrar en el procediment judicial un cop estigui obert, per tal d'estalviar-se la fiança obligatòria que demanen als jutjats. 

Primera acusació particular oberta d'ADAT

Tot i que l'associació es va presentar aquest divendres 26 d'octubre, l'equip d'advocats d'ADAT fa setmanes que treballa. És per això que ja s'ha presentat com acusació particular en un cas. Es tracta d'un episodi de maltractament animal que va tenir lloc al Camp de Mart, on dos cadells van ser colpejats. 

«El delicte podria passar de lleu a no lleu, fet que augmentaria la sanció econòmica i, a més, faria publicitat de la persecució de delictes d'aquest tipus», explicava Reynals. A partir d'aquests casos, afegia, «tothom va prenent consciència»

Els ciutadans poden posar-se en contacte amb ADAT a través de la seva pàgina de Facebook, Instagram o Twitter sota el nom ADAT o amb el mail defensaanimaltarragona@gmail.com