Primeres mobilitzacions i talls de carreteres a Tarragona, en resposta a la sentència

Al vespre hi ha convocades concentracions a la Plaça de la Font de Tarragona o davant els Jutjats de Reus.

 

Les primeres hores després de la publicació de la sentència al procés català han estat força intenses a les comarques tarragonines, de la mateixa manera que ha passat a la resta de comarques catalanes. Des de TarragonaDigital, heu pogut seguir tota la informació d'aquestes primeres hores de la jornada, a través del Minut a Minut que continua actiu per anar actualitzant tot el que vagi passant.

 

Aquest és el vídeo-resum del matí, amb les principals mobilitzacions que s'han produït durant aquestes primeres hores de reaccions a Tarragona vers la sentència del Tribunal Suprem. 

 

 

 

Centenars de persones han començat a mobilitzar-se des de quarts de deu del matí a diversos punts de la geografia tarragonina, primer de forma més tímida però a poc a poc incrementant-se en nombre i intensitat pel que fa a les accions de protesta.

  

El matí ha començat amb concentracions espontànies davant dels ajuntaments, places principals de cada poble o ciutat o fins i tot, davant les dependències judicials de Reus o Tarragona i a partir d'aquí les concentracions de persones s'han anat desplaçant pels carrers i places dels municipis.

  

Entre els col·lectius més actius d'aquest matí hi ha hagut els estudiants que ràpidament s'han mobilitzat i han omplert majoritàriament les concentracions. Càrrecs electes dels consistoris tarragonins, funcionaris i col·lectius com els 'Avis i Àvies per la Llibertat' han participat també de les mobilitzacions.

 

Valls, comencen els talls de carretera

Valls, un dels punts on la manifestació ha començat més aviat | Albert Oliva

 

 

A la capital de l'Alt Camp, la mobilització s'ha desplaçat ràpidament fins al polígon industrial de la ciutat, des d'on s'ha tallat la carretera N-240 en ambdós sentits de la marxa, comportant importants retencions i protestes de camioners i conductors que no podien circular. També s'ha produït l'incendi d'un contenidor de la brossa, però ha estat un fet aïllat. En aquests moments, continua el trànsit paralitzat. També està tallada en ambdós sentits de la marxa, la mateixa carretera a l'alçada de l'Espluga de Francolí.

 

Tarragona i Reus, epicentre de les mobilitzacions

Els carrers de Reus plens de manifestants durant el matí | Jordi Olària

 

A Tarragona, la marxa lenta de gent ha passat per diversos punts de la ciutat, com els Jutjats, el Mercat Central o l'Estació de Renfe, on hi han anat gairebé un miler de persones. La manifestació ha col·lapsat diversos punts de la ciutat durant el matí i s'ha tallat momentàniament l'Autovia A-7 tot i que s'ha reobert minuts després. Així mateix, uns 200 estudiants han tallat durant pocs minuts la plaça Imperial Tarraco.  A Reus, les concentracions s'han anat movent per la ciutat paralitzant el trànsit puntualment però sense incidències remarcables.

  

La jornada s'ha produït sense incidències remarcables, exceptuant l'agressió que ha patit una dona amb una bandera espanyola que increpava els manifestants i que ha rebut un fort cop a la cara per part d'un d'ells.

 

Concentracions de rebuig a molts ajuntaments

Montblanc, Altafulla o Cambrils són alguns dels ajuntaments que s'han concentrat per expressar el seu rebuig a la sentència. Altres ajuntaments i institucions com la Diputació de Tarragona o diversos consells comarcals han suspès la seva activitat institucional i alguns d'ells han anunciat plens extraordinaris en protesta per la sentència. També han emès comunicats la Conferència Episcopal Tarraconense, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya o Unió de Pagesos.

 

L'Estació de Renfe de Tarragona, blindada policialment per evitar aldarulls | Carlos Domènech

 

A la tarda, les concentracions on s'espera més gent

Les mobilitzacions seguiran durant tot el dia i es preveu que siguin les del vespre les que aglutinin un major nombre de persones. Entre les concentracions que hi ha previstes arreu de la demarcació destaquen la que ha convocat Òmnium Cultural a les 20 h a la plaça de la Font de Tarragona, la que hi ha convocada a Reus, a les 20 h davant dels Jutjats o la concentració comarcal de la Conca de Barberà que es farà a Montblanc també a les 20 h.