GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Detenen quatre persones i recuperen més de 3.700 restes arqueològiques a Tarragona, Màlaga i Còrdova

Les peces recuperades tindrien un valor superior als 500.000 euros al mercat negre, però el seu valor històric és incalculable
Columnes recuperades per la Guàrdia Civil | Guàrdia Civil

 

 

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i ha intervingut més de 3.700 restes arqueològiques en diferents localitats Màlaga, Còrdova i Tarragona, on es va localitzar una àmfora. Hi ha nou persones més investigades. El valor econòmic de les peces al mercat negre superaria els 500.000 euros, tot i que el valor històric és incalculable, segons els perits, ja que qualsevol dada de la distribució dels materials durant una excavació és important per investigar després aspectes sobre la societat o el comerç d'aquella època. El material recuperat comprèn diferents èpoques, com la Prehistòria, l'època ibera, romana, medieval i visigoda. Destaca una escultura togada femenina de l'època romana, similar a les del Teatre Romà de Mèrida.

 

L'operació 'Colum' va començar el desembre del 2016, quan es van detectar a Ronda (Màlaga) diverses restes d'origen romà, que eren similars a les que existien a l'antiga ciutat romana d'Acinipo (ara Ronda) al segle I i altres situades a la zona del terme municipal de Cabra (Còrdova). Es va constatar que peces similars (columnes) havien estat adquirides a diversos antiquaris de la província de Màlaga i estaven sent utilitzats com a decoració en uns jardins d'un hotel. Els investigadors van constatar que els antiquaris havien confeccionat documents fraudulents de cessió i compravenda amb l'objectiu d'amagar la il·legalitat de les peces amb les quals s'estava traficant comercialment. Aquestes restes són béns de domini públic.

 

 

 

Un petit museu il·legal a Màlaga

Un cop identificada la procedència de les columnes, es va registrar el domicili d'un dels antiquaris a Antequera (Màlaga), on es van trobar 60 peces més. També es van inspeccionar altres antiquaris a la mateixa localitat i també a Marbella, Estepona (Màlaga) i Cabra (Còrdova), on es van intervenir dues peces més. També es va constatar que un dels antiquaris d'Antequera tenia un petit museu completament il·legal perquè no tenia cap permís. Allà es van trobar 42 peces més.

 

En paral·lel, es va iniciar l'operació 'Patred', ja que els investigadors van detectar que existia un tràfic il·legal de material arqueològic a través d'Internet. Es van intervenir 436 peces a Torremolinos, 3.166 a Lucena, una àmfora a Pizarra i una altra a Tarragona.

 

Imatge d'una altra de les peces arqueològiques recuperades per la Guàrdia Civil | Guàrdia Civil

 

Destrucció dels jaciments

L'espoli d'aquestes peces ha provocat la destrucció total o parcial del jaciment. El material recuperat va ser traslladat al Museu d'Antequera per a la seva custòdia, conservació i peritatge. Un tècnic de la Junta d'Andalusia les va analitzar. Els detinguts i investigats han passat a disposició judicial pels delictes de receptació de material arqueològic procedent d'espoli i de tràfic il·legal de béns arqueològics pertanyents al Patrimoni Històric Espanyol.

 

 

Et pot interessar: