Tarragona torna a la normalitat després d'una Santa Tecla multitudinària

Milers de ciutadans han gaudit de les festes, que s'han allargat durant deu dies | La Baixada de l'Àliga, la cercavila Petita o l'entrada del Braç, actes més concorreguts

La ciutat de Tarragona ha tornat a la normalitat aquest dimecres, 25 de setembre, després de deu dies de festa major. La Santa Tecla d'aquest any ha estat una de les més multitudinàries que es recorden. Actes com la Baixada de l'Àliga, l'entrada del Braç o els pilars caminant han estat molt concorreguts. El Correfoc i la traca de final de festes d'aquest dimarts a la nit van servir perquè milers de tarragonins s'acomiadessin de la seva patrona. Ara, caldrà esperar un any més per tornar a gaudir d'una altra Santa Tecla. 

Tarragona diu adéu a una Santa Tecla multitudinària

Entre el 13 i el 24 de setembre Tarragona ha esclatat amb les festes en honor a la seva patrona, Santa Tecla. El primer cap de setmana de festes va estar marcat per la més que consolidada Mostra de Folklore Viu, que va portar a la ciutat lleons d'arreu de Catalunya. També va brillar la diada del Primer Diumenge de Festes, que va comptar amb la presència dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La plaça de la Font es va omplir de gom a gom, fet que s'ha repetit constantment durant la darrera setmana.

Dilluns, Oques Grasses i Segonamà van fer vibrar el públic tarragoní a ritme de cançons com «In the night» o «Sta guai». Va ser en el marc del 50 aniversari de BASF a la ciutat. Després, dimarts i dimecres, els teclers i les tecleres van poder agafar forces per encarar els dies més forts i tradicionals de les festes. 

Imatge del concert d'Oques Grasses i Segonamà a la plaça de la Font. | Judit Sabaté

 

Del 19 al 24: els dies més intensos de Santa Tecla

De la Santa Tecla petita al Correfoc i la traca final. O dit d'altra manera, del 19 al 24 de setembre. Aquests sis dies són, per a molts, els millors de l'any. I així es va demostrar als carrers i places de la ciutat, que van omplir-se de gom a gom. El primer capítol es va viure dijous a la tarda, quan milers de menuts van sortir a gaudir de la Santa Tecla petita. Novament, van tornar a demostrar que hi ha pedrera i, a més, de qualitat. 

El Ball de Diables Petit durant la Cercavila petita d'aquest any. | Àngel Ullate

 

Divendres, la Catedral va acollir un dels actes més tradicionals de les festes: el Retaule de Santa Tecla. A través de la creació coreogràfica, l'Esbart descobreix la vida, la conversió i el martiri de la patrona. Es tracta d'un dels moments de calma abans de la tempesta, que arriba a la ciutat a cop d'Amparito Roca el dia 21. 

Dissabte, Tarragona va despertar amb el temor de la pluja, fet que finalment no va arribar. El Pregó, l'Arrencada i la Baixada de l'Àliga van omplir un dels dies més forts de les festes. Eduard Boada va enamorar des del balcó, els gegants van conquerir els carrers i l'Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa van fer les delícies dels més valents durant la Baixada. 

Imatge de la Baixada de l'Àliga d'aquest 2019, una de les més multitudinàries que es recorden. | Àngel Ullate

Sense temps per a descansar va arribar la vigília de la patrona i una de les nits més màgiques de l'any. Malgrat que la pluja va amargar el Seguici de la tarda i Dames i Vells, els ciutadans no van voler abandonar els carrers i van poder gaudir dels elements de la cercavila. Després d'una nit plena de festa, el sol va aparèixer per il·luminar el dia en honor a la patrona. Des de primera hora, la cultura i la festa va envair els carrers de la Part Alta, en una jornada que es va culminar amb l'entrada del Braç a la Catedral.  

Instant de la Professó de Santa Tecla d'aquest 2019. | Àngel Ullate

 

L'últim dia de les festes va estar marcat per la Baixada dels Pilars Caminant i el Correfoc. Tarragona va vibrar amb les construccions de les quatre colles de la ciutat, que van poder arribar fins al balcó de l'Ajuntament. De fet, els Xiquets del Serrallo ho van aconseguir per 24a vegada. Ja a la nit, les espurnes i les carretilles van fer acte de presència per acomiadar les festes. El Correfoc, que va acabar amb una encesa conjunta a la plaça Corsini, va ser l'avantsala de la traca, que van córrer centenars de valents. Tot plegat per dir adéu a una Santa Tecla multitudinària, participativa i exitosa. 

El Correfoc va servir per tancar unes festes de Santa Tecla excepcionals. | Àngel Ullate

"⛲ Zones comunitàries d'ús públic: una problemàtica estesa a Tarragona" "😡 INDIGNANT I PERILLÓS: Incívics trenquen el vidre que cobreix un pou, a Tarragona"