GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU√ć i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not√≠cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Envelliment i relleu generacional: les dues cares del barri de la Fraternal de Valls

En l'actualitat, el barri s'ha convertit en un dels més cèntrics i ben comunicats de la capital de l'Alt Camp
Imatge actual del carrer Creu de Cames | Albert Oliva

 

L'any 1957, una colla de companys de feina es van proposar de construir habitatges propis en r√®gim de cooperativa. El projecte, encomanat a l'arquitecte Joaquim Batlle de Moragues, constava de 100 cases adossades, distribu√Įdes en 5 carrers, m√©s un de transversal d'acc√©s, una pla√ßa, 5 espais destinats a serveis i un arbre ornamental davant de cada edifici. El 6 d'octubre de 1964 es van donar per acabades les obres de construcci√≥ del grup d'habitatges La Fraternal i encara avui es destaca que ¬ęentre tots els ve√Įns, ho van fer tot¬Ľ.

 

Manel Odina √©s l'actual president de l'associaci√≥ ve√Įnal i assegura que ha perdut el compte dels anys que fa que est√† al capdavant del barri. Relata que, en l'actualitat, la mitjana d'edat del barri √©s molt elevada, ja que ¬ęhi viu molta gent aut√≤ctona amb m√©s de 95 anys: persones que van fundar i construir el grup d'habitatges, i que ara s√≥n molt grans¬Ľ. No obstant aix√≤, el president tamb√© diu que hi ha una altra realitat que es comen√ßa a imposar, pel fet que ¬ęen els darrers anys algunes fam√≠lies joves han comprat les cases, les han reformat i han vingut a viure-hi¬Ľ.

Primeres cases aixecades al barri | Manuel Fernàndez

El pont, la primera connexió amb la ciutat

En els seus inicis, el barri de la Fraternal no tenia una connexi√≥ f√†cil amb el centre de Valls, ja que els habitatges es trobaven en una part del terme municipal segmentada pel torrent de la Farigola. Els ve√Įns, per solucionar aquesta problem√†tica, van emprendre la iniciativa de gestionar i sufragar √≠ntegrament la construcci√≥ d'un pont que connect√©s el barri amb el centre hist√≤ric de la vila. Per la seva banda, l'√ļnica aportaci√≥ que va fer l'administraci√≥, va ser donar el vistiplau al projecte i fer acte de pres√®ncia en l'acte inaugural, el 18 de juliol de 1969. 

 

Amb els anys, el vial s'ha convertit en una de les art√®ries principals de la circulaci√≥ vallenca i ara la Fraternal √©s un dels barris m√©s c√®ntrics i m√©s ben comunicats de la ciutat. Aquesta realitat, per√≤, es contraposa fortament amb la tranquil¬∑litat que es respira en cada casa i carrer de la cooperativa d'habitatges. Odina explica que els ve√Įns sempre han posat una atenci√≥ especial en l'enjardinament de les zones verdes dels espais comuns, i ¬ęaquesta cura ha convertit el nostre barri en un veritable pulm√≥ verd de Valls¬Ľ.

Aspecte actual del pont impulsat pels ve√Įns del barri | Albert Oliva

 

De fet, els ve√Įns encara avui s'encarreguen del manteniment dels espais verds del barri i, fins i tot, ells mateixos compren i planten les flors de temporada i les plantes ornamentals dels carrers. ¬ęL'Ajuntament de Valls pot ajudar-nos en el manteniment, per√≤ la despesa dels jardins l'assumim els ve√Įns, per tal de tindre flors i arbres vius davant de cada casa¬Ľ, subratlla el president. 

 

¬ęEns falta un local social¬Ľ

La Fraternal, tot i l'edat avan√ßada de la majoria dels seus residents, √©s un barri molt actiu. Al llarg de l'any, destaquen diverses activitats culturals que apleguen un bon nombre de residents, com els actes de la Festa Major a finals de juliol, una cal√ßotada, una paella popular o l'arribada del patge reial i del ti√≥, per Nadal. Tanmateix, aquestes trobades socials s'han de desenvolupar al carrer, ja que no hi ha cap espai amb capacitat per a reunir tot el ve√Įnat en cas de mal temps.

 

Altres necessitats i demandes de l'associaci√≥ s√≥n, per una banda, l'asfaltatge dels carrers, algun dels quals es troba for√ßa deteriorat, i per l'altra, la instal¬∑laci√≥ de la fibra √≤ptica, que sembla que ser√† una realitat a curt termini. Val a dir que en els darrers anys, l'Ajuntament de Valls ha dut a terme millores en alguns carrers i s'ha renovat tot l'enllumenat de la via p√ļblica. Aquesta darrera acci√≥ ha consistit a renovar 49 punts de llum, substituint les llumeneres i instal¬∑lant llums LED que augmenten la sensaci√≥ d‚Äôil¬∑luminaci√≥ amb una major efici√®ncia ambiental i reduint, a la vegada, un 80% de costos energ√®tics.

La plaça de Pompeu Fabra és el punt neuràlgic de la vida social del barri | Albert Oliva

 

La tert√ļlia di√†ria

La pla√ßa de Pompeu Fabra fa m√©s de 55 anys que √©s l'epicentre social i cultural de la Fraternal. Di√†riament, els seus bancs acullen la colla de tertulians m√©s veterans. Ells repassen les batalles viscudes, les visites temporals que rep el ve√Įnat o l'aparcament massiu i incontrolat que avui dia pateixen els carrers del barri. Aquesta tert√ļlia di√†ria tamb√© reuneix, si el mat√≠ √©s assolellat, alguns dels fundadors del grup d'habitatges que encara viuen al barri. Les seves converses comparteixen espai amb la vegetaci√≥ frondosa i es mesclen amb la sonoritat del sortidor d'aigua que sempre raja.

 

Ells mateixos destaquen que, a vegades, la trobada quotidiana t√© l'al¬∑licient d'un aniversari, una onom√†stica o qualsevol altre esdeveniment important a nivell personal. Ho celebren amb un aperitiu i algunes notes musicals que alegren el mat√≠. La tert√ļlia simbolitza l'acolliment dels valors immaterials i es converteix en una mostra m√©s de l'evoluci√≥ del treball col¬∑lectiu i de la conviv√®ncia social que s'ha aconseguit com a comunitat. Avui, puc dir que, com a vianant, he tingut la sort desviar el meu cam√≠ i entrar en un aut√®ntic jard√≠ per tal de contemplar l'escena.

Imatge d'una tert√ļlia de fa alguns anys | Assumpci√≥ Bastida

Potser també t'interessa: