'Piti peta Hofen Show' és l'espectacle que s'ha programat al Teatre Metropol per al proper dijous a la nit.

Tot a punt pel FITT, l'oasi del teatre contemporani a Tarragona

El festival té lloc entre el 25 i el 29 de juny a diferents espais de la ciutat

«L'atmosfera del FITT és única». Amb aquestes paraules, Joan Negrié ja espera l'arribada de la sisena edició d'aquest certamen, el Festival Internacional de Teatre de Tarragona. Ell n'és el director oficialment, però el seu paper va més enllà: és el motor del FITT, l'ideòleg en cap, l''alma mater', al cap i a la fi. Després que el festival nasqués de manera biennal, ja fa dues edicions que hi ha FITT cada any i l'aposta va en creixement.

Enguany, són onze els espectacles que es podran gaudir entre el proper dimarts, 25 de juny, i dissabte, dia 29. Produccions que arriben des de diversos indrets de la geografia: Barcelona, Madrid, Màlaga, Nova York, Israel, França o el Regne Unit són els llocs d'origen d'espectacles d'allò més sorprenents que nodriran els vespres de la darrera setmana de juny a Tarragona de cultura contemporània, amb base teatral però amb un eclecticisme que permetrà pinzellades de moltes altres arts —del circ a la dansa, passant per la música.

Joan Negrié, gestor de la Sala Trono, valora «molt positivament» aquesta etapa a la caixa escènica del Metropol.
Joan Negrié, gestor de la Sala Trono, és també el director i 'alma mater' del FITT. | Ángel Ullate

 

Espectacles inesperats, fora dels límits del que és habitual

Però, què té d'especial el FITT que no tingui qualsevol altre festival de teatre convencional? D'entrada, justament això, que no és convencional. «El festival compta amb programacions sorprenents, que la gent no s'espera i que se surten dels marges d'allò que és normal», explica Negrié a TarragonaDigital.com. Per comprovar-ho tan sols cal fer un cop d'ull a la programació de l'edició d'enguany del festival.

Tan sols tres exemples que demostren la singularitat de tot el cartell: 'Suite Toc Núm 6' (dimarts 25, a dos quarts de deu de la nit al Teatre Metropol), un espectacle de concert i teatre al voltant del TOC, el transtorn obsessiu compulsiu. Dimecres 26, a les 19.00 al Palau Firal, 'What does Stuff do?', un espectacle de malabars absurd emmarcat en les famoses conferències TED Talk, en una barreja excèntrica de circ, teatre i filosofia. O dijous 27 (també a dos quarts de deu de la nit al Teatre Metropol), 'Piti Peta Hofen Show': poesia, teatre i circ es tornaran a barrejar en aquest espectacle peculiar.

Hi ha vuit espectacles singulars més a la cartellera, però el FITT va molt més enllà d'aquesta programació. «Es crea una atmosfera de festival única, una bombolla artística que t'acompanya a repetir i que al final del festival fa que t'hagis familiaritzat amb tothom», explica Joan Negrié.

FITT 2019.
'Suite Toc Num 6' és una interpretació teatral que obrirà el FITT dimarts, 25 de juny, a les 21.30h al Teatre Metropol. | TarragonaDigital.com
 

El FITT, molt més enllà dels espectacles

Perquè si bé és cert que els onze espectacles del FITT són els pilars fonamentals del certamen, allò que engrandeix i que fa encara més únic el festival és tot allò que hi ha al voltant. Per començar, els escenaris. Enguany s'han programat espectacles al Teatre El Magatzem i al Metropol, però també se sumen altres espais, com ara el Palau Firal i de Congressos.

«Però en això també sortim de la norma: que ningú s'esperi espectacles a la sala Eutyches o a la Genius, buscarem escenaris no convencionals», comenta el director del FITT, Joan Negrié. També es recupera d'edicions anteriors la capçalera del circ.

Espectacles no habituals en escenaris no habituals. Però encara hi ha més ingredients... i parlant d'ingredients, hi ha espai per a la cuina. «La Confraria de Pescadors de Tarragona ens ofereix uns sopars magnífics, les quatre darreres nits de festival, al jardí del Metropol, que contribueixen molt a crear una atmosfera molt familiar i agradable», diu Negrié. I enguany, una novetat important: l'aportació de l'espectacle de carrer.

«Cada dia programem un espectacle a les 19.00 i un altre a les 21.30h, que fins l'any passat eren tots al mateix espai», explica. Però enguany la cosa canvia. «El primer el fem al Palau Firal o al Magatzem i el segon al Metropol o a la capçalera del circ», explica, de manera que han optat per buscar un fil que condueixi els espectadors d'un escenari a un altre i que, de passada, permeti arreplegar-ne uns quants més. «Incorporem l'espectacle de carrer de la companyia lleidatana Fadunito, que anirà en cercavila musical i circense d'un espai a l'altre», diu el directordel certamen.

FITT 2019.
'What Does Stuff Do?' és una interpretació de malabarisme absurda que tindrà lloc dimecres 26 al Palau de Congressos. | TarragonaDigital.com

 

A més, al llarg del dia hi haurà altres activitats en el que també és un nou espai del FITT. Es tracta del CaixaForum, que en aquest cas s'incorpora per 'workshops' que es duran a terme els matins de dijous, divendres i dissabte. Dels onze espectacles, sis van a concurs i els premis per tancar el festival es donaran en un acte de clausura dissabte, 29 de juny, a partir de les onze de la nit.

L'impuls de Repsol, un motor clau per al nivell del FITT 2019

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona compta amb el suport econòmic de Repsol des de la seva posada en funcionament. Â«Quan parlem del FITT, parlem d'un diamant en brut que s'ha anat polint a mesura que creix», apunta el director de relacions externes de la companyia, Pep Bertran. Â«Ã‰s una aposta cultural única que s'ha anat consolidant amb el temps», ha celebrat.

Repsol dona suport econòmic al festival Â«des del primer dia», aclareix Bertran, i ja s'ha convertit en un dels grans Â«ambaixadors de la cultura de Tarragona». Â«Ã‰s una satisfacció per nosaltres donar un cop de mà al FITT, perquè és una aposta que, sens dubte, val moltíssim la pena», ha valorat. El compte enrere ja ha començat, i el nivell del FITT torna a trucar a la porta de la ciutat.

També et pot interessar


Comentaris