Un sensesostre passa la nit a un portal d'un local buit ubicat a la Rambla Nova de Tarragona.

Una nit per fer un recompte de la Tarragona sense sostre

Més d'un centenar de voluntaris van recórrer aquest dimecres de matinada els carrers de la ciutat per comprovar quantes persones hi dormen i en quines condicions

Tarragona va recomptar aquest dimecres de matinada quantes persones dormen en els seus carrers. Més d'un centenar de voluntaris van dividir-se en petits grups i van recórrer la ciutat. Armats amb un mapa i un bolígraf, van pentinar tots i cadascun dels racons del districte que els havien atorgat els tècnics de l'Ajuntament. Des de la Rambla Nova, els barris i fins a les zones més disseminades del Francolí. Tot es va explorar amb deteniment. L'objectiu, comprovar quants ciutadans dormen a la via pública i en quin estat ho fan per, en un futur, buscar solucions. El resultat, 70 persones dormint al carrer —58 homes, 9 dones i 3 sense identificació— i 14 més dormint a l'alberg —13 homes i una dona—. L'any 2017, a la via pública es van comptar 49 persones. 

Objectiu: analitzar la Tarragona que dorm al ras

Una parella baixa la Rambla Nova entre rialles. És la una de la matinada d'aquest dimecres 15 de maig. La temperatura és prou agradable, de nit primaveral. Al portal del número 68, ara abandonat, tres persones embolicades en mantes velles dormen o intenten fer-ho. Les envolten bosses de plàstic, ampolles d'aigua, roba i una gran maleta. Tot i no fer massa fred, tenen el cos completament endinsat sota la manta. No es distingeix el seu sexe ni la seva edat. La parella, aïllada de tot allò que no sigui la seva conversa, passa per davant dels tres cossos sense immutar-se.  Només el noi, uns metres més enllà, desvia lleument la seva mirada. 

Tres persones passen la nit a un portal de la Rambla Nova de Tarragona.
Tres persones passen la nit a un portal de la Rambla Nova de Tarragona. | Àngel Ullate

 

Més d'un centenar de voluntaris tarragonins han decidit,  per una nit, mirar sense impediments aquells que dormen al carrer. De fet, tenen l'ordre de trobar-los. «Tenim l'oportunitat, per només un cop a l'any, d'indagar. De buscar llocs, als racons, sota els arbusts.  D'explorar cadascun dels carrers, els portals oberts, els caixers i les cantonades». Són les ordres de Jèssica Cantos, tècnica de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, dirigides als voluntaris que se n'encarregaran del districte anomenat Part Alta.

Els voluntaris destinats a la Part Alta escolten atentament les instruccions de Jèssica Cantos.
Els voluntaris destinats a la Part Alta escolten atentament les instruccions de Jèssica Cantos. | Àngel Ullate

 

 

El punt de reunió és el Centre Cívic ubicat a l'històric pàrquing Jaume I. Una trentena de persones —tres homes i 27 dones— escolten amb atenció. N'han fallat alguns. Una llàstima, si es té en compte que molts van haver de ser traslladats a altres zones més buides. Cantos, després de passar llista, dona les primeres instruccions. Els grups —gairebé tots són parelles— rebran una carpeta amb un mapa. La fundació Arrels, pionera a Barcelona, ha facilitat una ampliació de totes i cadascuna de les petites zones que caldrà trepitjar. 

A més del mapa, també hi ha un full amb el número d'emergències. I el més important, una quadrícula on han d'apuntar quantes persones sense sostre detecten. Indispensable serà escriure-hi l'adreça, el nombre de persones que hi ha al mateix punt, la descripció del seu estat, el sexe —si és possible distingir-lo— i si van acompanyats d'animals. «Respecteu la seva dignitat. Sigui on sigui que els trobeu, serà la seva llar», recalca Cantos abans de demanar «seguretat» i «coherència». 

«Espero que siguin capaços de reunir prou recursos per donar una finalitat a les dades»

Passen minuts de les dotze de la nit i és el moment de posar-se en marxa. Abans, però, els voluntaris creen un grup de Whatsapp per estar connectats entre si. A les dues, hauran de tornar al punt de trobada per entregar les dades recollides durant la ruta. La Vanessa Ros i la Saray Colomer seran les encarregades de pentinar la zona 1, entre el Portal de Sant Antoni, la Rambla Vella, l'Antic Escorxador i la plaça de Dames i Vells. 

La Saray i la Vanessa durant el recompte de persones sense sostre de Tarragona.
La Saray i la Vanessa durant el recompte de persones sense sostre de Tarragona. | Àngel Ullate

 

La primera té 18 anys i estudia Integració Social. La segona en suma 21 i s'ha endinsat en el món de les finances. Ambdues, però, comparteixen el 'hobby' d'ajudar a la gent. «L'interessant seria que fessin nous programes, que utilitzessin aquestes dades tan reveladores per fer alguna cosa», diu Colomer poc després d'endinsar-se en els carrers d'una Part Alta en silenci. Ros comparteix el mateix desig, i afegeix: «Han de ser capaços de reunir prou recursos per donar una finalitat a les dades que s'obtinguin amb el recompte». 

Ros ha arribat a Tarragona per estudiar fa pocs mesos. Colomer viu a la Floresta i el nucli antic no és el seu fort. Amb la llanterna del mòbil i el mapa a la mà, intenten acordar la logística del seu recorregut. Durant la primera hora de passejada no troben res. Les Coques, la plaça del Fòrum, Granada, Puig d'en Sitges i passeig de Sant Antoni són alguns dels punts que han pentinat. Encara els resta la meitat de la Part Alta per tornar al Centre Cívic amb la tranquil·litat que, almenys al seu districte, no hi ha ningú sense llar

La Saray i la Vanessa observen amb deteniment el mapa per recòrrer el districte que se'ls ha atorgat.
La Saray i la Vanessa observen amb deteniment el mapa per recórrer el districte que se'ls ha atorgat. | Àngel Ullate

 

Si tot va bé, en algunes setmanes seran els tècnics del consistori els que sortiran al carrer durant la nit. Aquest cop, però, elaboraran un cens, faran un seguiment durant dos dies de les persones registrades i les entrevistaran per trobar una solució al seu futur. El primer pas, però, era repetir un recompte que ja es va elaborar l'any 2017 per una regidoria encapçalada, aleshores, per la difunta Ana Santos. 

Fotografia de grup dels voluntaris que van participar en el recompte de persones sense sostre a la Part Alta.
Fotografia de grup dels voluntaris que van participar en el recompte de persones sense sostre a la Part Alta. | Àngel Ullate