Lluís Calduch, director del Retaule de Santa Tecla: «El Retaule ajuda a estimar molt més Santa Tecla»

L'Esbart de Santa Tecla durà a terme, aquest divendres 20 a les 22.30, la 28a representació del Retaule de Santa Tecla
Imatge d'arxiu del Retaule de Santa Tecla. | Facebook/Esbart Santa Tecla

 

Són les nou de la nit d'aquest dilluns, 16 de setembre. El local d'assaig de l'Esbart Santa Tecla, al carrer Soler, està ple. Joves, i no tan joves, roben hores al dia per participar en l'assaig general del Retaule de Santa Tecla. 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Se'ls veu a la cara el cansament d'una llarga jornada però flota a l'ambient l'entusiasme, entusiasme que la ciutat viu per Santa Tecla i els membres de l'Esbart pel Retaule, «un dels millors moments de l'any per una de les entitats més potents, en l'àmbit cultural, de Tarragona».

Rosa Llorach, vídua de l'enyorat Jaume Guasch i directora de l'Esbart Santa Tecla, té part important de responsabilitat en l'energia positiva que transmeten tots els reunits. La Rosa és un dels referents al voltant de qui es generen converses i s'organitzen projectes. 

En Lluís Calduch, que es defineix a ell mateix com a «tarragoní d'adopció», és el director del Retaule. Ens rep entre torn i torn de l'assaig per explicar-nos, molt amablement i de manera molt didàctica, què és i què significa per a Tarragona el Retaule de Santa Tecla.

«El Retaule és una petita joia de la cultura»

La logística del Retaule és la següent: a l'escenari, 24 persones; darrere, entre maquillatge, regidoria i vestuari, unes altres 14. Quantitat d'assajos necessaris? «Amb quatre o cinc ho lliguem, més l'assaig general i l'assaig a la Catedral, amb la música de la Cobla La Principal de La Bisbal, unes tres hores abans de la representació» explica Calduch. 

Però què és el Retaule de Santa Tecla, a banda «d'un espectacle perfectament consolidat dins el programa de festes de Santa Tecla»? Potser el tarragoní de sempre no necessitarà explicacions però Santa Tecla és un dels moments de l'any on la ciutat rep més visitants així que un breu resum pot ser d'utilitat: «és una moixiganga, un ball, que representa, en vuit quadres, escenes de la vida de Santa Tecla. Els membres de l'Esbart Santa Tecla actuen a la Catedral de Tarragona i el públic, massiu, contempla l'espectacle d'esquena a l'altar major de la seu tarragonina».

Imatge de l'assaig del Retaule de Santa Tecla a la seu de l'Esbart Santa Tecla aquest dilluns, 16 de setembre, | Cedida

 

Darrere del Retaule hi ha «en Jaume Guasch, el meu amic, per qui estic aquí. La seva pèrdua va ser per l'Esbart, i per tots nosaltres, un cop molt però molt dur. En Jaume va voler crear una moixiganga sobre la vida de la Santa i va sortir aquesta petita joia de la cultura que és el Retaule. Ja fa 28 anys que ho fem i cada any la Catedral està plena».  

«Santa Tecla serà sempre nostra!»

Santa Tecla és el millor moment de l'any per la ciutat de Tarragona. Els tarragonins, i tarragonines, es bolquen a gaudir d'un dels programes de festes més extens de tota Catalunya. En aquest context, en el context d'una festa popular i amb molta participació de gent jove, sorgeix la pregunta de quin paper juga el Retaule?

«El Retaule ajuda a entendre millor Tarragona i Santa Tecla, sobretot per la gent que ho veu de nou. Ajuda a conèixer-la molt més, a estimar-la molt més, des dels vessants que sigui: religiosa, cultural, tradicional» creu Calduch. El director del Retaule, «sóc de Barcelona però em sento molt tarragoní», assegura que «jo treballo també coses sobre Santa Eulàlia i allí el fervor és diferent. A Tarragona, Santa Tecla és la seva Santa». «El Retaule és el moment d'inici important de les festes!»

Lluís Calduch no pot evitar riure quan li preguntem si creu que Santa Tecla és Santa: «aquí no hi entraré, no sóc expert però sí que puc dir que per nosaltres és la nostra Santa i això no ens ho canviarà ningú. Hi ha coses que si el poble se les fa seves... En fi, que Santa Tecla serà sempre nostra!»

Una altra imatge de l'assaig general del Retaule de Santa Tecla que s'ha dut a terme aquest dilluns, 16 de setembre. | Cedida

"🚔VANDALISME: Nou robatori de cotxe a Tarragona" "El PSC vol regular els elements que es pengen els edificis municipals de TGN"