'Tan Amigos': teràpies i tallers amb gossos per a col·lectius vulnerables

L'entitat tarragonina organitza una sessió a la fira Bestial d'aquest cap de setmana a Reus
Les sessions de teràpia amb gossos s'adrecen a diversos col·lectius | Angel Ullate

 

El Bob s’acosta, simpàtic, i saluda a la seva manera. Es deixa acaronar amb facilitat, i jau en silenci als nostres peus. «Ja ho veieu, és molt sociable i tranquil», el presenta l’Alèxia Piedrola, tècnica i coordinadora del projecte Tan Amigos. L’entitat realitza sessions de teràpia amb gossos com el Bob pensades per a diversos col·lectius vulnerables, i també realitzarà un taller aquest cap de setmana a la Fira Bestial de Reus.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

«El servei que oferim és d’atenció a les persones: fem sessions de teràpia basades en els nostres coneixements d’educació canina», explica l’Alèxia. Tan Amigos està en marxa des del 2004, i atén col·lectius com la geriatria, persones amb diversitat funcional, autisme, menors infractors, interns a les presons... «Un gos crea un clima distès i de benestar que permet treballar en un ambient molt favorable», raona.

L'entitat 'Tan Amigos' treballa en geriàtrics, centres de diversitat funcional o de suport a processos judicials

La residència de La Mercè, a Tarragona, és un dels centres adherits al projecte | Angel Ullate

 

Una de les teràpies amb els gossos de Tan Amigos més curioses és la de suport en processos judicials. «Ajuden a rebaixar els nivells d’ansietat, i permet que perfils com les víctimes de violència de gènere puguin declarar els seus durs testimonis d'una forma més relaxada», amplia Piedrola. El Bob, aliè a la conversa, segueix als nostres peus, olorant en calma la sorra del parc de la Imperial Tarraco.

L’entitat disposa actualment d’una quinzena de gossos com el Bob. «No ens fixem en cap raça determinada, sinó en el caràcter que tenen els animals», matisa. Tots els gossos són adoptats de gosseres del territori —del centre L’Última Llar, sobretot—,  i viuen amb els treballadors, els mateixos qui els ensinistren. El Bob, una barreja rossa de Golden, va ser diferent. «Crec que, en aquest cas, va ser ell qui ens va escollir a nosaltres i no a l’inrevés», somriu l’Alèxia.

El projecte aspira a «millorar la vida dels gossos, i també la dels usuaris de les teràpies»

El Bob és una barreja de Golden, i forma part de les teràpies de Tan Amigos | Angel Ullate

 

«És un gos súper sociable, però al principi vam detectar que tenia moltes pors i traumes», reconeix la seva cuidadora. «Molta por als homes adults, a les escales, un pànic enorme als petards...», recorda. Fins que va ser ell qui va seleccionar l’Alèxia com a persona de confiança. Ella li acarona dolçament l’orella dreta mentre ho explica.

«Pretenem que el nostre projecte sigui bidireccional: que millori la vida dels gossos i també dels usuaris de les sessions», explica. «En els casos de persones amb greus discapacitats, és importantíssima l’aportació en el vessant sensitiu: el contacte, l’estimulació muscular...», comenta. Centres com La Muntanyeta, la Fundació Estela o el col·legi Sant Rafael són alguns dels espais on col·laboren.

Valors vius de sensibilitat i d'inclusió social

Fragment de l'entrevista amb Alèxia Piedrola, tècnica del projecte Tan Amigos | Angel Ullate

 

«L’objectiu no és fer cap circ, sinó que es comportin com a un gos natural en qualsevol espai, i amb qualsevol persona», sintetitza. Actualment, les accions terapèutiques i educatives de Tan Amigos arriben a més de 30 centres, i més de 500 persones de Tarragona i Barcelona. «El nostre objectiu? Millorar la qualitat de vida de les persones amb l’ajuda dels gossos com a facilitadors del procés», assevera.

Tarragona obre la porta, d’aquesta manera, al paper actiu d’alguns animals com a valor de sensibilitat i d’inclusió social per a col·lectius vulnerables. «Un gos crea un centre d’interès que et pot canviar el dia», s’acomiada Alèxia Piedrola. El Bob aixeca el cap, obedient, i deixa veure un collar blau on es pot llegir ‘Therapy Dog’ en majúscules. Rescatar unes vides per millorar altres vides. Vindria a ser això.

L'estimulació sensorial és un dels punts forts de les sessions | Angel Ullate

 

També et pot interessar

"FASTIGÓS: Una escola de Tarragona, greument afectada pels excrements de coloms" "ATENCIÓ: El diputat tarragoní que podria arribar a la plaça de la Font"