Imatge de l'inauguració de l'exposició de  Robert Gerhard

La Diputació de Tarragona inaugura una exposició per retre homenatge al compositor Robert Gerhard

Robert Gerhard és un dels músics catalans més reconeguts en música clàssica, i enguany es compleixen 50 anys de la seva mort

Robert Gerhard és un compositor internacionalment conegut com un dels màxims revulsius de la música catalana, per les seves creacions emprenedores i innovadores. L’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona li retrà homenatge amb una exposició  que ja es pot visitar fins el 19 de febrer, de dilluns a divendres des de les deu del matí fins a les vuit del vespre.

A l'exposició es podrà escoltar l'obra del compositor

L'acte inaugural ha estat presidit pel diputat dels centres d’ensenyament de la Diputació, Jordi Cartanyà i també ha comptat amb la presència del nebot del compositor, Ferran Gerhard, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Valls, Xavier Salat; Olga Ger Beltran, de l’Institut d’Estudis Vallencs, i Víctor Santapau, director de l’Escola i Conservatori de Música a Tarragona. Els alumnes de cant del Conservatori amb el professor del centre, Miquel Massana, al piano s'han encarregat d'oferir un concert en directe per amenitzar l'acte.

L’exposició s’ha organitzat amb motiu de la celebració dels 50 anys de la seva mort, i es destaca la importància del músic com a creador, investigador, pensador i explorador. El material de l'exposició ha estat cedit per l'Institut d'Estudis Vallencs, i planteja un recorregut a través de les etapes vitals del compositor: Valls-Laussasne-Barcelona 1896-1922, Viena-Berlín 1923-1929, Barcelona 1929-1939 i París-Cambridge 1939-1970. L'exposició també compta amb un petit espai on gaudir de les seves obres.

Gerhard era un músic nascut a Valls i va mantenir una estreta vinculació amb el territori

Gerhard Va néixer a Valls l'any 1896, i tot i ser fil de pare suís i mare alsaciana, sempre va mantenir una estreta vinculació amb la terra on va néixer. Tot i formar-se a  l’Acadèmia Reial de Música de Munic i a l’Acadèmia Granados, va col·laborar amb l'arxiu d'etnografia i folklore de Catalunya, realitzant diversos treballs al Camp de Tarragona i a Prades. També dins el món polític i cultural, va integrar-se dins el 'Consejo Central de la Música’ en època de la II República espanyola, mentre ho compaginava amb una feina al departament de música de la Biblioteca de Catalunya. Com molts intel·lectuals catalans i espanyols, també va haver d'exiliar-se, i va viure als Estats Units i diversos països Europeus com Suïssa i Alemanya en què va conèixer el moviment avantguardista i expressionista.

Gerhard va rebre diversos premis al llarg de la seva vida i és considerat com un dels compositors de música clàssica més destacat del patrimoni musical català, i una figura clau de la música catalana i europea. 


Comentaris