Salven un nadó gràcies a una cirurgia inèdita a una embarassada a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona

L'operació va ser a la setmana 26 i es va allargar l'embaràs fins la 33 | Els metges volen publicar el cas en una revista especialitzada quan la nena estigui donada d'alta

Els metges de l’Hospital Joan XXIII van realitzar una operació inèdita a una embarassada el passat mes de desembre. El fet és que se li va complicar la gestació a la mare, als voltants de la setmana 21, quan tenia dolors molt forts. Des de l’Hospital Santa Tecla, on controlaven l’embaràs de la dona, van veure que el problema podia ser la reobertura de la ferida de la primera cesària.  El problema era que en tan poques setmanes d'embaràs, el part no era viable i van traslladar el seu cas a l’Hospital Joan XXIII, durant la setmana 26. El cas de Josefina – mare–, Amel – pare–, i l'acabada de néixer, Emma, és una història que ha explicat el Diari de Tarragona, i, afortunadament, ha acabat bé.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Se li obre la cicatriu de la cesària i li complica l’embaràs

Els metges de l’Hospital Joan XXIII no havien vist un cas com aquest, segons explica el mitjà de paper de Tarragona, però expliquen que es torni a obrir la cicatriu d’una cesària anterior és una complicació molt poc freqüent i, quan això passa, normalment és en les setmanes finals, a prop del part, quan comencen les contraccions i l’úter està molt dilatat.

A finals d’octubre, la mare tenia una cita a l’hospital, però va haver d’avançar-la, perquè estava sagnant i en una ecografia van veure que el forat a l’úter, ja era bastant gran, segons explica el Diari de Tarragona.  La prematuritat del possible part, augmentava la possibilitat de tenir diverses seqüeles, ja que només pesava 800 grams.

Josefina, que també és metge, va consultar als professionals mèdics que l’estaven atenent, si hi hauria la possibilitat de cosir la ferida i, així, continuar amb l’embaràs.  Aquest fet, segons comenten els metges, no l’havien realitzat mai i, després de consultar-ho amb altres hospitals de referència, van adonar-se que era una pràctica inèdita.  Finalment, en posar-se d’acord amb la mare, van entrar a quiròfan per fer la intervenció i veure com estava la ferida.

Hospital Joan XXIII de Tarragona
Els metges de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona van realitzar una intervenció inèdita a una embarassada   | TarragonaDigital.com

 

Una intervenció inèdita a Tarragona

En realitzar l'operació, van comprovar que hi havia una separació en els teixits i van fer una intervenció com si es tractés d’una cesària habitual.  En aquest sentit, els metges no sabien com reaccionaria el teixit, però no sagnava. Així doncs, amb la mare conscient durant el procés, li van consultar què volia fer i van decidir seguir endavant, així doncs, van tancar la ferida i es va quedar ingressada a l’hospital.

Dies després de l’operació, Josefina va trencar aigües, però això no va evitar que es continués amb l’embaràs. Després, va estar dos mesos a l’hospital tarragoní amb un tractament per evitar les contraccions. Finalment, van decidir programar la cesària per a després la setmana 33, quan el nadó pesava gairebé dos quilos  i ja no hi havia tants riscos com en el principi. El passat 18 de desembre, Josefina va donar a llum a la seva filla Emma, la qual va passar els primers dies a l'UCI neonatal i, actualment, està a la unitat de cuidats intermedis, a l’espera de ser donada d’alta.

Imatge d'arxiu d'un quiròfan de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Imatge d'arxiu d'un quiròfan de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | TarragonaDigital