Sant Magí ja és aquí!

Nano per un dia, la professó de Sant Magí, la diada castellera o la revetlla remullada i la petita remullada: actes per a tothom per celebrar el patró de Tarragona
Arriben els plats forts de Sant Magí. | Isma Llanes

 

Tarragona ja comença a fer olor d'alfàbrega, la planta que reparteixen els portants quan ja han arribat a la ciutat, i l'aigua miraculosa de la Brufaganya ja es veu més a prop. A partir d'aquest divendres, 17 d'agost, els portants, que enguany fan 25 anys, posen rumb cap a Tarragona amb els càntirs que tot tarragoní i tarragonina sap que acabarà comprant, tot queixant-se del preu però justificant-ho ja que, bé, és aigua miraculosa, no?

 

Abans de la professó,diumenge a darrera hora de la tarda, Tarragona encara la recta final de la festa major del patró de la ciutat amb una programació plena d'actes per tothom: nano per un dia, la sindriada al Mercat Central, la revetlla remullada i la petita remullada, que l'any passat no es va poder fer perquè es van suspendre les festes, i la diada castellera de Sant Magí alguns dels actes destacats d'una agenda ben farcida.

 

Divendres 17 d'agost

Els portants comencen el seu camí de tornada cap a Tarragona. Enguany, l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros no el farà sencer ja que, tal com ha explicat en roda de premsa, «l'acte de record a les víctimes dels atemptats de l'any passat a Cambrils faran que dissabte al matí m'hagi d'escapar i em tornaré a incorporar a les festes a la tarda». És més que probable que Ballesteros recuperi la tradició de vestir-se de nano, habitualment de nano marquès, per fer la pujada cap al Portal del Carro acompanyant l'aigua. Però això serà dissabte.

 

Divendres, 17 d'agost, us podeu marcar a l'agenda les següents cites: a les 18 hores, a la plaça Verdaguer, MagíTapa ja que sí Santa Tecla té el TeclaTapa, el patró de Tarragona no es podia quedar enrere. També a les 18 hores, i a la Casa de la Festa, tot aquell que faci més de metre i mig i hagi volgut ser un nano podrà ser-ne portador per un moment.

 

A plaça Corsini, a les 19 hores, el fruit més festiu: la sindriada: repartiment de síndria a l'interior del Mercat Central. No fa tanta calor com les darreres setmanes però encara en fa i un tall de síndria sempre ve de gust.

 

I ja al vespre, les colles que participaran en la diada de diumenge 19, assagen als seus locals i els Xiquets ho fan amb camisa a la plaça de les Cols. Podeu consultar el programa sencer per aquest divendres 17 d'agost aquí.

 

Dissabte, els portants arriben a Tarragona i revetlla remullada a la nit

 

La música pren la ciutat ja des del migdia de dissabte 18 d'agost. A les 12, a Tabacalera, inici del 19è festival de l'associació de músics de Tarragona. Aquest festival, de músics locals, durarà fins a les 2 del matí. Els amants d'altres gèneres, com ara el soul o el swing, també tenen propostes per fer: a les 12 hores i a la plaça Verdaguer i al carrer Fortuny, respectivament.

 

La gran novetat d'aquest Sant Magí és la petita remullada que els tràgics successos de l'any passat a Barcelona i a Cambrils no van permetre que s'inaugurés. Dissabte, a les 12 del migdia i a la plaça del Rei, els nens i nenes de fins a 12 anys podran mullar-se amb els elements típics de la remullada: el càntir, el carro, la síndria i la petxina pelegrina.

 

A les 19 hores, els portants arriben a Tarragona i, acompanyats pel seguici de Sant Magí, pugen al Portal del Carro on les colles saludaran a l'aigua i tot després ja es podrà recollir el càntir que es desitgi o s'arribi a agafar.

 

Si no acostumeu a celebrar les tradicions de sempre podeu mirar d'aconseguir una entrada per l'espectacle que farà Sara Baras al Camp de Mart però, si us agrada Sant Magí, sabeu que dissabte a la nit la cita és, a partir de les 23 hores, a la plaça del Rei a la revetlla remullada. Aquí teniu tots els actes previstos per aquest dissabte 18 d'agost a Tarragona

 

Diumenge, gran jornada castellera i darrer dia de la festa major

 

Diumenge 19 d'agost caldrà matinar, ja que a partir de les 5 del matí es fa la missa primera de Sant Magí a la capella del sant i a més a més a les 11.30 les colles castelleres entraran a plaça, a la plaça de les Cols, i no sobra precisament l'espai així que, si sou amants dels castells i no voleu passar molta calor entre el munt de gent que s'hi arreplega, feu via.

 

A partir de les 19 hores serà l'hora de l'anada a professó amb el seguici de Sant Magí, un altre acte que omple de gom a gom els estrets carrers de la Part Alta de Tarragona. A les 20.30, pirotècnia per acompanyar l'entrada de Sant Magí a la petita capella del Portal del Carro. I a les 21 hores la tanda de lluïment del seguici amb la que Tarragona s'acomiada del patró i comença a comptar ja els dies que queden perquè arribi Santa Tecla.

 

Consulteu tots els actes del dia 19 d'agost a Tarragona aquí

"Ballesteros demana que la polèmica política quedi al marge dels actes pels atemptats" "L’Ajuntament instal·la un punt d’aigua per la diada castellera de Sant Magí"