GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El sector del peix blau tarragoní «respira» després de sis anys de patiment

Enguany, dues barques menys han sortit a la mar, el preu i la mida del peix han millorat i el conveni amb Mercadona «està donant bons resultats»
Els pescadors de la llum de Tarragona tanquen al desembre una temporada «positiva». | Miguel Cabrerizo.

 

Bones notícies pel sector del peix blau tarragoní, que «respira» després de sis anys de «patiment» i de viure la «pitjor temporada que es recorda», de l'any 2017. Que hi hagi menys competència —enguany han sortit a pescar dues barques menys que l'anterior—, l'augment de la mida del seitó i la sardina i la millora del preu de mercat —establert per Mercadona a través del conveni que van signar— han afavorit una campanya «positiva», segons el president de l'Associació del Peix Blau de Tarragona, Agustí Rillo.

 

El 19 de febrer d'aquest any, els pescadors de la llum tornaven a treballar després de dos mesos de veda, temps necessari perquè el mar es recuperi. «El primer mes i mig vam pescar poc, però ha anat millorant», explicava Rillo. Aquest 2018, només sis barques han tornat a l'aigua. Dues barques es van desballestar durant el període de veda, per culpa dels mals resultats de les últimes temporades. En quatre anys, el nombre de barques ha baixat de setze a sis. 

 

Aquest 2018 s'han pescat 2,5 milions de quilos de peix blau a Tarragona

Aquesta temporada, els pescadors de la llum de Tarragona han capturat 2.519.944 quilos de peix blau. Concretament, 2.385.378 quilos de seitó i 128.566 de sardina. Són xifres més baixes que en anys anteriors, quan s'havien arribat a capturar més de 2,6 milions de quilos l'any 2017 i més de 3 l'any 2016. La bona notícia, però, és que «la mida és més gran», fet que comporta un augment de preu.

 

La preocupació entre els pescadors per la mida del seitó i la sardina havia fet saltar les alarmes les dues últimes temporades. Ningú no entenia per què estava passant això. Com el peix era petit, es pagava molt poc si arribava a la llotja i fins i tot s'havia de tornar al mar. «Però enguany la mida ha estat molt bona, estem més tranquils», expressava Rillo. 

 

Els seitons han crescut, després d'anys de patiment per la seva mida. | Cedida

 

Els pescadors, «satisfets» amb el conveni amb Mercadona

El febrer d'aquest any, pocs dies abans de tornar a la mar, els pescadors de la llum van signar un conveni amb Mercadona. L'empresa ha aconseguit quedar-se amb el 80% de les captures diàries i, a canvi, els pescadors venen el peix per un preu tancat i fixe que s'acorda abans de sortir a pescar. A més, Mercadona es fa càrrec del lloguer de la nau i paga els treballadors de la Confraria que posen el peix a les capses. 

 

Es tracta d'un conveni que anteriorment tenia Pescanova, però que s'ha millorat amb l'entrada de l'empresa valenciana. «Estem satisfets. Hi ha una comunicació fluida, ens asseiem a parlar de tant en tant i treballen bé», manifestava Rillo. A causa del conveni, els pescadors no poden desvetllar el preu de mercat del peix, marcat per l'empresa segons la mida i el pes dels seitons i les sardines. Amb aquest contracte, Mercadona pot abastir els supermercats de la província. Això, però, ha aixecat polseguera entre els petits comerciants, que van criticar amb duresa la signatura del conveni perquè asseguraven quedar-se sense gènere. 

 

La pesca de la llum amarrarà les barques la tercera setmana de desembre, quan començarà una veda de dos mesos per deixar reposar la mar. Serà el moment de reparar i arranjar les embarcacions, a més de descansar. El mes de febrer, els pescadors tornaran a treballar.