Tarragona no tanca la porta a mantenir els carrers tallats al trànsit quan acabi el desconfinament

L'associació de veïns del centre de Tarragona, a favor de la posició del consistori pel que fa a la Rambla Nova
L'Ajuntament de Tarragona ha apostat, per ajudar a mantenir les distàncies de seguretat, per tallar al trànsit certes coques de la Rambla Nova | Àngel

El desconfinament està comportant un seguit de canvis en la mobilitat de les nostres ciutats. A Tarragona capital, l'equip de govern ha impulsat el tancament d'un seguit de carrers per ajudar a mantenir la distància de seguretat a l'hora de recuperar els carrers per al trànsit de vianants.

Aquests carrers, alguns d'ells tan destacats com l'arteria més noble de la ciutat, la Rambla Nova, o el passeig Rafael Casanovas, carrer Trafalgar i zona del Miracle, entre altres, han sigut tallats al trànsit de vehicles durant el cap de setmana.

La mesura ha sigut molt ben rebuda pels veïns de la zona i, de fet, la presidenta de l'associació de veïns de Tarragona centre, Nuria Sabat, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa: «Als veïns ens ha agradat molt i entenem que, gestionant aspectes com la càrrega i descàrrega, el tancament de la Rambla Nova, només per a vianants, pogués ser permanent». Ara bé, des del veïnat també s'ha apuntat que «altres carrers, més estrets, entre l'ampliació de terrasses i destinar-los només per a vianants, seria molt més problemàtic pels veïns. Ara ja tenim problemes de descans i la Guàrdia Urbana no ens fa ni cas». 

 

«No tanquem la porta a mantenir aquests carrers per a vianants»

Xavier Puig, conseller de Mobilitat i portaveu de l'equip de govern, ha explicat a TarragonaDigital que «des de l'equip de govern no tanquem la porta a mantenir aquests carrers només per a vianants. Tots els tancaments temporals es fan de cara a un tancament definitiu».

«És probable», ha afegit el polític republicà tarragoní, «que l'experiència actual generi un hàbit que després no es pugui tornar enrere». «Ara bé, encara que la ciutat viu un moment de canvi, i nosaltres hem vingut a fer-los, entenem que és millor fer aquests canvis acompanyats, més que sols» ha reblat Puig.

 

Canvis en la política de mobilitat

El passeig marítim de Tarragona ha sigut una altra de les artèries que s'han tallat perquè els vianants poguessin mantenir les distàncies de seguretat | Àngel

L'equip de govern tarragoní, de la mà d'alguns dels seus socis, com el portaveu de Junts per Tarragona, Didac Nadal, al consistori de la ciutat, ha impulsat, ja abans de la pandèmia, canvis en la política de la mobilitat de Tarragona.

ESPIMSA, l'empresa municipal de mercats de Tarragona (ESPIMSA), i sobretot la conselleria de Mobilitat del consistori, que és qui té la competència, han donat llum verda a tancar carrers de l'entorn del Mercat Central al trànsit. La idea, una vegada més, és posar al vianant al centre i donar un cop de mà als negocis de l'entorn. Xavi Puig, conseller de Mobilitat, s'ha esforçat, en les darreres setmanes, en plena pandèmia, en impulsar mesures per generar una nova cultura de la mobilitat.

 

Una mobilitat més sostenible

Algunes d'aquestes propostes que s'han aprovat recentment, com ara limitar a 30 quilòmetres per hora la velocitat dels vehicles en trama urbana, han comptat amb el consens de totes les forces polítiques amb presència a la plaça de la Font, com s'ha vist al darrer plenari de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest mes de maig.

La URV feia una crida, aquesta mateixa setmana, a mantenir, amb caràcter «permanent», les polítiques de mobilitat que s'han impulsat per afavorir el distanciament social. Des de la universitat Tarragona s'ha apuntat que aquestes mesures de distanciament físic podrien ser necessàries fina a l'any 2022 i, per tant, «calen polítiques permanents». 

L'arquitecte tarragoní, Enric Casanovas, és un dels professionals amb una visió més acurada dels problemes de la ciutat de Tarragona. Hem preguntat a Casanovas sobre la possibilitat de fer la Rambla Nova una zona només per vianants, tallada al trànsit, i la resposta ha sigut contundent: «no té cap sentit. La Rambla necessita un projecte unitari, perquè té molts problemes, de dalt avall. Fer només un tram per a vianants seria anecdòtic».

Aquest reconegut arquitecte ha puntualitzat que «fer la Rambla Nova només per a vianants seria una iniciativa molt positiva, però per tirar endavant aquest projecte caldria un mobiliari urbà molt atractiu». «Ara bé», ha advertit Enric Casanovas, «fer per vianants la Rambla, sense un projecte al darrer, ara no toca. Caldria, millor, donar suport al comerç, o impulsar més l'activitat, perquè si no la gent no anirà a la Rambla Nova ni a l'estiu».

El que està clar és que la pandèmia podria suposar el trampolí perquè projectes històrics, com transformar la Rambla Nova en una zona només per a vianants, vegin la llum.

 

La Rambla Nova només per a vianants, un projecte amb més de 10 anys d'història

El projecte per fer la Rambla Nova per a vianants el va impulsar la Cambra de Comerç de Tarragona l'any 2008 | Àngel

I és que la Rambla Nova, una de les vies que es podria veure afectada si finalment s'impulsa aquest important canvi, ja va viure un altre intent de transformació en zona exclusiva de vianants, a inicis dels governs socialistes de Josep Fèlix Ballesteros.

L'any 2008, la Cambra de Comerç de Tarragona va impulsar un projecte per fer zona de vianants les coques finals de la Rambla, a tocar del Balcó del Mediterrani. El futur disseny de la zona el va dibuixar un dels arquitectes de referència dels governs socialistes de Ballesteros, Xavier Climent.

La idea d'aquella iniciativa era donar un fort impuls als locals de restauració de l'entorn. Tanmateix, els impulsors no van tenir al magí el consell que Xavi Puig aplica a l'actualitat: «aquests canvis s'han de fer acompanyats». El projecte d'aleshores vas topar amb la forta oposició d'una important patum tarragonina, i veïna de la Rambla Nova, l'escriptora Olga Xirinacs. Xirinacs va frenar el projecte amb unes contundents declaracions on assegurava que «la Rambla no és de tots, és d'aquells que dormim allí».

"Cada 10 dies: Tarragona reforça els tractaments per reduir la presència de mosquits" "A poc a poc se'n surten: L'alt volum de vendes dóna oxigen a les llibreries de TGN"