Tarragona informarà els paradistes del Mercat de Bonavista per incrementar la recollida selectiva

A partir del setembre s'aplicaran taxes d'entre 1 i 55 euros, segons el grau de reciclatge
Els paradistes del Mercat de Bonavista hauran d'incrementar la recollida selectiva | àngel ullate

L'Ajuntament de Tarragona i Espimsa començaran aquest diumenge, 14 de juny, una campanya informativa subvencionada per l'Agència Catana de Residus per implantar un nou sistema de recollida selectiva al Mercat de Bonavista. Es tracta d'una zona on es produeixen molts residus, així que l'objectiu és incrementar la recollida selectiva i reduir la despesa de neteja del lloc, que anualment és de 100.000 euros. D'aquest import, 30.000 euros són els que paga l'Ajuntament pel tractament de residus a la incineradora. A partir del pròxim diumenge, doncs, 12 informadores i informadors ajudaran els paradistes del mercat ambulant a separar correctament els residus que generin.

Amb el nou sistema de recollida selectiva, al Mercat de Bonavista hi haurà un contenidor per a cada fracció. Així, les fruiteries i verduleries tindran un contenidor de color marró per a l'orgànic i contenidors per al cartó, envasos i resta. En total, seran cinc noves illes de contenidors de fins a nou metres. A més, els paradistes tindran un espai exclusiu per a les caixes, on aquestes es podran separar segons siguin de plàstic, cartó o fusta, ja que són els residus que ocupen més volum. Pel que fa als contenidors d'orgànic, s'obriran amb xip per tal de poder portar el registre de cada parada i saber quants residus genera cadascuna i quina recicla bé.

Com menys reciclin, més pagaran

El president d'Espimsa, Dídac Nadal, ha remarcat que l'objectiu de la nova campanya «no és castigar o penalitzar els venedors, sinó informar-los i conscienciar-los sobre una cultura més sostenible». Després del període informatiu, a partir del setembre, s'aplicaran unes taxes als paradistes i pagaran entre 1 i 55 euros segons el reciclatge que facin. D'aquesta manera, aquelles parades que reciclin més del 75% pagaran una taxa simbòlica d'1 euro; les que reciclin entre un 50% i un 74%, pagaran 27,5 euros; aquelles que reciclin entre un 25% i un 49%, pagaran 41 euros, mentre que les parades que reciclin menys del 24%, pagaran la taxa més elevada, 55 euros. A més, l'Ajuntament avisa que en un futur se sancionaran als qui reincideixin en la negativa de separar els residus. 

El conseller de Neteja, Jordi Fortuny, ha recordat que, paral·lelament a aquesta campanya, s'elaborarà un Projecte de Malbaratament Alimentari per repartir a entitas socials i sectors necessitats el menjar que no s'aprofiti del mercadet i que estigui en bon estat.

Des de l'inici de l'emergència sanitària, Espimsa va posar en marxa un repte solidari d'aliments frescos de primera necessitat. Així, cada dimecres al Mercat Central, i cada dissabte al Mercat Central, al Mercat de Torreforta i al Mercadet de Móra, s'instal·la un punt de recollida per a donants anònims i per recollir l'excedent dels paradistes. Posteriorment, aquests aliments es reparteixen a la Creu Roja i als menjadors socials de Bonavista i Taula Amiga. Properament, el punt de recollida també s'instal·larà a la resta de mercadets ambulants.

"Destacades novetats sobre la festa de Sant Joan a un barri tarragoní" "La dràstica decisió de l'alcalde Ricomà per treballar «al 100%» per Tarragona"