Imatge d'arxiu de l'amfiteatre de Tarragona

Tarragona i la resta de ciutats Patrimoni de la Humanitat crearan nous mapes turístics

Les 15 ciutats tindran una nova imatge corporativa comuna

Tarragona, juntament amb les altres 14 ciutats Patrimoni de la Humanitat de l'Estat, renovarà el seu mapa turístic i la seva senyalística. La Comissió de Patrimoni del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat va aprovar, aquest dimecres 14 d'octubre, crear nous mapes turístics amb una imatge corporativa comuna per a les 15 ciutats: Alcalà d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda. També es va aprovar desenvolupar una senyalística que fomenti el turisme de qualitat i ofereixi experiències diferencials, juntament amb l'impuls de nous plans de gestió dels béns Patrimoni Mundial.

En una reunió telemàtica realitzada dimecres passat presidida per l'alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, la Comissió de Patrimoni va aprovar impulsar els plans de gestió del Patrimoni Mundial, a instàncies del Ministeri de Cultura i per indicació de la Unesco, «per posar el nostre excepcional valor sota aquesta protecció». Es tracta d'uns plans de gestió que seran d'obligat compliment per part les ciutats, que «ja s'estan començant a elaborar a través de les recomanacions recollides per una consultora contractada pel grup», va explicar Rodríguez Osuna.

L'elaboració dels plans de gestió de cadascuna de les 15 ciutats del Grup és un encàrrec directe del Ministeri de Cultura, així que aquestes ciutats hauran de desenvolupar un estudi base que faciliti l'elaboració d'aquests plans de gestió. Cada bé Patrimoni Mundial ha de tenir un pla de gestió propi d'acord amb les directrius emeses en els manuals pràctics publicats pel Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco.

L'alcalde de Mèrida va remarcar que també es va aprovar la «licitació d'un plec de condicions per a la contractació de plans turístics homogenis a les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat», de tal manera que cadascuna d'elles «pugui disposar dels plans turístics propis integrats sota una mateixa imatge corporativa del Grup i es puguin oferir als turistes el 2021».

L'objectiu és que tant les oficines de turisme com els centres de recepció de visitants puguin oferir als turistes aquests mapes-guies amb informació científica, didàctica i divulgativa que mostren els Valors d'Universal Excepció de les ciutats. Els mapes i il·lustracions també seran accessibles en format digital, en pàgines web i en apps de turisme.

A la mateixa reunió es va aprovar crear un grup de treball per continuar amb l'elaboració de recomanacions perquè la senyalística turística a les ciutats sigui homogènia i permeti tenir una identitat pròpia en el conjunt dels nuclis històrics. La consultora Braintrust està treballant en una proposa base. La substitució i modernització dels senyals actuals i l'ampliació de la senyalística en altres llocs d'interès per al visitant permetrà diversificar els fluxos i millorar l'experiència o crear experiències integrals per als turistes amb necessitats especials.

Noves estratègies per a la reactivació del turisme cultural i patrimonial

D'altra banda, aquest dimarts 13 d'octubre es va reunir de manera telemàtica la Comissió de Turisme del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, formada pels regidors de Turisme de les 15 ciutats i en la qual hi va participar Cinta Pastó, presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. Es van presentar les conclusions de la III Fase de l'Observatori Turístic del Grup, estudi finançat per la Secretaria d'Estat de Turisme des del 2018. L'Observatori té com a finalitat analitzar cada any les dades de viatgers en aquestes destinacions, per optimitzar i adaptar la promoció turística i les campanyes estratègiques.

L'Observatori ha estat realitzat per la mateixa consultora Braintrust entre els mesos de març a juny amb l'objectiu de comprendre millor l'impacte de la crisi generada per la Covid-19. La mateixa consultora elaborarà un pla estratègic per a la reactivació del turisme cultural i patrimonial. Els principals objectius del nou estudi, que es presentarà a finals de l'any, consisteixen a analitzar totes les fonts turístiques disponibles per realitzar una anàlisi exhaustiva de totes les dades relacionades amb el turisme cultural i patrimonial, calculant l'impacte esperat de l'afluència de viatgers a les ciutats que componen el Grup i els escenaris previsibles de recuperació.

A la Comissió també es va treballar en l'esborrany de Pla Operatiu de Turisme per al 2021 que es presentarà a l'Assemblea d’Alcaldes del Grup a Úbeda d’aquest dissabte 17 d’octubre i que serà obert, flexible i adaptable a l'evolució sanitària canviant dels mercats emissors i a les indicacions tant de Turespaña com del Pla Estratègic en marxa. 


Comentaris