Imatge del nínjol del Dr. Battesini, ubicat ara en un dels carrers centrals del Cementiri de Tarragona

Tarragona dignifica les restes del Dr. Battesini, pioner de la medicina universal a la ciutat

El metge va destinar la seva vida a oferir una medicina gratuïta per als qui no tenien recursos econòmics

Tarragona ret homenatge alDr. Rafael Battestini i Galup (1886-1939). L'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona, amb la col·laboració de la Xarxa de Santa Tecla, han dignificat la sepultura del metge, que va ser afusellat per la dictadura franquista a Tarragona el 22 d'abril de 1939.

D'origen Barceloní, Battestini va ser director de l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, on va fer mans i mànigues per instaurar una medicina moderna, de qualitat i gratuïta per a les persones sense recursos econòmics de la ciutat, molt abans que existís el concepte de sanitat universal.

Segons detallen des de l'Acadèmia, la importància del Dr. Battestini no figura en la història de la medicina tarragonina. El lloc on descansa al Cementiri de Tarragona, propietat de la Xarxa Santa Tecla, feia anys que estava desatès, ja que no es coneixen familiars directes. 

«Un acte de justícia històrica»

L'any passat l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona, impulsora dels premis anuals Dr. Rafael Battestini a la Innovació, va decidir dignificar el seu record traslladant-ne les restes a un lloc destacat del Cementiri tarragoní. Finalment, el doctor descansa en un dels carrers centrals del Cementiri, juntament amb altres personatges il·lustres enterrats a Tarragona.

El president de l'Acadèmia, Dr. Jaume Benages, ha valorat molt positivament l'acte, entenent-lo com «un acte de justícia històrica, ja que el Dr. Battestini va ser un personatge cabdal per entendre l'actual model sanitari gratuït i universal a Tarragona».

Benages també ha destacat algunes de les accions de Battesini: «De la seva mà, l’hospital de la Rambla Vella va poder comptar amb un bon equip de cirurgians que dedicaven el seu temps a intervenir quirúrgicament la gent sense recursos, un fet inusual en un temps en què les operacions estaven reservades només per a aquelles persones que les podien pagar».

Una vida destinada a la ciutadania tarragonina i una humanitat que li va passar factura, quan va ser afusellat l'any 1939 «en una època plena d'injustícies».


Comentaris