Els mercadets de Tarragona reobren entre mesures de seguretat per fer front al coronavirus

Els clients han de guardar distàncies i no poden remenar el gènere
Els mercadets de Tarragona només poden obrir les parades d'alimentació | ACN

Tarragona comença a recuperar els mercats setmanals que van quedar cancel·lats el 14 de març arran de l'estat d'alarma pel coronavirus. Ateses les mesures establertes pel decret, l'empresa municipal Espimsa només permet la venda de fruita, verdura, productes d'alimentació i d'higiene. A Sant Salvador, el mercadet del barri ofereix aquest divendres, 24 d'abril,  un aspecte insòlit, només amb les parades d'alimentació i sense venda de roba.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

A més del de Sant Salvador, aquest divendres també ha tornat a l'activitat el mercat de Sant Pere i Sant Pau (SPiSP). Aquest, però, ho ha fet en una nova ubicació al camí del Pont del Diable. Dissabte es tornarà a posar en funcionament el mercadet no sedentari de Torreforta, que s'instal·larà a l'aparcament del mercat, amb la possibilitat que s'ocupin també les parades buides que hi ha al recinte. Diumenge es reobrirà el mercadet de Bonavista en una ubicació alternativa, al parc de la Coma. 

Segons l'Ajuntament, la reubicació dels mercadets respon a la necessitat de donar resposta a les mesures de seguretat establertes per la direcció general de Protecció Civil. D'altra banda, el consistori ha informat que regularà els accessos als mercadets per tal d'evitar l'aglomeració de persones i assegurar la separació d'un mínim de dos metres entre els clients, respectant que només hi hagi una persona a la primera línia de cada parada. 

Durant les pròximes dues setmanes, que es consideraran d'adaptació, l'empresa municipal de mercats no cobrarà les taxes als marxants com a compensació pel canvi d'ubicació i les setmanes que no han pogut dur a terme la seva activitat.

«Un dia d'adaptació per ells i nosaltres»

Els venedors, que van amb guants i mascareta, han col·locat film transparent per protegir els aliments. Els clients s'esperen en un racó de la plaça i, quan s'adrecen a la parada, han de guardar distàncies i no poden remenar el gènere. Uns i altres celebren haver recuperat la venda directa de producte de proximitat. 

Els venedors del mercadet de Sant Salvador consideren que necessiten un temps «per adaptar-se» | ACN

La Isabel ha tornat amb la seva parada de fruita i verdura al mercadet de Sant Salvador per primer cop des del 13 de març. La situació, però, ha canviat radicalment per la Covid-19. Hi ha molt poques parades i, les que s'han posat, estan més espaiades. «Portem guants i mascareta, i anem netejant amb desinfectant les balances. També cobrem molt amb targeta per no tocar diners. Està sent un dia d'adaptació per ells i per nosaltres», explica. 

La família de la Isabel és de Camarles (Baix Ebre) i té una llarga tradició agrícola. Són productors i venen el seu propi gènere. La Isabel explica que arran de la suspensió dels mercats han estat moltes setmanes gairebé sense activitat, fins que la setmana passada van optar per oferir comandes a domicili. Aquest divendres en tenen moltes per repartir als Pallaresos, Sant Salvador, Torreforta i el centre de Tarragona. «La gent que compra producte de proximitat no s'acostuma als supermercats perquè el producte no és tan fresc. Tenim bona resposta», assenyala. 

Els clients i clientes, la majoria també amb mascaretes, han complert disciplinadament les indicacions. «Cal guardar distàncies i mirar el producte també a més distància. No hi ha gent i sí molt espai», apunta Laura Solé. Ella és una de les clientes que enyoraven els mercats i el fet de poder comprar directament als productors. «M'encanta. Tota la vida ho he fet amb la meva mare i ara ho continuo fent», apunta. 

"Llum verda a les primeres ajudes de Tarragona contra la crisi de la Covid-19" "Teatre: La Sala Trono no suspèn el FITT i l'ajorna fins al setembre"