Tarragona vol més d'un 60% dels nous carrers amb noms de dones

A la zona dels quatre Garrofers l'Ajuntament ha decidit que hi haurà sis vies amb noms de dona | La regidora Begoña Floria demana la col·laboració de les entitats
L'Ajuntament de Tarragona apostarà per posar nom de dona a més d'un 60% dels noms dels nous carrers. | Miguel Cabrerizo

 

L'Ajuntament de Tarragona ha decidit que més d'un 60% dels noms dels nous carrers seran de dones. La Comissió Nomenclàtor, creada recentment, és l'encarregada de gestionar aquest àmbit, que cal ratificar en consell plenari. En la reunió del passat divendres, va acordar que fins a sis dones seran homenatjades en sis vies del sector dels Quatre Garrofers, al Pla Parcial 1. La voluntat és que això sigui una tendència a seguir i la regidora de Cultura, Begoña Floria, ha demanat la col·laboració de les entitats de Tarragona perquè proposin noms de dones «vinculades a la ciutat que històricament no han estat reconegudes». 

Sis noms de dones pels carrers del Pla Parcial 1 a Tarragona

Fins a sis carrers del Pla Parcial 1 de Tarragona tindran nom de dona. Es tracta dels terrenys que s'urbanitzaran pròximament i que pertanyen a la zona dels Quatre Garrofers. Els sis noms són els de Maria Elena Maseras Ribera (primera espanyola matriculada a la facultat de Medicina i nascuda a Vila-seca), Muriel Casals Couturier (política catalana, expresidenta d'Òmnium i molt vinculada a Tarragona), Dolors Martí i Domènech (militant antifeixista i única dona en exercir un càrrec públic a la ciutat durant la Guerra Civil), Margarita Comas Camps (directora de l'Escola Normal de Mestres de Tarragona), Maria Aurèlia Capmany (reconeguda escriptora catalana) i Marta Mata (pedagoga, diputada i senadora socialista i presidenta del Consell Escolar de l'Estat). 

La voluntat de l'Ajuntament és que aquesta tendència es mantingui. «En cada bloc d'aprovacions de noms carrers hi haurà més d'un 60% de noms de dones. Volem equilibrar la situació actual», expressava la regidora Begoña Floria. L'encarregada de decidir els noms de les vies serà la Comissió Nomenclàtor, creada recentment.

Per tal de promoure la igualtat entre gèneres, Floria ha demanat la col·laboració de les entitats tarragonines perquè proposin noms de dones. «De ben segur que hi ha noms de dones vinculades a Tarragona i que històricament no han estat reconegudes per la seva tasca en l'àmbit que sigui», ha dit Floria. 

Aquesta és la zona dels Quatre Garrofers, que s'urbanitzarà pròximament i on hi haurà sis carrers amb noms de dones. | Google Maps

 

L'Ajuntament de Tarragona ret homenatge a la rumba

D'altra banda, la Comissió Nomenclàtor va decidir divendres retre homenatge a la rumba. Per aquest motiu, l'antiga Plaça Friki —ubicada a tocar de l'Antic Escorxador— s'anomenarà Plaça de la Rumba. «Es tractava d'una petició popular i hem cregut que era encertada, perquè a la ciutat hi ha molta cultura rumbera i més en aquesta plaça, on se celebren els concerts d'aquest estil musical per Santa Tecla», ha detallat Floria. 

També rebrà un nom la plaça on s'ubica l'estàtua dels Despullats. S'anomenarà plaça de Julio Antonio, en honor a l'home que va dissenyar l'escultura. El doctor Pius Font i Quer també serà homenatjat a un espai del Parc del Francolí i Lluís de Salvador i Andrés al Pla Parcial 1. 

També et pot interessar: 

"AGENDA: Parlem amb Los Secretos, que actuaran a Tarragona el 13 d'abril!" "IMATGES: Espectacular accident al Fortí de Sant Jordi de TGN"