L'èxit turístic de la Setmana Santa tarragonina, lligat al clima i al calendari

Tarragona no aprofita el reconeixement de Festa d’Interès Nacional de la festivitat i és el calendari o el temps el que marca si els hotels estaran plens
La Setmana Santa de Tarragona té el certificat de Festa d'Interès Nacional, però això no té conseqüència directa en el turisme. | Gerard

 

Tarragona no acaba de treure suc de la Setmana Santa. La festivitat, qualificada de Festa d'Interès Turístic Nacional per la Generalitat de Catalunya, no és un reclam turístic en essència. La regidoria de Turisme i els agents del sector coincideixen a dir que l'èxit d'aquesta festa depèn bàsicament de les dates en què s'ubiqui al calendari. Com més s'acosta al maig, més plens estan els hotels. Per aquest motiu, enguany l'ocupació serà plena divendres i dissabte i rondarà el 80% el dijous i el diumenge. 

 

 

La Setmana Santa de Tarragona, Festa d'Interès Turístic Nacional

La ciutat presumeix amb orgull del reconeixement de Patrimoni Mundial de la Humanitat per part de la Unesco. Es tracta d’un distintiu del qual s’obté rendiment perquè, sens dubte, el patrimoni de la ciutat actua com atractiu turístic. Així mateix, la Setmana Santa, festivitat que ja ha arribat a Tarragona, també gaudeix d’un reconeixement. En aquest cas, per part del govern de la Generalitat de Catalunya: Festa d’Interès Turístic Nacional. A més, la processó del Sant Enterrament compleix, enguany, 30 anys des de la seva catalogació com a Festa Patrimonial d’interès Nacional.

 

Durant aquest mandat municipal (2015-2019), el consistori tarragoní, i de la mà de l’anterior president de l’agrupació d’associacions de Setmana Santa, Joaquim Julià, van intentar fer un pas més i rebre, per part del ministeri de Turisme, la distinció de Festa d’Interès Turístic. L’objectiu no es va assolir però la voluntat era, segons van manifestar al seu moment des del consistori, «projectar la Setmana Santa arreu i portar més visitants».

 

Les processons i els misteris no repercuteixen en l'arribada de més visitants a la ciutat. | Gerard

 

«La Setmana Santa tarragonina és un gran reclam pels visitants de proximitat»

«La Setmana Santa tarragonina resulta un gran reclam de visitants de proximitat, sobretot el Divendres Sant. És, també, un atractiu innegable pels turistes que dormen a la ciutat i que poden completar el seu descans amb l’experiència de viure, com un tarragoní més, una Setmana Santa que resulta única al context de Catalunya» ha declarat a TarragonaDigital la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, Inma Rodríguez.

 

«Ara bé», ha puntualitzat Rodríguez, «no tenim una evidència empírica que permeti assegurar que la declaració de Festa d’interès Nacional serveix com a atracció per la nostra Setmana Santa». Sí que està clar, tanmateix, que aquest reconeixement ajuda a millorar el posicionament d’aquests dies de celebració».

 

L’any 2017 (on la Setmana Santa va caure a les mateixes dates que enguany) els càmpings de Tarragona van presentar un 83,8% d’ocupació durant la Setmana Santa i els hotels es van moure en un 71,35%. L’any 2013, processons també a l’abril, els càmpings estaven al 63,5% d’ocupació i els hotels al 53%. I l’any 2009, els càmpings al 43% i hotels als 47%. «La Setmana Santa ofereix una vivència especial que no podem oferir altres èpoques de l’any: conèixer una part del nostre patrimoni artístic menys conegut, com els misteris; la implicació de gairebé tota la ciutadana en el recolliment i austeritat de la processó i un recorregut singular pel nostre nucli històric» ha reblat la responsable de les polítiques de turisme a la ciutat de Tarragona.

 

Els agents del sector reconeixen que el reclam turístic de la Setmana Santa té poc pes en comparació amb el clima. | Gerard

 

Els hotelers reconeixen que el clima pesa més que les processons

La Setmana Santa d'aquest 2019 arriba tard. La mona se celebrarà només un dia abans de Sant Jordi. I això, per als hotelers tarragonins, és sinònim d'omplir. «Divendres Sant i dissabte tindrem una ocupació del 100% als hotels de Tarragona», assegurava el president de l'Associació d'Hotels de Tarragona, Xavier Jornet. 

 

Els agents del sector confirmen la hipòtesi que, a Tarragona, el reclam turístic de la Setmana Santa en essència és més aviat menor. «El visitant majoritari és nacional, perquè l'estranger no gaudeix d'aquest període de vacances», explica Jornet, i afegeix: «Com més tard cauen les dates, més omplim». No hi ha, per tant, una relació directa entre la qualificació de festa d'Interès Turístic Nacional i l'arribada de visitants. A més, la promoció dels actes —processons, via crucis, etc— és minsa.