GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Tarragona tancarà l'any sense executar els Pressupostos Participatius

Per l'any 2019, el consistori ha anunciat una partida de 200.000 euros perquè els 100.000 pressupostats enguany no s'han gastat
La pavimentació de la Rambla Nova l'havien de decidir els ciutadans, segons va prometre l'alcalde Ballesteros | TarragonaDigital

 

Tarragona tancarà l'any sense executar cap partida relacionada amb els Pressupostos Participatius. Comptaven amb un total de 100.000 euros, però l'equip de govern (PSC-PP) no els ha gastat. Actuacions com la pavimentació de la Rambla Nova, que havia anunciat l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, han quedat oblidades. Per aquest motiu, l'any vinent el pressupost de participació ciutadana pujarà fins al doble d'enguany. Com els diners del 2018 no s'han destinat a res, se sumaran a la mateixa quantitat programada per l'any vinent.

 

Els Pressupostos Participatius són una eina que molts ajuntaments utilitzen perquè els ciutadans diguin la seva i proposin què, com i on actuar. Els de Tarragona són els més baixos de la província amb diferència, si es té en compte que el Pressupost de l'Ajuntament ronda els 166 milions d'euros. L'oposició ha reivindicat en nombroses ocasions que s'augmenti la partida i que s'executi com cal. De fet, la setmana passada, la CUP va reclamar uns Pressupostos Participatius per districtes per guanyar en participació

 

2018, un any sense Pressupostos Participatius

Enguany, l'Ajuntament de Tarragona tenia 100.000 euros per gastar en les actuacions que decidís la ciutadania. Aquesta és la clau dels Pressupostos Participatius. Però no ha estat així. Els diners no s'han mogut d'on eren o s'han destinat a altres partides més importants per l'equip de govern.

 

El mes de maig, el consistori va anunciar que es publicarien les propostes d'actuacions a realitzar. Després, els ciutadans les haurien de votar mitjançant un portal obert al web de l'Ajuntament. Dies més tard, l'equip de govern va recular i va admetre proposicions dels tarragonins, a més de la llista redactada pel regidor de Transparència, José Luis Martín (PP). Però ni un model ni l'altre van tirar endavant

 

L'Ajuntament havia anunciat que el portal de Participació Ciutadana s'activaria aquest 2018. Martín va informar el mes de maig que les propostes que presentaria als ciutadans anirien relacionades amb intervencions a la via pública i l'enllumenat. En teoria haurien estat obres petites, perquè no s'ha d'oblidar que la partida dels Pressupostos Participatius era de 100.000 euros. Les propostes no van arribar mai. 

 

2019, el doble de pressupost i el doble de feina a fer

Com els diners projectats pel 2018 no s'han tocat, l'any 2019 hi haurà el doble de pressupost: 200.000 euros. «L'important és que el portal de Participació ja està obert i que la partida de l'any vinent serà del doble», deia Martín quan era preguntat per la inexistència de partides participatives aquest any. De nou, el model serà mixt: l'Ajuntament proposarà un seguit d'actuacions i els ciutadans unes altres

 

Els tècnics del consistori valoraran quines propostes ciutadanes són viables i s'inclouran en la llista de coses a fer. El portal de Participació es pot consultar al portal web de l'Ajuntament, però encara no està obert cap procés de votació. Com a recomanació, el consistori diu que les propostes «han de ser susceptibles de ser imputats al capítol 6 (inversions reals) del pressupost de despeses de l’Ajuntament de Tarragona i amb un import aproximat de 40.000 euros». 

 

La pavimentació de la Rambla Nova, fora dels pressupostos participatius

Com els pressupostos participatius no s'han executat, també ha quedat oblidada una proposta que comptava amb la promesa explícita de l'alcalde: els ciutadans decidiran la pavimentació de la Rambla Nova. Ja fa alguns mesos que els marxants han deixat l'artèria central de la ciutat i s'han instal·lat a la plaça Corsini, però el terra de la rambla segueix sent d'asfalt. 

 

Josep Fèlix Ballesteros havia promès que la pavimentació de la rambla la decidirien els ciutadans amb un procés de votació gestionat des de Participació. De fet, havia assegurat que entrarien dins els Pressupostos Participatius i que les obres començarien a finals d'any. El regidor José Luis Martín, però, expressava que «la idea dels Pressupostos Participatius és executar actuacions més petites i que oscil·lin entre els 10.000 i els 20.000 euros». Per tant, res a veure amb les intencions del batlle socialista. 

 

Caldrà veure què passa l'any vinent i quines són les actuacions que es duen a terme. Tarragona segueix sent la ciutat de la província amb els Pressupostos Participatius més baixos. 100.000 euros anuals i 131.000 habitants.