Els reptes urgents que haurà d'afrontar el pròxim govern a Tarragona

El mandat 2019-2023 ha de servir per tancar la gestió del llegat dels Jocs Mediterranis i posar fil a l’agulla a problemes del dia a dia, com ara, la neteja de la via pública
Imatge d'arxiu de la plaça de la Font de Tarragona. | Miguel Cabrerizo

 

El pròxim dissabte, 15 de juny, Tarragona tindrà nou alcalde i, per tant, nou equip de govern municipal. La tria està clara, o segueix Ballesteros (PSC) o pren la vara de batlle Pau Ricomà, d’Esquerra. Tant si és com si és l’altre, el cert és que, de cara al mandat municipal 2019-2023, la ciutat té un seguit de carpetes sobre la taula que, amb caràcter d’urgència, han d’aspirar a ser resoltes.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Des d’equipaments fins a seguretat, des de la Part Baixa, fins a la mobilitat i la gestió de l’anella mediterrània, passant per la neteja de la via pública, desgranem a continuació, en quin punt es troben els nou temes pendents que haurà de fer front el pròxim govern municipal de Tarragona.

 

 

 

1 Contracte de la neteja i de la brossa

 

Ha sigut un dels temes de la darrera campanya municipal, la neteja de la via pública i la recollida de la brossa. Ballesteros va aprovar la retirada de 119 contenidors soterrats que són l’origen, segons ell, dels mals olors que es desprenen de la brossa. Pel que fa a la neteja, Ricomà i els seus futurs socis estarien d’acord amb una revisió del contracte signat amb l’empresa concessionària. El contracte de la brossa costa a les arques públiques tarragonines 20 milions d'euros anuals.

2 Part Baixa

 

Brutícia, inseguretat, solars abandonats, xarxa de clavegueram que no absorbeix l’aigua quan plou. Són molts els motius que han portat als veïns del barri del Port a posar-se en peu de guerra, i al crit de «Volem un barri del Port digne», contra l’equip de govern per l'abandonament que asseguren pateix la Part Baixa. Ballesteros està a l’espera de rebre una ajuda de prop d’un milió d’euros que ha demanat a Europa per invertir a la zona. ERC i Ciutadans demanaven mesures concretes, un pla de xoc, per la zona. De fet, els republicans han posat sobre la taula la situació del barri del Port com un dels punts prioritaris d'un possible govern municipal d'ERC.

3 Inseguretat

 

La Junta local de seguretat a Tarragona va anunciar, a finals del mes de març d’enguany, que a la ciutat s’havien produït, durant l’any 2018, 2.562 robatoris amb força a l’interior de vehicles. Es tracta d’un augment, en comparació amb l’any 2017, d’un 42%. Aquests actes, concentrats en poques persones, segons han remarcat sempre responsables polítics de la Guàrdia Urbana, van comportar que el govern Ballesteros anunciés un nou model de policia de proximitat. Si Ballesteros revalida l’alcaldia, és d’esperar que el nou equip de govern municipal incideixi en aquesta via.

4 El projecte Ten Brinke i la Budellera

 

El pròxim titular de la conselleria tarragonina d’Urbanisme pot tirar endavant un projecte de ciutat molt diferent si forma part de l'equip de Ballesteros o de l'equip de Ricomà. Ballesteros ha ajudat a promocionar el projecte de l'empresa Ten Brinke, projecte que ha reeixit després del gerro d'aigua freda que va suposar la no arribada d'Ikea. Així mateix, el socialista estaria a favor de la Budellera, punt en comú amb un dels possibles socis de Pau Ricomà, el líder de Junts per Tarragona, Didac Nadal. Ricomà ha sigut molt clar en campanya i no està pel creixement urbanístic sinó per la rehabilitació d'habitatges, la cohesió de les diferents zones de la ciutat i la preservació dels espais amb més valor natural i paisatgístic.

5 Patrimoni

 

L'Amfiteatre apuntalat, els despreniments de la Muralla, la polèmica recreació del Circ a Sedassos o la falta de personal al Museu d'Història són només alguns dels conflictes que requeriran atenció i solucions tan bon punt s'iniciï el mandat.

6 L'autobús públic gratuït

 

La gran promesa electoral de Josep Fèlix Ballesteros en aquesta darrera campanya municipal va ser l’autobús gratuït pels empadronats a la ciutat de Tarragona a partir de l’1 de gener d’enguany. Posteriorment, va derivar en una reducció del 25% del preu del bitllet amb l’horitzó de 2022 per poder assolir la gratuïtat total. El pròxim govern municipal serà l’encarregat de preparar els pressupostos de la ciutat pel 2020 i aleshores es veurà si la gratuïtat avança o la promesa queda en un descompte del 25%.

7 Teatre Tarragona, Metropol i Camp de Mart

 

El despreniment d’una de les planxes de cartó guix del passadís de la zona de l’amfiteatre del Teatre Tarragona, el passat 16 de febrer, ha tingut com a conseqüència, i segons ha argumentat la conselleria de Cultura, la suspensió dels concerts del Festival d’Estiu al Camp de Mart. El Metropol funciona amb una certa normalitat però amb el dubte sobre com evolucionarà la manca de manteniment denunciada pel possible govern alternatiu municipal tarragoní, la possible alcaldia de Pau Ricomà. El pròxim conseller, o consellera, de Cultura haurà de fer front a l’estat dels tres teatres de titularitat pública sobre els quals planeja l’ombra del tancament.

8 El preventori de la Savinosa, la Tabacalera i el Banc d'Espanya

 

Pel que fa a equipaments, la ciutat té tres grans temes sobre la taula i tots tres en graus d'evolució molt diferents. Parlem de la Tabacalera; el Banc d'Espanya i la Savinosa. L’antic preventori de la Savinosa és, del tres, l’equipament que té més números per poder veure’s acabat abans de finalitzar el nou mandat. La bona entesa entre la Diputació de Tarragona i el consistori tarragoní fa ser optimista. Tanmateix, el macroprojecte de Tabacalera anunciat pel govern municipal socialista el passat mes de febrer, i que contempla passar el Museu Nacional arqueològic, la gran Biblioteca Provincial, i altres espais, a la Tabacalera, tot amb un cost de 112 milions d’euros que pagaria l’Estat Espanyol i la Generalitat, no és factible que avanci aquests pròxims quatre anys.

Ni Tabacalera ni Banc d’Espanya on, a més a més, hi ha diferència de criteris entre els dos alcaldables. Ballesteros va anunciar el «Rambla Science», un espai divulgatiu de ciència, i Pau Ricomà hi prioritza un centre cívic.

9 El llegat dels Jocs Mediterranis: la gestió de l'Anella

 

L’Anella Mediterrània és el gran llegat que els Jocs Mediterranis han deixat a la ciutat. Ara bé, un any després d’aquest esdeveniment encara no hi ha entesa sobre com s’ha de gestionar aquest llegat. Ballesteros ha cercat el consens públicament, per pactar entre totes les forces polítiques una fórmula de gestió d’aquest complex esportiu. El candidat a alcalde d’ERC, Pau Ricomà, ha denunciat públicament que aquest consens mai ha fructificat en res concret. Mentre es parla de quina ha de ser la fórmula, el més clar ha sigut sempre el PP que vol que es gestioni tot des del Patronat Municipal d’Esports, sí que és esperable que el serial entre la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona sobre la cessió del Palau d’Esports acabi i el consistori tarragoní sigui el titular de l’equipament.