ATENCIÓ

2 ferits greus en bolcar un camió a l'AP-7 tarragonina

Els fitxatges polítics per les municipals tensen les associacions de veïns de Tarragona

Els dos darrers presidents de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona han fet el salt a la política: Berrio, al PSC, i Antonio Peco als Comuns
Imatge d'arxiu de l'antiga presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Cristina Berrio, ara a la llista del PSC per les municipals a Tarragona. | Caralp Mariné

 

S’aproximen les eleccions municipals i es fan públics els noms que formaran part de les llistes electorals amb les quals aspiren les diferents formacions a governar Tarragona els pròxims quatre anys. Cada partit aposta, legítimament, per una estratègia pròpia però hi ha constants que es troben en totes les formacions, indistintament de la seva posició ideològica. Una d’elles, per no dir la principal, és la lluita pel vot veïnal i pel vot, sobretot, dels tarragonins i tarragonines dels barris de Ponent.

 

 

L’aposta del PSC ha sigut forta: el fitxatge de la fins ara presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVT) Cristina Berrio. Fitxatge, per cert, que ha aixecat força «mal ambient» entre els veïns de Ponent. «Si hi havia una mica d'unió al món veïnal, ve Ballesteros i se la carrega» ha manifestat públicament Modesto Pallejà, referent veïnal a Torreforta.

 

La junta directiva de la FAVT ha evitat la valoració política de la incorporació de Berrio als socialistes, «poc podem dir», i s'obren, exclusivament, «a valorar la feina que ha fet a la Federació durant els nou mesos que ha estat». La Federació d'Associacions de Veïns no és l'única existent a Tarragona. També hi ha la de Llevant i la Segle XXI, presidida per una persona de confiança dels socialistes, Jacinto Moreno.

 

Berrio, de posicionar-se a favor del PP a fitxar pel PSC

A finals del mes de maig de l’any 2018 durant la presentació del projecte de la rambla del Pilar, Berrio assegurava davant els mitjans de comunicació que «amb l’arribada del PP al govern de l’Ajuntament, per fi se’ns ha fet cas».

 

Així mateix, en una reunió de les darreres setmanes de la FAVT, Berrio i la resta de presidents presents a la sala van debatre sobre com valoraven l'escenari polític municipal atesa la proximitat de les eleccions del 26 de maig. Berrio es va posicionar, segons diferents fonts consultades per TarragonaDigital, a favor de la tasca feta pel PP durant aquest mandat municipal. 

 

Aquests comentaris van motivar una aproximació per part d'alts càrrecs del consistori a la fins aleshores presidenta de la FAVT. Aproximació que va cristal·litzar, a meitats d’aquest mes de març, en el seu fitxatge com a  independent per les llistes socialistes.

 

Per treure’s de sobre l’etiqueta de trampolí polític cal recordar que l’anterior president de la FAVT, Antonio Peco, s’ha incorporat a la llista dels Comuns de cara a les municipals, segons ha fet públic en un comunicat la federació assegurant que «no obeeixen a interessos personals» i que «treballaran beneficiant el teixit social veïnal sense interessos partidistes».

 

Alba Chacón, de l'Albada, número sis del PP per Tarragona

D'esquerra a dreta, Martín, alcaldable del PP per Tarragona; Chacón, número sis dels populars; Acero, regidor del PP a Tarragona, durant la calçotada de l'associació de veïns de l'Albada. | Facebook/José Luís Martín

 

José Luís Martín, alcaldable dels populars per Tarragona, va desgranant a poc a poc la seva llista electoral. Si fa poques setmanes es coneixia que el número cinc seria per Jaime Climent —conegut director d’un centre escolar de Tarragona i amb forts vincles amb Societat Civil Catalana a Tarragona, de fet n’és el coordinador local— ara s’ha conegut que el sis de la llista dels conservadors és per a una noia jove, amb vincles amb les associacions de veïns.

 

  

Alba Chacón serà la número sis dels populars. Chacón és filla de l’actual president de l’associació de veïns de l’Albada, Tony Chacón. Així mateix, els populars volen fer incís a Bonavista i, per això, preveuen portar en llistes a l'actual assessora municipal, Cristina Campos, «una persona molt ben valorada al barri i amb una tasca apreciada pels veïns, inclosa l'associació».

 

 

PP i ERC faran servir, de cara a aquestes eleccions municipals, un model d'aproximació a les associacions veïnals diferent dels socialistes. La voluntat de tots dos és «no rebentar associacions de veïns, com fan altres». A falta de confirmació oficial, semblaria que la incorporació de la dona de Miguel Cruz, Mary López, president de l’associació de veïns de La Floresta, estaria bastant avançada per part dels republicans.

 

Per últim, paga la pena recuperar la figura de Modesto Pallejà, president de la dissolta associació de veïns Plaça Primer de Maig i voltants, un referent a Torreforta. Pallejà, que va anar a les llistes d'Ara Tarragona l'any 2015, no estarà a les files d'ERC, tot i les informacions interessades que aquests dies recorren la ciutat, i més després del fitxatge de Berrio pels socialistes. 

 

D'esquerra a dreta, Pallejà, López i Pau Ricomà durant el pregó de festes del republicà a Torreforta el passat mes de setembre. | Facebook/Modesto Pallejà

 

Ciutadans i la Part Baixa

L’estiu passat va estar molt dominat per les manifestacions constants de l’associació de veïns de la Part Baixa. Manifestacions, pancartes i presència als plens van ser reiterades durant uns quants mesos per part d’aquest col·lectiu que presideix Mari Carme Puig.

 

Puig s’ha convertit en un mal de cap per a l’equip de govern municipal tarragoní i això ha fet que, des de la plaça de la Font, l’hagin posicionat, políticament, a favor de Rubén Viñuales, l'alcaldable de Ciutadans. Si bé no es preveu la incorporació de Mari Carme Puig a les llistes taronges, Viñuales sí que preveu comptar amb un membre del seu partit, i fortament vinculat a les associacions de la zona, el diputat Francisco José Domínguez.

 

Així doncs, mentre PSC, PP i ERC cerquen incorporar líders veïnals de Ponent, semblaria que Ciutadans seria l’únic, de moment i a l’espera de què farà el PDeCAT, que apostaria pel centre de la ciutat.

 

També et pot interessar: