El «somni» d'omplir Tarragona de pictogrames arriba al plenari de l'Ajuntament

«Todos en azul és l'entitat que lluita per atendre les necessitats de les persones amb autisme| Divendres, una moció d'ERC i PSC posarà sobre la taula la problemàtica

 

El «somni» d'omplir Tarragona de pictogrames arriba aquest divendres al Consell Plenari de l'Ajuntament. L'associació Todos en Azul, que s'ha presentat públicament aquest dimecres, ha estat l'encarregada de presentar una moció al consistori. L'objectiu, aconseguir que els espais públics, edificis i comerços de la ciutat comptin amb pictogrames a les portes, fet que ajudaria les persones amb autisme a agilitzar la comprensió i la comunicació. PSC i ERC són els dos grups que la posaran sobre la taula, però també comptarà amb el suport de la resta de formacions. 

 

 

El plenari aprovarà divendres una moció per facilitar la vida a les persones amb autisme

El plenari de l'Ajuntament de Tarragona votarà divendres a favor d'una moció que busca facilitar la comprensió i la comunicació de les persones amb autisme. L'entitat Todos en Azul ha estat l'encarregada de portar la veu del col·lectiu al Palau Municipal, amb un escrit que han recollit el grup socialista i l'equip de govern d'ERC. L'objectiu és buscar el «compromís» de l'administració perquè Tarragona es converteixi en una ciutat adaptada al Trastorn de l'Espectre Autista. La manera de fer-ho, amb pictogrames, l'eina més útil per les persones autistes. 

 

«El meu fill va començar a parlar gràcies als pictogrames. Abans, caminàvem pel carrer amb l'agenda on hi havia totes les imatges que li servien per comunicar-se», explica Sonia Pérez, una de les fundadores de Todos en Azul. Sense aquests dibuixos, les persones amb TEA no podrien transmetre què els passa, ni saber on són. «És fonamental i s'hauria de normalitzar, tal com ja passa en altres ciutats», afegeix Ana Martínez, també fundadora. 

 

Juanjo Caravaca, Ana Martínez i Sonia Pérez són els fundadors de l'associació Todos en Azul. | TarragonaDigital

 

«Anirem porta per porta si cal, però els pictogrames han d'arribar arreu»

Todos en Azul s'ha presentat aquest dimecres al públic. La seva lluita és clara: donar a conèixer el Transtorn de l'Espectre Autista i atendre les necessitats del col·lectiu. Les primeres passes de l'entitat han fructificat i, gràcies a un esdeveniment solidari, ja han aconseguit més d'un miler d'euros que serviran per executar la prova pilot de la iniciativa de pictogrames. «Començarem a Torreforta, on va néixer l'associació, però volem tota Tarragona sencera plena de pictogrames i anirem porta per porta, si cal», assegura Juanjo Caravaca, pare d'un nen amb autisme i també fundador de l'agrupació. 

 

També han pogut establir relacions amb l'Ajuntament de la Pobla de Mafumet, on es farà un concert solidari amb Café Quijano i Marta Soto el pròxim 27 de juliol. Allà els pictogrames hi arribaran al mateix temps que a Torreforta. Tot i això, no es conformen: «Hi ha d'haver pictogrames més enllà de l'entorn escolar, perquè quan surten al carrer se senten perduts. Places, edificis públics, comerços... A tot arreu», manifesten els fundadors. 

 

La moció que s'aprovarà aquest divendres obligarà l'Ajuntament a assumir dos acords: el primer, per implantar l'experiència pilot sobre accessibilitat cognitiva als barris de Ponent; i el segon, signar un conveni amb Todos en Azul per impulsar conjuntament mesures que facilitin el dia a dia de les famílies i les persones amb TEA.