Torna a Tarragona l'estafa del fals 'suport tècnic' de Microsoft

Diversos ciutadans ho han denunciat durant els darrers dies | Els estafadors es fan passar per l'empresa informàtica i demanen diners a canvi de tornar-te l'accés a l'ordinador
Imatge d'arxiu d'un ordinador | TarragonaDigital.com

 

 

Després de diverses denúncies el passat mes de gener, torna l'estafa de Microsoft a Tarragona. Mitjançant una trucada telefònica, els interlocutors es fan passar per membres de la companyia informàtica i diuen que, des del teu ordinador, s’està atacant els servidors de l’empresa. Per aquest motiu, et demanen que activis el TeamViewer —un programa que et permet controlar qualsevol ordinador des d’un altre— per poder fer amb el teu equip allò que els ells vulguin.

 

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

«Truquem des de Microsoft, el teu ‘router’ ha estat hackejat i ens està atacant els servidors»

Sona el telèfon i utilitzant un to alarmista, parlant en anglès i ràpid, t’expliquen que el ‘router’ de casa ha estat hackejat, expliquen diversos testimonis. Sense donar més explicacions del tema, et diuen que «urgentment», has de donar-los-hi accés al teu ordinador mitjançant un programa que permeti ser utilitzat des d’una altra computadora. En aquest sentit, el més conegut és el TeamViewer.

 

Habitualment, com que no se sap si es tracta d’una estafa o d’uns fets verídics, moltes persones que no tenen coneixements informàtics donen accés al seu ordinador. Tot seguit, t’acaben exigint un pagament a canvi de poder tornar a utilitzar-lo. D’altra banda, molts cops també et demanen diners amb l’amenaça de robar-te arxius que hi tens a dins o, en un cas més extrem, el pagament d’uns 100 euros, a canvi de renovar la llicència de Windows, suposadament caducada.

 

En aquest sentit, l’Oficina de Seguretat de l'Internauta, entitat dependent de l’Institut Nacional de Ciberseguretat, està al corrent d’aquesta estafa i també n'ha alertat. Tanmateix, Microsoft Espanya, també coneix aquesta suplantació d’identitat i s’estava realitzant un procediment per erradicar-la.

 

Què fer si ens fan aquesta trucada per intentar estafar-nos?

Davant d’aquestes trucades, sempre s’ha de començar per sospitar perquè et truca Microsoft a un telèfon que, suposadament, no has posat en cap documentació anterior. Tanmateix, en cas que l’empresa britànica hagués de comunicar-se amb un usuari, ho faria mitjançant un correu electrònic amb el seu domini, i no d’aquesta manera. I molt menys, demanaria diners o voldria controlar l’ordinador mitjançant TeamViewer o un altre programa. En cas que la trucada hagi sigut atesa, el primer que s’ha de fer és penjar el telèfon, com més aviat millor. Sense donar cap informació ni descarregar cap programa. Tot seguit, s’ha de posar en coneixement del suport tècnic de Microsoft.

 

D’altra banda, si l’estafa ha tingut l'efecte desitjat pels estafadors  i ja s’ha donat accés al nostre ordinador als estafadors, s’ha de desinstal·lar l’aplicació que s’està executant, així com desactivar l'accés a internet, perquè ningú pugui seguir operant.

 

Microsoft ofereix molts consells quan ens trobem en aquest tipus de situacions. Així doncs, utilitzar Windows Defender per netejar l’ordinador, tenir actualitzat Windows o canviar les contrasenyes que tenim posades. També recomanen mirar si hi ha alguna càrrega al banc que no sigui habitual o si hi ha alguna activitat inusual al PC. Com a últim recurs, es pot considerar restaurar tot l’equip.

 

"⚠ URGENT TGN: Cues a l'A-27 per un accident entre dos vehicles" "🐦Tarragona coneixerà aviat el nombre de coloms que viuen a la ciutat"