La nova Tabacalera de Tarragona preveu 10.000 metres quadrats per a ús ciutadà

El finançament municipal serà de 22 MEUR d'un total de 112 MEUR | L'any 2020, algunes naus ja s'obriran a la ciutadania amb un finançament «de mínims»
La nova Tabacalera de Tarragona comptarà amb prop d'uns 10.000 metres quadrats per la ciutadania. | Ángel Ullate

 

El projecte de rehabilitació i transformació de l'antiga Tabacalera de Tarragona preveu prop de 10.000 metres quadrats pensats per a l'ús de la ciutadania. El veïnat comptarà amb una nau de 661 metres quadrats i les entitats de la ciutat, una altra de 740. La resta de l'espai el formaran naus polivalents, que s'activaran en la quarta de les vuit fases del projecte. El pressupost total serà de 112 milions d'euros, tal com s'havia anunciat, i el finançament municipal serà de 22 milions d'euros durant aquests 10 anys

 

 

La Tabacalera de Tarragona començarà a obrir-se l'any 2020

L'edifici de l'antiga Tabacalera de Tarragona començarà a obrir-se l'any 2020. Així ho asseguren Toni Riba i Jordi Portal, membres d'Alter Fòrum, l'equip redactor del projecte que ha guanyat el concurs d'idees per transformar l'equipament.

 

Des del primer moment, tant l'Ajuntament de Tarragona com els arquitectes han deixat clar que la rehabilitació «anirà lligada a una obertura progressiva de l'espai». La primera inversió, de 400.000 euros, arribarà l'any 2019. Servirà per reforçar la seguretat, sanejar i buidar el mòdul central de l'edifici, de manera que «guanyarà permeabilitat» i «la ciutadania se'l farà seu». 

 

Una Tabacalera amb 10.000 metres quadrats pels ciutadans

L'equip redactor del projecte xifra en 10.000 metres quadrats l'espai que es reservarà a la ciutadania. Els veïns tindran una nau exclusiva de 661 metres quadrats i les entitats de la ciutat una altra de 740 metres quadrats. La resta, es reparteixen entre les aules polivalents, l'espai d'autogestió que serà una concessió i altres sales ubicades en la part perimetral de l'edifici. 

 

La Plataforma Oppida ja va reivindicar, amb una ocupació de l'espai, l'obertura «immediata» de la Tabacalera per a usos ciutadans. Anys més tard, aquesta reclamació es veuria resolta. Tot i això, grups municipals com la CUP han denunciat que «el nou projecte de la Tabacalera no és prou popular» i «tendeix a la privatització». 

 

Encara que «des del principi es podrà fer ús dels espais que s'hagin condicionat», no serà fins la cinquena fase del projecte —en total en té deu— quan «s'activaran definitivament els usos de les naus perimetrals». Això tindria lloc, segons el projecte d'Alter Fòrum, l'any 2023, quan també arribarà el Museu d'Història.

 

 

Imatge d'arxiu de l'ocupació de la Tabacalera per part d'Oppida. | Josep M. Llauradó

 

El finançament municipal del projecte, 22 MEUR

L'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, va assegurar en la presentació del projecte que «el gruix de la inversió arribarà de la mà de l'Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya». El pressupost total és de 112 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'assumirà 22. «I serà responsabilitat nostra buscar vies de finançament, com per exemple fons europeus», expressa la regidora de Patrimoni, Cultura i Festes, Begoña Floria

 

L'any 2020, el consistori farà una primera aportació de 400.000 euros per engegar el projecte amb reforç de la seguretat, neteja i sanejament. La segona fase està xifrada en 7,6 milions —per instal·lacions bàsiques centrals— i la tercera en 14,1 milions, que s'utilitzaran per reformar la plaça. Totes tenen previst acabar-se l'any 2026.

Recreació virtual de les diferents fases d'obres que s'executaran a la Tabacalera de Tarragona. | Cedida

 

La quarta fase també s'acabarà en un període de sis anys, està xifrada en 19,3 milions d'euros i acabarà de definir els equipaments del perímetre i la plaça. La cinquena és la més elevada quant a pressupost: 25,6 milions d'euros, destinats a activar les naus perimetrals i al Museu d'Història de la ciutat. 

 

La sisena fase, de gairebé 18 milions d'euros, planeja la instal·lació de la Biblioteca Provincial. El setè punt del projecte preveu acabar aquest equipament i començar a planificar l'arribada del Museu Arqueològic, previst per la vuitena fase i amb un cost de 14,6 milions d'euros. Només el primer punt de la planificació estaria cobert econòmicament. 

 

Jardí vertical reubicat i obertura al Francolí en la tercera fase

La desaparició del jardí vertical amb el projecte de rehabilitació de la Tabacalera ha estat un dels punts més polèmics. Ajuntament i equip redactor entenen que l'element «ha complert la seva funció» com a «punt final de la ciutat». Per aquest motiu serà reubicat. El jardí vertical té un certificat que acredita que tots els seus materials són reaprofitables. És per això que es desplaçarà de la façana a les cobertes de les naus. 

 

El jardí vertical de la Tabacalera es reutilitzarà i s'instal·larà a les cobertes de l'edifici. | Ángel Ullate

 

I com el jardí «ja no serà el final de la ciutat, sinó que desapareix per obrir la Tabacalera als ciutadans», l'edifici tindrà connexió amb el riu Francolí a través de la seva gran plaça. Aquesta obertura es preveu en un període de sis anys, que correspondria a la tercera fase del projecte. 

"AGENDA: Aquest dimecres, jornada d'explicació sobre l'atenció social a Tarragona" "MOLT FORT: Nova onada de robatoris a cotxes en un barri de TGN"