Cultura Tarragona

La tradició dels Tres Tombs de Tarragona torna diumenge amb 35 carruatges

Un antic carro funerari i un carruatge francès amb un bot de rems, principals novetats d'enguany

La tradició tampoc passarà de llarg aquest 2019 a Tarragona, i tornarà a fer tres tombs a cavall entre l'estàtua dels Despullats i el Balcó del Mediterrani. L'Ajuntament de Tarragona i el Gremi de Pagesos han presentat aquest dimarts, 12 de març, els detalls sobre la nova edició de l'activitat tradicional, que arribarà a la ciutat el matí d'aquest diumenge, 17 de març. Serà la 39a edició des que es va recuperar.

El President del Gremi de Pagesos, Raül Font, ha apuntat que l'edició d'aquest 2019 comptarà amb un total de 35 carros, empesos per una vuitantena de cavalls. Entre ells, hi destacaran novetats com un carruatge funerari d'èpoques antigues, i que ha estat restaurat especialment per a l'ocasió, o una carreta francesa única coronada pel darrer bot de rems que es va construir a Torredembarra, un patrimoni de valor històric que fins ara era absolutament inèdit, i que s'ha aconseguit recuperar.

Els Tres Tombs sortiran de Vidal i Barraquer a les 11.30 hores

«Els Tres Tombs són la tradició, l'art i el record del so dels cascabells per la ciutat», ha volgut recordar la Consellera de Relacions Ciutadanes de Tarragona, Elvira Ferrando. Ferrando ha refermat la idea de capitalitat al voltant de la ciutat de la mà d'activitats tradicionals com aquesta. «Des de l'Ajuntament, seguirem donant suport i participant en la tradició dels Tres Tombs», ha volgut recalcar. Els carros sortiran del carrer de Vidal i Barraquer a les 11.30 hores, i pujaran per Francesc Bastos, Ramón i Cajal i la Font del Centenari abans de donar els tradicionals tres tombs entre el Balcó del Mediterrani i l'estàtua dels Despullats.

Font ha recordat que, abans de la sortida, està previst un esmorzar popular davant l'edifici de l'antiga Tabacalera de Tarragona, on tothom s'hi pot sumar per un preu de tres euros. A més, també hi haurà una exposició de carros en miniatura en aquest punt de sortida del recorregut. «Tarragona és la única capital catalana que feia realment els tres tombs per la ciutat i que els manté a hores d'ara», ha matisat el col·leccionista i restaurador de carros Jordi Rovira. «Podríem ser la catedral dels Tres Tombs de Catalunya», ha destacat.

El 2020, podria recuperar-se el recorregut original fins al Serrallo

Els organitzadors han recordat que el Gremi de Pagesos, el col·lectiu històricament organitzador dels tombs, celebrarà l'any vinent el 700 aniversari i ja treballen en activitats excepcionals per commemorar l'efemèride. «Estem treballant en la idea de recuperar el recorregut original dels Tres Tombs per a l'any que ve; passant pel Mercat i arribant fins al Serrallo», ha avançat Font. També han obert la porta a muntar una macroexposició de carros i carruatges amb motiu de l'aniversari, si bé són idees inicials sobre les quals encara cal treballar.

En aquest sentit, el gran repte al qual s'enfronten és el d'involucrar la canalla, i garantir la supervivència de la tradició en les futures generacions. «Cal fer partícips als més petits de la festa, i apropar-los amb activitats concretes per evitar que perdin l'interès», han recordat. Si bé sobrevolen propostes difuses de difusió de l'activitat a les escoles, no són mesures concretes que encara es comencin a aplicar. El rellotge ja corre fins diumenge, i ja començat el compte enrere per als Tres Tombs de Tarragona.

També et pot interessar