GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La URV demana a la Generalitat els set milions que falten per acabar les obres de la Facultat d'Educació

El pressupost de la universitat està congelat i per tant la rectora té poques esperances que aquests diners arribin
Imatge de la rectora de la URV mirant el cartell del projecte | Carlos Domènech

 

El projecte de la nova Facultat d'Educació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) segueix en el punt de mira. La rectora, Maria José Figueras, ha informat aquest dimarts que la Universitat està preparant la documentació per fer una petició «formal» a la Generalitat i demanar els diners que falten per acabar les obres. Figueras va anunciar fa uns mesos que només hi ha diners per dur a terme la primera i segona fase de les obres i que faltaran set milions per acabar l'edifici.

 

Petició formal de la URV a la Generalitat

Les obres, que es van iniciar sota el mandat de l'antic rector, no es podran acabar si la universitat no té els set milions que faltaran per finalitzar-les. És per això que l'equip de govern actual ha iniciat un procés de debat amb la comunitat universitària per decidir què es vol fer amb aquest espai. Les fases primera i segona, les que estan garantides, permetran tenir els fonaments i aixecar l'edifici, però no vestir-lo ni equipar-lo.

  

  

Donat que la Generalitat ha tancat la porta a un augment dels pressupostos a les universitats, la rectora donava per suposat que el govern no estaria disposat a fer una aportació per aquest projecte, tenint en compte, a més, que són unes obres iniciades per la Universitat sense l'ajuda del govern. Així i tot, però, Figueras vol enviar una petició formal per explicar-los la situació i per «esgotar» totes les vies.

  

  

Així i tot, fonts pròximes a la Universitat comenten a TarragonaDigital que el més probable és que el govern desestimi aquesta petició, ja que no està obert a fer una major aportació als pressupostos universitaris. 

 

La Generalitat no es vol pronunciar fins que no tingui el requeriment formal

Aquest mitjà ha demanat a la Direcció General d'Universitats, liderada per Francesc Xavier Grau, si estaria disposada a fer una aportació per acabar les obres. El Departament ha dit que sense una petició formal no es poden pronunciar.

 

Per aquest motiu la rectora ha preferit esgotar totes les vies i així obligar a la Generalitat a pronunciar-se formalment sobre aquesta qüestió. Aquestes són unes obres que es van decidir tirar endavant per part de la Universitat amb el finançament propi. S'entén que es fan, doncs, amb els diners que provenen del pressupost de la Universitat. En el cas de projectes més grans, com per exemple el Campus Catalunya, les obres es fan amb col·laboració amb la Generalitat i en aquests casos cal que la Direcció General d'Universitats les aprovi prèviament. No és el cas, però, de la Facultat d'Educació.

 

Perquè el Consell Social tira endavant les obres si no hi ha diners

La Facultat d'Educació i Psicologia de la URV és una de les més velles. El projecte per fer-ne una de nova es va elaborar el 2008. L'arribada de la crisi i de les retallades en educació, però, va frenar aquesta iniciativa. No va ser fins a l'any passat, l'abril de 2017, segons fonts pròximes consultades per aquest mitjà, que l'antic govern va decidir posar-ho en marxa.

 

Tot i que en aquell moment ja se sabia que no hi havia els diners per poder-lo executar, es va decidir tirar endavant. Les fonts consultades per aquest mitjà apunten que l'antic equip de govern podia haver pensat a utilitzar els romanents per fer front al projecte.

 

Segons la Generalitat, les obres projectades per la universitat «han de tenir el finançament previst», si no fos així, diuen, el Consell Social de la Universitat «no les hauria aprovat». «Tots els projectes que tenen llum verda de la Comissió Econòmica del Consell Social se'ls dota de la previsió de recursos necessaris per finalitzar les obres», expliquen des del Govern a TarragonaDigital. Així doncs, qui és el Consell Social i per què va aprovar les obres si no hi havia el pressupost garantit?

 

El Consell Social de la Universitat és l'òrgan que connecta la universitat amb la societat. Segons la Llei Orgànica d'Universitats, el Consell Social ha de supervisar l'activitat econòmica de la Universitat i el rendiment dels serveis. Està regulat per la Generalitat, qui nomena els membres, que són personalitats de la vida cultural, professional, econòmica i social del territori.

 

El Consell Social de la URV pot haver aprovat aquestes obres sense tenir la seguretat del finançament perquè, segons les fonts consultades per aquest mitjà, podria haver aprovat el projecte per fases. És a dir, en el cas d'haver aprovat la fase 1 i la fase 2 no hi hauria hagut inconvenient, ja que el pressupost estava garantit. La llei no deixa clar si s'ha de fer l'aprovació del conjunt del projecte o per parts.

 

La primera fase de les obres va tenir un pressupost d'un milió d'euros i la segona de tres milions. El que faltaria per fer requeriria una inversió de set milions que són els diners que no es tenen.

 

Fins al gener no es resoldrà el problema

Figueras ha dit que mantindrà una reunió amb els responsables de deganat i de departament implicats, el pròxim 11 de desembre per palar sobre el tema. De moment, com que la segona fase no comença fins al 9 de gener, té temps per acabar de decidir com resoldre aquesta qüestió.

 

Segons havia anunciat, es decidirà amb tota la comunitat universitària què fer-ne. Una possibilitat per acabar les obres és recórrer a crèdits externs. Així i tot, la rectora ha dit que vol que sigui decisió de tota la comunitat.