Utilitzen fibra de vidre per alleugerir el pes dels gegants Negritos en la seva restauració

L'ús d'aquest material va restar molt de pes a l'estructura inicial dels gegants

Els gegants Negritos són una de les parelles de gegants més antigues de la ciutat de Tarragona, els quals, juntament amb els Moros, Gitanos i moltes figures més, apareixen a les festivitats populars de la ciutat, com és Santa Tecla o Sant Magí. Amb un vestuari d'allò més característic, el Negrito sempre du un paper a la mà, mentre que la Negrita porta el lloro a aquesta, la dreta.

A causa del llarg recorregut històric que presenten, la seva restauració va ser un requisit imprescindible. Va ser en l'estudi previ quan es va decidir que un dels aspectes a millorar era el pes. Són estructures de fusta carregades per una única persona, que s'encarrega de donar-los vida i fer que ballin. Per això, es va decidir utilitzar fibra de vidre per tal d'alleugerar els gegants.

Un material lleuger, flexible i sedós

La fibra de vidre està formada per filaments molt fins de vidre, els quals s'entrellacen i queden units gràcies a resines que els converteixen en un material molt resistent. A diferència del vidre, que és fràgil, pesat i dur, la fibra de vidre conforma un teixit molt flexible, aïllant tèrmic i d'alta resistència. A causa d'aquestes característiques, és utilitzada en nombrosos àmbits de naturalesa molt diferent, com per exemple el bricolatge, la indústria, l'art o les telecomunicacions, entre d'altres. 

Fibra òptica realitzada amb fibra de vidre | LleidaDiari.cat

Aquestes característiques distintives van ser el detonant perquè, en la restauració dels gegants, es decidís utilitzar aquest material. Afavorint la facilitat de transport i de moviment de la persona portadora de l'estructura, la fibra de vidre ha permès que les festes siguin gaudides, encara més, per aquells que donen vida al Negrito i la Negrita de Tarragona. 

Un nou procés de reciclatge de la fibra de vidre

Un projecte presenta un procés químic encarregat de separar la fibra de vidre de la resina utilitzada per aglutinar tots els filaments. D'aquesta manera es poden reutilitzar les fibres que es troben en bones condicions sense que es perdin les seves propietats inicials. Un procés no contaminant que abarateix costos, materials i esforços de producció.

L'AEQT vetlla per la sostenibilitat del sector químic del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

 L'AEQT i el conjunt d'empreses químiques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre treballen per a fer possibles avenços per tal de potenciar el correcte desenvolupament de la societat, fomentant així la seva evolució.

Aquests tipus d'aplicacions de la química fomenten la seguretat de les persones i destaquen la necessitat de la química en l'actualitat, així com dels seus processos, que contribueixen a l'evolució social sostenible.