GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Joan Martínez Vergel: «El 155 va inculcar la por als funcionaris de la Generalitat»

Vergel ha presentat a Tarragona aquest dijous 22 de novembre el llibre «El 155. Tot allò que no t'han explicat»
Vergel ha presentat el seu llibre a Tarragona. | Àngel Ullate

 

Joan Martínez Vergel és un periodista de Vilanova amb vincles molt forts amb Tarragona. A la ciutat va dirigir, durant dos anys, Canal Català Tarragona, el canal de televisió local tarragoní que emetia des de les instal·lacions de Marina Tàrraco.

 

L’any 2011, sent nomenat Quim Nin delegat del Govern de la Generalitat al camp de Tarragona, Vergel va acceptar una oferta laboral que el va portar a viure alguns dels anys més importants de la història contemporània de Catalunya des de primera fila, com assessor de qui va ser secretari general de la Presidència, Quim Nin.

 

Vergel se sent «orgullós» d’haver pogut «servir dos presidents de la Generalitat, el president Mas i el president Puigdemont».

 

Ara recupera la seva faceta d’escriptor i parla, en un llibre que ha presentat la tarda d’aquest dijous 22 de novembre a la seu de la delegació del Govern, sobre «El 155. Tot allò que no t’han explicat»

 

El llibre explica interioritats del 155 que va aplicar l'Estat a Catalunya. | Àngel Ullate

 

 

—Vostè va viure aquells dies històrics per Catalunya i España, els mesos de setembre i octubre de l’any passat, des de Palau. Quin record guarda d’aquelles dates?

Recordo una amalgama de sensacions: il·lusió, esperança, tensió i tristor al final.

 

—A Palau tenien confiança en la declaració d’independència del 27 d’octubre?

La declaració es va aprovar al Parlament de Catalunya. Us podria donar la meva opinió personal, però no és l’opinió de Palau.

 

—Com es va rebre el 155?

Teníem notícies prèvies, ja que el dia 21 d’octubre, dies abans de la declaració d’independència, el Govern de Mariano Rajoy ja havia anunciat la possibilitat d’aplicar el 155 i les propostes d’intervenció que posaria a votació al Senat. No va ser sorprenent, però va ser impactant per la duresa de les mesures.

 

Vergel té una vinculació molt estreta amb Tarragona. | Àngel Ullate

 

«Va ser un 155 desproporcionat»

—Quin tipus de 155 va ser: tou, dur o una altra cosa?

Va ser un 155 desproporcionat, basat en un model d’aplicació que no està a la Constitució. Des del govern de l’Estat van adoptar mesures que estaven recollides en ponències prèvies, quan es debatia la Constitució, i que van ser rebutjades. El 155 no diu que s’hagi de destituir un president, ni un govern, ni substituir una administració per una altra… Aquests models es van debatre durant la redacció de la constitució espanyola i es van rebutjar… Per tant, van fer una aplicació inconstitucional i arbitrària de l’article.

 

—Què va suposar pel govern de la Generalitat el 155?

Va suposar una suspensió, de facto, de l’autonomia de Catalunya. Es van intervenir totes les conselleries, es van donar noves ordres i directrius, es van paralitzar els projectes i inversions, es va burocratitzar l’administració, ja que per qualsevol compra, per petita que fos, s’havia de demanar permís a Madrid… La Generalitat va quedar indefensa jurídicament, van inculcar la por entre el cos funcionarial i van intentar canviar models polítics, com va succeir al departament d’Ensenyament, quan no podien fer-ho, ja que havien de demanar un permís al senat que no van realitzar. Va ser una intervenció en tota regla i que va traspassar línies vermelles legals.

 

—Posi un exemple, si-us-plau, de com va afectar les comarques de Tarragona el 155?

La Generalitat governa a tot el país, a totes les comarques, i els efectes que es reflectien a les conselleries afectaven el territori i els ciutadans. Es van paralitzar inversions en centres escolars; en nous centres d’atenció primària; en subvencions a entitats del tercer sector; en programes de gent gran i residències per a gent gran; en ajuts i programes per a joves; en programes de suport a les famílies… Un reguitzell de projectes que van quedar aturats o alentits a causa del 155… El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, el primer dia que va ocupar el seu despatx, va haver de signar contractes i projectes per valor de 890 milions d’euros que estaven paralitzats pel 155.

 

«Els conflictes polítics s'han de resoldre políticament»

—És reconduïble la relació Catalunya-España?

—Tot és reconduïble si hi ha voluntat per les dues parts. Crec que els conflictes polítics, com és el cas, s’han de resoldre políticament.

 

—Quin record personal guarda del seu pas pel món de la política?

Un agraïment immens. He tingut el privilegi de treballar pel meu país i de poder oferir els meus serveis a dos presidents de la Generalitat; el president Mas i el president Puigdemont Això és un orgull.