GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Les violacions amb penetració pugen de zero a sis en un any a Tarragona

Des de l'Ajuntament i els col·lectius feministes insten a denunciar per «conèixer la realitat absoluta» de la violència masclista un dia abans del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona
La manifestació del 8-M d'enguany va ser la més multitudinària de la història a Tarragona. | Laia Solanellas

 

Les violacions amb penetració han pujat de zero a sis en només un any a la ciutat de Tarragona. Així ho ratifica l'Informe de Criminalitat del Ministerio del Interior, realitzat gràcies a les infraccions penals registrades per la Guardia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana recollides entre els mesos de gener i juny. És la dada més negativa pel que fa a violència masclista al municipi. Des de l'Ajuntament de Tarragona, la regidora d'Igualtat, Ana Santos, manifestava que «hem de seguir fent incidència en què cal denunciar, perquè mai sabrem la veritat absoluta si no es denuncia».

 

Entre gener i juny, a Tarragona, es van produir 22 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual. Es tracta d'un nombre més alt que el de l'any anterior, quan la xifra va arribar als 19 delictes. Arreu de la província, el nombre puja fins als 118 casos, tres més que el 2017. L'augment es deu, en gran part, a les violacions amb penetració produïdes a Tarragona. 

 

Sis violacions amb penetració a Tarragona l'any 2018

Les violacions amb penetració són el delicte contra la llibertat sexual que més ha pujat a la ciutat. La xifra podria considerar-se d'alarmant: de zero a sis en un any. Tot i això, la resta de delictes d'aquest àmbit han baixat de 19 a 16. Aquestes dades, segons la regidora d'Igualtat, Ana Santos, «demostren que queda molta feina a fer». 

 

Enguany, la manifestació del 8-M a Tarragona va ser la més important de la història, tant a nivell d'afluència de gent com pel que significava —després de fer-se pública la sentència contra els membres de "La Manada"—. A més, l'ajuntament ha continuat amb la difusió de la campanya «Respecta'm» en l'oci nocturn, l'àmbit laboral i l'escolar. Però tots els esforços contrasten amb una dada «escandalosa», segons la definia el col·lectiu feminista Fridas.

 

«Les dades no ens mostren la realitat absoluta»

Ajuntament de Tarragona i col·lectius feministes coincideixen a dir que «les dades ens donen una mostra de la realitat, però no la realitat absoluta». Carla Aguilar, portaveu de Fridas, expressava que «una cosa són les denúncies i l'altra el que pot passar». «La dada pot ser més alta, probablement hi ha més casos que no s'han denunciat», recalcava.

 

En el mateix sentit s'expressava la regidora d'Igualtat, Ana Santos. Assegurava que «cal incidir en la importància de les denúncies» perquè «només així podrem arribar a conèixer la realitat absoluta», que «ara es difumina per la por que encara tenen moltes dones a denunciar». A més, recalcava que «s'ha de posar l'ull sobre l'agressor i deixar de culpabilitzar la dona». 

 

Des del col·lectiu Fridas explicaven també que «les violacions no només es realitzen fora de l'àmbit de la parella, sinó també a dins». D'altra banda, Aguilar assenyalava que «són la mostra més agressiva de dominació de la dona, perquè els estudis diuen que les violacions no es produeixen per atracció sexual, sinó per dominació i agressivitat».

 

Nou protocol d'actuacions contra la violència masclista a Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest divendres el nou protocol d'actuacions contra la violència masclista a Tarragona. Es tracta d'un document que no s'actualitzava des del 2008 i que ara s'ha tornat a publicar «amb els protocols d'actuació revisats i amb els nous serveis nascuts al municipi i a Catalunya afegits a la llista», tal com detallava Santos. 

 

Entre les novetats del protocol destaquen la creació d'una Taula per la Prevenció de la Mutilació Genital Femenina i una altra per lluitar contra els matrimonis forçats, que encara no s'ha creat però «ho farem properament», apuntava la regidora. El document deixa clar quin és el procés a seguir quan es detecta una possible situació de maltractament o abús sexual cap a les dones en els àmbits laboral, escolar, de la sanitat o institucional.

 

El nou protocol d'actuació en casos de violència masclista s'ha presentat aquest divendres a Tarragona. | TarragonaDigital

 

Les manifestacions a Tarragona pel 25-N

Aquest diumenge, 25 de novembre, se celebrarà el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. A Tarragona hi haurà dues manifestacions: la primera, a les dotze del migdia a la plaça Corsini; la segona, a les sis de la tarda al Balcó del Mediterrani. Aquest dissabte, però, hi haurà una Marxa de Torxes prèvia convocada pel col·lectiu Cau de Llunes. Estan convocades només dones, lesbianes i transsexuals sota el lema «porta per cremar allò que t'oprimeix».