FOTO

⚫ La misteriosa mort d'un centenar d'ocells a TGN

L'ACA desvincula el Polígon Industrial de la Selva del Camp de l'aigua contaminada de Vilallonga

L'Ajuntament ha tallat l'aigua dels pous municipals per contaminació | La nova depuradora no estarà en marxa fins al setembre
Un acte obert a Vilallonga ha servit per donar explicacions a la ciutadania | Toni Cabanillas

«Cap de les analítiques que hem realitzat assenyala que la contaminació de l'aigua de la riera de Vilallonga pugui provenir del Polígon Industrial de la Selva del Camp». Així de contundent ha estat el màxim responsable de l'Agència Catalana de l'Aigua a la demarcació de Tarragona, Francesc Benet. El mal color i la mala olor de l'aigua que surt de la depuradora de la Selva cap a Vilallonga ha provocat un grau de malestar i preocupació creixent entre la ciutadania.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El regidor de Medi Ambient i Pagesia a l'Ajuntament de Vilallonga del Camp, Antoni Moncusí, s'ha fet ressò de les reivindicacions dels veïns, i ha manifestat a Benet que «Vilallonga està molt preocupada per la seva salut», que depèn de la qualitat de l'aigua que arriba a les aixetes. «La depuradora actual no funciona bé i el seu rendiment no és òptim», ha reconegut el responsable territorial de l'ACA.

 

Els problemes es multipliquen: l'Ajuntament talla l'aigua dels pous municipals per contaminació

 

La font principal d'aigua a Vilallonga, la riera pròxima, està contaminada pels vessaments continuats que s'hi han realitzat durant anys. Benet ha desmarcat per activa i per passiva que el Polígon Industrial selvatà es trobi al darrere. «Els vigilem molt de prop, i puc garantir que la normativa s'ha complert en tot moment des del polígon», ha insistit. Segons el responsable de l'ACA, l'origen de la contaminació de l'aigua provindria del municipi de la Selva del Camp.

 

L'Ajuntament de Vilallonga va encarregar un estudi sobre la qualitat de l'aigua el passat mes de febrer, que va concloure que l'aigua de la riera està certament contaminada, però no així la dels dos pous municipals. Una segona analítica, en aquest cas al març, multiplica el problema: l'estat de l'aigua a la riera ha anat a pitjor i, per primera vegada, l'aigua dels pous de Vilallonga també sobrepassa el màxim legal permès. Ni riera, ni pous.

 

L'ACA es mulla: «Els vessaments a la riera no tenen res a veure amb els pous de Vilallonga»

 

L'Ajuntament de Vilallonga va tenir coneixement d'aquesta informació el dimecres 20 de març, i immediatament va ordenar tancar els pous d'aigua que abasteixen el municipi. En substitució, l'aigua que abasteix Vilallonga des de dimecres surt del Consorci d'Aigües, lluny dels riscos detectats en els darrers controls a la localitat.

 

El regidor Antoni Moncusí, en un moment de la intervenció | Toni Cabanillas

Moncusí ha reconegut que va reunir-se amb els responsables del Departament de Sanitat, els quals el van instar a «estar molt a sobre» de la qüestió. No obstant, l'ACA desmarca el problema dels vessaments a la riera de l'alarma dels pous. «Els pous municipals no tenen res a veure amb la contaminació que pugui baixar de la depuradora o de la riera, perquè provenen d'aqüífers diferents que no es connecten», ha asseverat.

 

La nova depuradora de la Selva del Camp, al setembre

 

L'Agència Catalana de l'Aigua, el Consell Comarcal del Baix Camp i l'empresa Comaigua, tots tres agents responsables de la gestió de la depuradora i de l'aigua de Vilallonga, han coincidit a l'hora de pronosticar una solució definitiva al mal estat de l'aigua que arriba a Vilallonga del Camp: la nova depuradora que s'està construïnt a la Selva del Camp.

 

«L'actual és una depuradora del 1982 que no pot assumir el cabal d'aigua que rep i, per tant, no pot depurar aquesta aigua tant com hauria de fer-ho», ha explicat Anna Velasco, responsable de Comaigua. La nova depuradora triplicarà la capacitat de l'actual, costarà més de cinc milions d'euros i, segons han confirmat, les obres acabaran al maig. «Això vol dir que, després de les comprovacions necessàries, entrarà en marxa a partir del setembre», ha avançat Francesc Benet.

 

També et pot interessar