Calvet: «Cap contaminant de l'aire a Tarragona supera el llindar permès»

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha assistit a la reunió de la cinquena Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aquest divendres al matí a la Canonja. | Gerard Recasens

 

«Tots els indicadors de qualitat de l'aire al Camp de Tarragona es troben dins dels paràmetres requerits i alguns, fins i tot, molt per sota». Amb aquesta claredat s'ha expressat aquest divendres, 19 d'octubre, a mig matí, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, que ha participat en la cinquena reunió de la Taula per la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, celebrada al castell de Masricart de la Canonja.

Tots els indicadors, en la mesura correcta segons Damià Calvet

Així doncs, les dades recollides en els tretze mesuradors situats en diversos punts de l'àrea metropolitana de Tarragona —i més concretament, a la Vall del Francolí—, determinen que no hi ha cap element contaminant dels que es mesuren que supera el llindar establert legalment. Calvet ha recordat, però, que «la Generalitat va més enllà d'allò que se li exigeix i mesura més substàncies, que tampoc superen aquest llindar».

La Taula ha treballat aquest divendres en enfocar les properes mesures especialment cap a aquells elements que puguin ser nocius per a la salut. «La voluntat és centrar-nos en aquells elements que poden perjudicar la salut de les persones, perquè ara en mesurem alguns que no en tenen, i per això responsables del Departament de Salut han assistit a la reunió, per assessorar-nos en aquest aspecte», ha explicat el conseller.

A més, Calvet ha anunciat que en el primer trimestre de 2019 es millorarà l'app 'aire.cat', que ja funciona, per «informar millorla ciutadania de Tarragona i que sàpiga quin aire respira». En aquest sentit, un dels indicadors que es podrà consultar a través de l'aplicatiu serà el benzè, un dels més tòxics segons han denunciat en reiterades ocasions diverses plataformes de sostenibilitat ambiental.

La qualitat de l'aire a l'àrea metropolitana de Tarragona, «una prioritat per al govern Torra»

En paraules del mateix conseller Calvet, el govern Torra ha prioritzat a través del seu departament que «es torni a reunir la Taula de la Qualitat de l'Aire després de l'aturada a causa de l'article 155». Aquesta ha estat la cinquena reunió d'aquest òrgan, que preveu celebrar dues trobades més durant l'any 2019.

L'eina de Repsol per controlar la qualitat de l'aire a Tarragona tot l'any

A la cinquena Taula per la Qualitat de l'Aire celebrada aquest divendres, Repsol ha presentat els primers resultats provisionals d'una nova eina que permetrà tenir mostres durant tot l'any de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Amb vint mesuradors rotatius i amb la tècnica de la cromatografia, s'han mesurat els nivells de butadiè, que queden lluny dels límits permesos arreu de la vall del Francolí.

La nova eina treballarà fins a finals d'any, quan se n'haurà d'avaluar el funcionament. Està impulsada per Repsol, en col·laboració tècnica amb EURECAT i l'Institut Cerdà.

"AGENDA: 'La mà invisible' dels tarragonins Tornavís Teatre al Morell" "Així és 'Som', el nou disc d'Els Pets que surt avui a la venda"