Comença la recuperació de la vila romana del Mas dels Frares on es busca un centre vinícola romà

El projecte preveu prospeccions geofísiques al jaciment i tres excavacions arqueològiques

La Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i l'Ajuntament de Constantí col·laboren en el projecte per recuperar la vila romana del Mas dels Frares. El jaciment està situat al Celler Experimental de la Facultat d'Enologia de la URV, a Constantí, i hi ha indicis arqueològics que hi existeix un centre de producció vinícola. Es faran prospeccions geofísiques al jaciment i tres excavacions arqueològiques al sector oriental. Els treballs van començar el 6 de juliol i acabaran a final de mes. Fins al moment, s'hi ha trobat restes d'unes tenalles que servien per emmagatzemar vi. En les properes fases, es prendran mostres orgàniques que puguin donar indicis de l'activitat productiva associada al vi.

Josep Maria Macias Solé, investigador de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, dirigeix el projecte de recerca, 'Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares', que té una durada de quatre anys. Les excavacions són part de la segona fase i les dirigeixen les investigadores de l'ICAC Karen Fortuny i Ada Lasheras, amb la participació d'estudiants de Màster d'Arqueologia i del Grau d'Història de l'Art i Arqueologia de la URV.

Els primers resultats constaten que era una vil·la senyorial i amb els sondejos al terreny s'ha traçat l'abast del jaciment. A més de les tenalles per emmagatzemar vi, la campanya d'enguany ha permès assegurar l'existència d'un recinte termal a la mateixa vil·la i s'observen restes d'alguns terrers romans d'aquest recinte. També es preveu fer treballs d'arqueologia experimental a partir d'un possible centre d'explotació vinícola d'època romana que vinculi la recerca amb les activitats formatives del Celler Experimental de Mas dels Frares.

"En marxa: Els pressupostos participatius del Morell, «més plurals i amb més diners»" "El Morell combat la calor amb el Casal de Dansa"