Imatge de l'Abadia del Codony, al municipi de Perafort

Imputen tres persones per haver destruït l'Abadia del Codony de Perafort

Va ser destrossada quan el propietari va decidir aplanar els terrenys

Els Mossos d'Esquadra estan investigant tres persones com a presumptes autores de la destrucció de l'Abadia del Codony, una construcció del segle XIV ubicada a Perafort i inclosa en l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Segons ha avançat el 'Diari de Tarragona', hi ha un total de tres persones investigades, dues de les quals ja han declarat als Mossos, mentre que la tercera es troba en parador desconegut.

El passat mes de febrer l'abadia va desaparèixer durant una operació urbanística a la finca on es trobava ubicada. Durant l'aplanament del terreny, la maquinària es va endur la construcció. L'Ajuntament de Perafort llavors va donar l'avís als Mossos d'Esquadra per tal d'«investigar aquesta actuació que ha afectat greument part del patrimoni tarragoní». Els danys provocats estan valorats en 40.000 euros, segons el Departament de Cultura.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Tal com apunta el citat mitjà, al febrer ja es va dur a terme una inspecció a la finca i es va determinar que les obres que havien enderrocat l'abadia s'havien realitzat sense llicència. La finca en qüestió havia sigut venuda el passat mes de setembre a una empresa de Múrcia, el propietari de la qual és francès.

Agents de la Unitat Central de Patrimoni dels Mossos van acudir a la zona i van localitzar la maquinària i van identificar el propietari de la finca. Finalment, es van citar tres persones com a investigades: el propietari de la finca, l'operari de les màquines i el seu cap. En la declaració, el propietari va reconèixer que es va enderrocar l'antiga abadia i que no sabia que calia una llicència de l'Ajuntament per aplanar els terrenys. L'operari, veí de Lleida, no es va presentar a declarar i el seu cap, veí de Reus, es va acollir al dret de no declarar.

Per la seva banda, el propietari es va comprometre a reconstruir l'abadia, i els tècnics de Cultura estan estudiant si això és viable.