Església de Cambrils.

Mossèn Font, de Constantí, el segon investigat pel Vaticà i l'Arquebisbat de Tarragona

Actualment oficia al nord de l’arquebisbat a les parròquies de Sant Jaume Apòstol d’Arbeca i en altres petits municipis de Lleida, a l’arxiprestat de l’Urgell-Garrigues

«Una persona molt propera i molt agradable, però de contacte físic, fet que pot portar a errors». Així defineixen mossèn J.M.Font les persones amb les quals TarragonaDigital ha parlat al llarg de la recerca sobre els dos casos de mossens investigats pel Vaticà i per l'Arquebisbat de Tarragona per presumptes casos de pederàstia. Actualment el capellà també continua en actiu i des d'inici de juliol de l’any passat oficia al nord de l’Arquebisbat, a les parròquies de Sant Jaume Apòstol d’Arbeca i en altres petits municipis dins la província de Lleida, a l’arxiprestat de l’Urgell-Garrigues.

Constantí sembla que no deixa de ser encara el centre de totes les mirades en aquest fosc capítol de l'Església al Camp de Tarragona, ja que mossèn Font, constantinenc, és —segons han confirmat fonts de l'Arquebisbat a aquest mitjà— el segon capellà que va ser investigat per presumptes casos de pederàstia, juntament amb les informacions sobre mossèn Morell que va publicar aquest mitjà el dimarts 5 de febrer.

Mossèn Font va endinsar-se en el món de la fe al seu poble natal, Constantí, i allí va compartir moltes hores amb mossèn Llagostera —qui ha estat acusat per diverses persones d'abusos sexuals a menors en els darrers dies—. De fet, mossèn Josep Maria Font fins i tot va participar com a seminarista-monitor en les ja conegudes colònies a la Vall de Boí,on s'haurien produït alguns dels abusos a menors per part de mossèn Llagostera i va ser allí on, segons van relatar algunes de les víctimes a TarragonaDigital, els nens li van explicar a mossèn Font què havia passat i aquest els hauria «intentat tranquil·litzar».

Mossèn Font durant un dels reconeixements en una imatge d'arxiu.
Mossèn Font, tercer començant per la dreta, al costat de l'alcaldessa de Cambrils. | Facebook Ateneu de Tarragona

Els capítols foscos de mossèn Font

Si bé és cert que aquest mossèn ha estat molt estimat en molts dels municipis on ha oficiat i ha rebut reconeixements públics de tota mena —el 2015 va rebre el 'Diamant Talent Cooppel 2015' per la seva actitud d'entrega en solidaritat als altres—, no a totes les persones els ha impactat de la mateixa forma. El capellà va ser rector de les parròquies de Cabra del Camp, Figuerola del Camp i el Pla de Santa Maria durant 19 anys, fins a l’any 2011, quan va ser nomenat rector de la parròquia de Sant Pere de Cambrils. Prèviament també havia passat pel Pont d'Armentera, Esblada, Querol i pobles del Priorat com Cornudella, Porrera i la Morera de Montsant. Després de passar un temps «apartat» al Monestir de Poblet, va tornar a exercir com a rector a la parròquia d'Arbeca i en altres municipis petits de Lleida, on està actualment.

Els episodis on la bondat de mossèn Font es tornen més foscos s'inicien a Cabra del Camp, on segons han explicat fonts a TarragonaDigital «el van trobar tancat en una habitació de l’escola amb una menor. La menor va sortir plorant i el mossèn va dir que havia mirat de tranquil·litzar-la». El capellà donava classes de religió a l’escola, és per això que, segons fonts de l'Arquebisbat de Tarragona es va «menystenir» una denúncia —de la qual no se n'ha especificat la naturalesa— perquè era «d’algú que no volia que es donessin classes de religió».

parròquia de Sant Pere de Cambrils
Mossèn Font va ser destituït mentre oficiava a la parròquia de Sant Pere de Cambrils. | Àngel Ullate

 

Els fets de mossèn Font a Cambrils

On les coses es tornen més fosques són a Cambrils. Mossèn J.M.Font oficiava a la parròquia de Sant Pere de Cambrils i és allí on les fonts d'aquest mitjà apunten que «va passar alguna cosa amb escolanets i/o membres de l'esplai». El que sí que és públic és que l'any 2015 mossèn Font va ser destituït «sobtadament» per l'Arquebisbat de Tarragona i apartat de la parròquia de Sant Pere de Cambrils «sense poder-se acomiadar». L'any següent va tenir lloc el reconeixement ja explicat al capellà, a l'Ateneu Juvenil de la vila, en el qual va rebre el 'Diamant Talent Cooppel 2015'.

Amb reconeixement o sense, l'Arquebisbat de Tarragona va procedir de la mateixa forma que amb mossèn Morell després de les diferents informacions sobre els fets de presumpta pederàstia que els havien arribat, segons han explicat a aquest mitjà, i van aplicar el protocol per iniciar una investigació eclesiàstica que va dur a terme el Vaticà, la qual es va acabar arxivant. Sobre denúncies judicials per part de presumptes víctimes, tampoc n'hi ha constància.

 

També et pot interessar...