Més de 300 participants a la primera Plantada Popular del Morell

L'activitat s'ha dut a terme a la Granja dels Frares
Més de 300 persones han participat en aquest esdeveniment celebrat per primer cop al Morell. | TarragonaDigital.com

L'entorn de la Granja dels Frares del Morell, entre la desembocadura del riu Glorieta i el final del traçat d'una séquia paral·lela al Francolí, ha estat, aquest dissabte dia 19 d'octubre, l'escenari d'una jornada de voluntariat ambiental que ha comptat amb més de 300 participants. L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, s’ha mostrat molt satisfet de la participació en aquesta primera plantada, i ha animat morellencs i veïns d’altres municipis a fer-se seu aquest espai. «Fem-nos ho nostre, que la canalla s’ho senti seu, i amb aquesta implicació aconseguirem dignificar aquest espai i repoblar-lo com es mereix», ha manifestat.

Per la seva banda, la directora tècnica de l’Associació Aurora, Marian Bonet, ha insistit en el principal objectiu de l’activitat, «involucrar tothom per tal que la plantada, però també tot el projecte de recuperació d’aquesta zona fluvial, sigui tot un èxit». El director de l’ACA, Lluís Ridao, ha destacat que «aquest és un espai vital del país, on conviu la indústria, l’oci i els rius», i alhora ha remarcat que amb els acords de custòria es contribueix «a tenir uns rius millors i més nets, i uns ecosistemes més cuidats».

L'activitat celebrada aquest dissabte al matí ha estat tot un èxit de participació. | TarragonaDigital.com

En el marc d’un projecte de custòdia fluvial hi ha la previsió de plantar més de 1.800 plantes, entre les quals s’inclouen diverses espècies d’arbres com els àlbers i els freixes, arbustos i joncs i també plantes aquàtiques. Les diferents espècies vegetals s’han plantat a l’entorn del traçat del sender, a la séquia i en tot en l’àmbit de la ribera, amb l’objectiu de millorar i consolidar el bosc de ribera i la recuperació de la séquia paral·lela al riu. Aquells exemplars que avui no s’han pogut plantar es plantaran els pròxims dies a càrrec de l’associació Aurora.

Més actuacions en curs

Aquesta és una de les diverses accions previstes en aquest paratge. Des del passat mes de març, una brigada forestal de l’Associació Aurora s’ha encarregat de desbrossar 7.400 m2 de canyar i havent fet posteriorment el control del rebrot d’aquesta espècie vegetal. També s’impulsarà l’adequació d’una antiga séquia, que va paral·lela al riu. És una conducció de terra on no hi viuen peixos i, per tant, un lloc on els amfibis poden trobar un perfecte refugi per a reproduir-se.

Acords de custòdia fluvial

Des del mes de gener de l’any passat, l’ACA i l’Associació Aurora tenen en vigor un conveni de custòdia fluvial per preservar i protegir aquest tram del riu Francolí. Tot i això, la col·laboració entre aquestes dues entitats es remunta al 2007, quan l’Agència ja va atorgar una subvenció per a la recuperació de l’espai fluvial.

Recentment, l’associació també ha rebut un altre ajut en el marc de la convocatòria per a la concessió de subvencions, per a la recuperació de riberes amb acords de custòdia fluvial, per import superior als 28.900 euros, corresponent al 80% de l’import total de l’actuació (36.241 euros), per a la millora del riu Francolí a l’alçada de la desembocadura del riu Glorieta. L’indret on s’està duent a terme l’actuació se situa entre la desembocadura del riu Glorieta (lloc on es troba la Granja dels Frares) i el final del traçat d’una séquia paral·lela al riu Francolí. En total, prop de 500 metres lineals de riu, al seu marge dret, al terme municipal del Morell.

"❗La denúncia d'una mare del Morell que ha trobat la llar d'infants tancada" "❗La iniciativa que ha pres el Consell Comarcal del Tarragonès als menjadors escolars"