El subministrament d'aigua de la Secuita, en estat crític

Ematsa va haver de traslladar aigua del dipòsit de Sant Pere i Sant Pau als pous del municipi | L'Ajuntament ha demanat als ciutadans que facin un ús responsable en el consum
Els pous d'aigua que abasteixen la Secuita i altres nuclis de població es troben en estat crític a causa de la falta de pluja. | LaSpain

 

El subministrament d'aigua de La Secuita, al Tarragonès, es troba en situació crítica. Els tres pous que abasteixen el municipi i altres nuclis de població d'aquest, com l'Argilaga, presenten nivells molt baixos a causa de la sequera i el consum excessiu dels ciutadans. Amb l'arribada de l'estiu, aquest factor s'ha agreujat a causa del rec dels jardins i les piscines dels particulars. «Demanem un consum responsable urgent o ens veurem obligats a tallar el subministrament durant la nit», ha manifestat l'alcalde del municipi, Eudald Roca (ERC). Aquest dissabte, EMATSA ja va haver de fer un traspàs de cabal des del dipòsit de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona

 

 

La Secuita, en perill de quedar-se sense subministrament d'aigua durant la nit

«És l'última opció, però si la cosa no millora haurem de fer talls de subministrament d'aigua durant la nit per recuperar els nivells». Son les paraules d'Eduard Roca, l'alcalde republicà de la Secuita. El passat divendres, el consistori va demanar als seus ciutadans un «ús responsable en el consum d'aigua». Era la segona vegada que des de l'Ajuntament feien una crida a la reducció del consum, però això no va causar cap efecte positiu. «De fet, va ser al contrari. El consum va augmentar després de la primera alerta», explica l'alcalde. 

 

La Secuita és un municipi de 1676 habitants amb diferents nuclis de població que hi pertanyen, com són l'Argilaga i les urbanitzacions de Costa de la Toia, els Diumenges, les Gunyoles, Mas de la Gorra, els Masos, Sant Roc, les Tapioles i Vistabella. Tots ells s'abasteixen a partir de tres pous, que a hores d'ara es troben en nivells molt baixos per culpa de la sequera i el consum excessiu. 

 

Dissabte, quan el cabal va disminuir encara més, Roca va recórrer a EMATSA per solucionar la problemàtica. Així doncs, l'empresa d'aigües de Tarragona, de titularitat mixta, va col·laborar amb el municipi i va acceptar un transvasament des del dipòsit de Sant Pere i Sant Pau fins als pous del municipi. 

 

S'ha demanat que es faci un ús responsable de l'aigua als ciutadans. | TarragonaDigital

 

Un poble associat al Consorci d'Aigües però amb una xarxa independent

La peculiaritat de la Secuita és que la seva xarxa de subministrament és independent. És a dir, no es troba dins el circuit del Consorci d'Aigües de Tarragona. Malgrat tot, fa setze anys que en són un municipi associat. De fet, fa dotze anys que esperen que ADIF compleixi el contracte signat amb el municipi segons el qual construirà una canonada d'aigua que facilitarà la connexió de la Secuita al CAT. «Però això no es produeix, i nosaltres seguim amb els pous mentre ADIF no compleix la seva paraula», denuncia Eudald Roca. 

 

L'equip de govern espera que la crida feta a la població tingui efectes positius per tal que els pous puguin recuperar el seu cabal. En cas contrari, es veuran obligats a fer talls durant la nit perquè els nivells s'ajustin. «Em temo que això començarà a agreujar-se a mesura que passin els anys. Hem de ser conscients que l'aigua és un bé preuat», acaba dient l'alcalde.