Dues d猫cades de lluita, pedagogia i perseveran莽a en la defensa del riu i el Delta de l'Ebre

La PDE adapta al context de pand猫mia la celebraci贸 del seu 20猫 aniversari amb una manifestaci贸 virtual diumenge
Diversos membres de la PDE amb el simb貌lic nus anti transvasament en la manifestaci贸 d'Amposta | ACN

Dimarts es complien 20 anys de la fundaci贸 de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), nascuda per combatre el projecte de macrotransvasament promogut pel govern de Jos茅 Mar铆a Aznar. La irrupci贸 del moviment social antitransvasament va marcar un abans i un despr茅s a les Terres de l'Ebre. Des d'aquell moment, la PDE ha respost des del carrer i des de les institucions els diferents projectes que amena莽aven la integritat i la vida del tram final del riu. Ara, segueix de prop l'aprovaci贸 de la pr貌xima versi贸 del Pla Hidrol貌gic de la Conca de l'Ebre i alerta que el Gloria ha estat un av铆s del greu perill que corre el Delta. Diumenge toca celebrar l'aniversari. Aix貌 s铆, adaptat a la pand猫mia del coronavirus, amb una manifestaci贸 virtual.

芦Han canviat governs, ministres, presidents de la Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l'Ebre per貌 la gesti贸 dels rius, l'augment de regadius, d'embassaments i la preparaci贸 de transvasaments no han canviat sota cap circumst脿ncia ni cap govern, sigui catal脿 o de Madrid", remarca l'hist貌ric portaveu de la PDE, Manolo Tom脿s.

Despr茅s de prendre el relleu a la Coordinadora Antitransvasaments, que des de principis dels anys 90 del segle passat va estar batallant contra el minitransvasament a Tarragona i el projecte de detracci贸 d'aigua del llavors ministre socialista Josep Borrell, el moviment social no ha tingut pr脿cticament temps d'abaixar la gu脿rdia des de la seva constituci贸 un 15 de setembre de fa 20 anys. Fins i tot despr茅s de contribuir a tombar, amb mobilitzacions de desenes de milers de persones al carrer, el Pla Hidrol貌gic Nacional (PHN) del llavors totpoder贸s govern del PP.

Actualment, i amb el nou Pla Hidrol貌gic de Conca en l'horitz贸 pr貌xim, la lluita es focalitza en el recentment aprovat transvasament de la cap莽alera a Santander o l'expansi贸 de la xarxa del Consorci d'Aig眉es de Tarragona (CAT) a municipis la Conca de Barber脿 i la Baixa Segarra, ja dins d'altres conques hidrogr脿fiques. Aquestes seran les bases, avan莽a Tom脿s, d'un nou PHN. 芦S'est脿 preparant l'entramat i un temporal ens avisa que la fragilitat del Delta encara 茅s pitjor禄, avisa.

La PDE ha interioritzat que les mateixes pol铆tiques de fons que van fer mobilitzar de forma transversal una gran part de la societat ebrenca en contra dels transvasaments i per la superviv猫ncia del territori es mantenen pr脿cticament intactes. All貌 que s铆 ha canviat, diuen, s贸n les forma de plantejar els vells projectes de grans transvasaments per llei, que generaven un ampli rebuig social, esquarterant-los i dividint-los en 芦microtransvasaments, com el CAT禄.

Complicitat de regants i ajuntaments

Una de les claus explicatives, indica el portaveu, est脿 en els suports i la complicitat que els governs i grans empreses promotores busquen entre regants o ajuntaments amb els arguments de satisfer necessitats d'aigua potable o fer 煤s de les concessions que els pagesos no poden assumir. Un discurs 芦maquiav猫l路lic禄 que al darrere, insisteix, oculta la ja coneguda pol铆tica d'extracci贸 de recursos de territoris desafavorits i infradesenvolupats, castigant-los doblement des del punt de vista ambiental i econ貌mic.

Entenen des del moviment social que 芦l'adversari s'ha fet astut禄, optant ara per f贸rmules encobertes de transvasament que no generen contestaci贸 per貌 que, en realitat, advoquen per afavorir els mateixos desenvolupaments urban铆stics i operacions financeres que porten denunciant des de fa m茅s de dues d猫cades de forma reiterada.

Des d'un bon principi, la PDE va assumir que la lluita contra aquests interessos era 芦molt complexa禄 i va advocar per externalitzar el conflicte, traslladar-lo als 脿mbits catal脿 i europeu. La pedagogia ha estat una de les grans armes del moviment social, que ha arribat a aixecar la simpatia d'una part molt important de la poblaci贸 catalana sobre la fr脿gil situaci贸 que viu el tram final del riu i el delta de l'Ebre. Tamb茅 la possibilitat d'establir aliances duradores amb ONGs ambientalistes i grups d'experts compromesos amb una 芦nova cultura de l'aigua禄, la gran idea for莽a encunyada i promoguda pel moviment social.

Tot i aix貌, molts d'aquells que al seu moment es van presentar com a aliats, han anat baixant del carro a mesura que, en algun moment, han assumit responsabilitats i poder. 芦Cap for莽a pol铆tica t茅 com a prioritat la defensa de l'Ebre: sigui el Govern catal脿, el central com els partits禄, lamenta Tom脿s. Aix铆, recorden, ho va demostrar, m茅s enll脿 del suport del govern de CiU als plans del PP, la interconnexi贸 de xarxes que promovia el tripartit de PSC, ERC i ICV a finals de la primera d猫cada del mil路lenni.

Vista a猫ria de la cap莽alera d'una manifestaci贸 de la PDE davant d'una riuada de persones | ACN

Sense suports pol铆tics

Ara, critiquen que mentre s'anuncien plans estatals i accions del Govern per salvar el Delta, en paral路lel es promouen transvasaments com els de Santander o l'ampliaci贸 del CAT. 芦Ens trobem amb la contradicci贸 que s'est脿 jugant amb la gent de les Terres de l'Ebre: no se li diu la veritat Si no hi ha cap instituci贸 del territori que prengui la iniciativa el conjunt del moviment social haurem d'encap莽alar la mobilitzaci贸 per modificar els transvasaments i que el Pla Hidrol貌gic de l'Ebre prevegi un cabal suficient per mantenir el tram final del riu i el Delta, aix铆 com gestionar els sediments dels embassaments禄, raona el portaveu.

La partida es continua en els terrenys ambiental per貌 tamb茅 del model territorial i de desenvolupament de les Terres de l'Ebre. Tom脿s recorda que hi ha 芦interessos molt forts禄 darrere tot all貌 que afecta l'aigua de les Terres de l'Ebre i el seu Delta. Un espai, assegura, corre el risc d'acabar morint definitivament si el nou Pla Hidrol貌gic de la Conca que s'ha de presentar abans de finals d'any no reconeix els mals end猫mics de la regressi贸, la subsid猫ncia i la manca cr貌nica de sediments.

Mantenir la capacitat de mobilitzaci贸

L'actual context de pand猫mia complica l'estrat猫gia, segons admet Tom脿s. Tot i aix貌, assegura que la PDE en cap cas 芦ha perdut capacitat de mobilitzaci贸禄. 芦La clau no ha estat gestionar les mobilitzacions sin贸 el temps de calma aparent禄, subscriu. Aix铆 les coses, assegura que estan estudiant l'escenari i es preparen per mobilitzar la societat del territori. Especialment, despr茅s que el temporal Gloria hagi deixat al descobert, novament, la fragilitat del Delta de l'Ebre i l'amena莽a, m茅s que real, de la seva desaparici贸 si no es prenen mesures. Es tracta, diu, del gran repte pendent de la societat catalana perqu猫 reconegui el seu valor i que hi viuen persones que poden ser 芦les primeres refugiades clim脿tiques d'Europa禄.

Aquest diumenge, per貌, la PDE ha convocat una manifestaci贸 virtual per celebrar el seu vint猫 aniversari. Ho fan amb una crida a publicar imatges i v铆deos commemoratius i reivindicatius a les diferents xarxes socials. Ser脿, segons Tom脿s, una nova 芦manifestaci贸 festiva i l煤dica禄 de suport al moviment, que des de feia dos anys preparava els actes. Aquest cop, per貌, no hi hauran concentracions multitudin脿ries amb la voluntat de respectar les mesures sanit脿ries i de seguretat que les autoritats han ordenat davant la pand猫mia del coronavirus.

"Important: Una zona de TGN, la primera que treur脿 les mascaretes a l'aula" "Menys de lo habitual: El principal problema de la campanya salinera al delta de l'Ebre"