Sis víctimes mortals en accidents de trànsit en séquies i canals de l'Ebre aquest 2018

Els Mossos d'Esquadra reconeixen que es tracta d'una xifra inusualment alta tot i que no hi ha cap causa concreta que la pugui explicar
Imatge del vehicle accidentat el passat 14 de juliol al canal dret de Roquetes, al Baix Ebre | ACN

 

Les séquies i els canals han estat el tràgic escenari d’un total de sis accidents mortals a les Terres de l’Ebre aquest 2018. La xifra, inusualment alta i sense cap precedent al territori, tal com expliquen els Mossos d’Esquadra, és preocupant i  no existeix cap causa aparent que ajudi a explicar l’elevada sinistralitat en aquests punts concrets. Les morts en séquies representen, ara mateix, gairebé un terç dels accidents mortals de trànsit registrats enguany a les comarques ebrenques.

En aquest sentit, Sergi Saladié, cap de Trànsit dels Mossos d’Esquadra a les Terres de l’Ebre, ha recomanat als usuaris d’aquestes vies, normalment estretes i sense tanca de protecció, que extremin la concentració i evitin qualsevol mena de distracció.

L'últim accident mortal en una séquia de l'Ebre va ser el 10 d'octubre

Cal recordar que l’última víctima mortal en un d’aquests accidents es va produir el passat 10 d’octubre, quan un veí de Camarles de 80 anys va caure amb el seu cotxe a l’interior d’una séquia de regadiu. L’home, que abandonava la seva finca marxa enrere, es va precipitar i va quedar atrapat a l’interior del vehicle. Anteriorment, el 16 de setembre, una veïna d’Amposta de 50 anys va sortir amb el seu vehicle a la T-340, a Deltebre, i va caure a la séquia. El cotxe va quedar capgirat al canal de reg, que baixava ple d’aigua.

A l’estiu, concretament el 14 de juliol, un home de 36 anys, veí de Masdenverge, va caure amb el cotxe quan circulava pel canal de la dreta del riu Ebre, a l’altura del camí de Lloron, a Roquetes (Baix Ebre), tot encastant-se contra una comporta. Tot i la ràpida actuació dels Mossos, que van observar l’accident, els agents no van poder fer res per rescatar-lo. Dies abans, el 5 de juliol, una parella de Sant Jaume d’Enveja, de 80 i 73 anys, també van morir al canal de la dreta, mentre conduïen per la via asfaltada paral·lela coneguda com el Ligallo de Cambra, al municipi d’Amposta, a la comarca del Montsià.

Els equips d'emergència, fent tasques d'excarceració el passat 14 de juliol | ACN

 

Una noia de 22 anys, la primera víctima mortal de l'any

La primera víctima mortal d’aquest reguitzell d’accidents mortals a les canalitzacions de l’Ebre aquest 2018 va tenir lloc el passat 10 d’abril a Sant Carles de la Ràpita, al Montsià. La víctima va ser una jove de 22 anys, veïna de l’Aldea, que viatjava de copilot amb un altre noi. El cotxe, que circulava per la carretera TV-3408, va caure a la séquia de matinada i els Mossos van detenir-ne el conductor, que va donar positiu en els tests de consum d’alcohol i drogues.

«Ens sobta a tothom: el fet de tenir accidents mortals als canals no és habitual. Sí que hem conegut accidents en canals o séquies però no amb resultats tan greus pel que fa a víctimes mortals. És un any excepcional amb cinc accidents i sis morts. No ens hi havíem trobat mai», ha expressat Saladié, cap de Trànsit de la policia catalana a les Terres de l’Ebre.

Causes diverses i punts negres dispersos i allunyats

En tractar-se d’una concentració d’accidents en un període de temps petit —només sis mesos— es fa difícil treure conclusions sobre el fenomen, afirmen els Mossos, ja que per fer un estudi sobre aquest fenomen es requereixen dades d’un mínim de cinc o sis anys. Alhora, apunta Saladié, les causes dels accidents han estat diverses i estan localitzades de forma molt dispersa sobre el territori.

Amb tot, els Mossos d’Esquadra recomanen extremar l’atenció a l’hora de circular per aquesta mena de carreteres i camins. «Demanem a la gent precaució. La majoria no tenen tanques de protecció i el risc de caure al canal augment si no estàs pendent de la conducció», ha apuntat Saladié. «Hem vist que són camins de vegades molt estrets, amb diversa circulació i en doble sentit», ha reblat.

"COMPARTIU: Busquen els autors dels contenidors cremats a Tortosa" "VÍDEO: Tensió entre els conductors i els CDR al tall de l'AP-7"