Advocats del torn d'ofici del partit judicial de Tortosa denuncien que es vulnera el seu dret a la salut

Retreuen que se'ls impedeixi assistir els detinguts per videoconferència per evitar possibles contagis de coronavirus

El col·lectiu Juristes per les Llibertats de les Terres de l'Ebre han denunciat públicament la vulneració del dret a la salut dels lletrats del torn d'ofici del partit judicial de Tortosa, Amposta i Gandesa que han d'assistir els detinguts durant l'estat d'alarma. Retreuen que, malgrat que en altres partits judicials s'ha potenciat l'ús de mitjans de comunicació que no exigeixen el desplaçament físic a les assistències als detinguts per garantir la salut individual i col·lectiva davant l'expansió del coronavirus i s'ha elevat a la Comissió de Seguiment del TSJC la d'efectuar totes les declaracions per videoconferència, en el cas del partit judicial ebrenc se'ls obliga a acudir presencialment a les comissaries.

«Els lletrats i lletrades de l'Associació ens plantem», assegura el comunicat, tot recordant que la petició de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Tortosa s'ha traslladat, de forma insistent però sense resultat, a tots els organismes competents catalans i espanyols. Segons la denúncia pública feta pel col·lectiu mitjançant un comunicat, alguns dels lletrats han hagut de fer acte de presència a les instal·lacions dels Mossos d'Esquadra, «on no se'ns faciliten equips de protecció i se'ns fa baixar a les dependències policials on hi ha els detinguts». Fins al punt, assenyalen, que un dels advocats va protegir-se amb el casc que utilitza per circular amb la seva moto.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Evitar el «doble desplaçament del lletrat»

Per això, exigeixen que «en aquests moments tan excepcionals per la declaració d'estat d'alarma i la crisi sanitària sense precedents que vivim —que hem pogut sofrir directament en veure com un número de persona traspassada té nom i cognoms propis i un entorn que plora la seva pèrdua—, volem que s'eviti aquest doble desplaçament del lletrat —comissaria, jutjat— perquè ens consta que hi ha mitjans tècnics per fer-ho possible —sistema WebEx— sense deixar de prioritzar l'adequat desenvolupament de les garanties processals dels detinguts i els drets a la seva defensa».

Recorden, en aquest sentit, que la Llei Orgànica del Poder Judicial preveu en el seu article 229.3 que l'atenció als detinguts es «podrà efectuar a través de videoconferència o un altre sistema similar que permeti la comunicació bidireccional i simultània de la imatge i el so i la interacció visual, auditiva i verbal entre dues persones o grups de persones geogràficament distants i assegurant, en qualsevol cas, la possibilitat de contradicció de les parts i la salvaguarda del dret de defensa, quan així ho acordi el jutge i el tribunal».

"➡ Tortosa tanca l'exercici 2019 amb un romanent de 6,2 MEUR" "⚫️ Mor massa jove per coronavirus Miquel Àngel, impulsor d'un conegut celler tarragoní"