Els Agents Rurals investiguen un abocament de pneumàtics a Camarles

Hi han trobat quatre rodes d'excavadora i una vintena de pneumàtics de turisme, alguns semienterrats
Imatge de l'abocament il·legal de pneumàtics, a Camarles | Agents Rurals

 

 

Els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya investiguen un abocament il·legal de pneumàtics i residus de jardineria localitzat en una zona boscosa situada al terme municipal de Camarles, a la comarca del Baix Ebre. Segons fonts del cos, que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, al lloc dels fets hi han trobat fins a quatre rodes d’excavadora i una vintena de rodes de turisme, algunes semienterrades.

 

Ara, els Agents Rurals estan treballant per tal que aquests residus siguin gestionats i tractats de forma correcta, tot retirant-los del bosc i de l’entorn natural.

 

 

Catalunya genera 40.000 tones de pneumàtics fora d'ús cada any

Només a Catalunya, explica l'Agència de Residus, es generen unes 40.000 tones de pneumàtics fora d'ús cada any, unes restes que, d'acord amb les directrius europees, estan classificades com a residus no perillosos. Tanmateix, el Reial Decret 1619/2005, de 30 de desembre, atribueix «la responsabilitat bàsica de la correcta gestió dels pneumàtics fora d'ús» als responsables de la seva posada al mercat nacional, «siguin fabricants, importadors o adquirents en un altre estat de la Unió Europea».

 

El reciclatge del pneumàtic

Els pneumàtics usats i recollits per les empreses responsables són gestionats a través de la seva reutilització, ja sigui mitjançant el recautxutat i el mercat de segona mà; la valorització en forma de pols, granulat, xips per a sòls esportius, aïllants, etc. o en forns de ciment com a combustible alternatiu. A més, a Catalunya també s'estan estudiant d'altres aplicacions, com ara l'aprofitament material (pel seu contingut d'acer) i energètic en forns de fosa d'acer.