Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

L'Ajuntament de Riba-roja atorga la llicència d'obres per al dipòsit de residus

Les obres de l'abocador començaran de forma «imminent» i han d'estar llestes el 17 de juliol
Part dels regidors de Riba-roja d'Ebre, amb l'alcalde al centre, atenent els mitjans de comunicació | ACN

 

 

L'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre, a la comarca de la Ribera d'Ebre, ha atorgat la llicència d'obres a la UTE Lestaca, formada per Urbaser i Griñó, per començar a construir el dipòsit de residus industrials no perillosos. Els treballs començaran de forma «imminent» i han d'estar acabats el 17 de juliol, quan expira la llicència mediambiental.

 

L'autorització l'ha posat a revisió el Departament de Territori per adaptar-la a la nova normativa de l'aigua, com va recomanar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre en una maniobra per intentar aturar la llicència municipal. L'alcalde, Antoni Suárez, ha defensat que aquestes revisions no paralitzen l'activitat ni la possibilitat d'iniciar les obres.

 

 

 

Algunes màquines comencen a treballar

L'Ajuntament ha resolt les 12 al·legacions que s'havien presentat al projecte —la majoria d'altres ajuntaments de la Ribera d'Ebre i el Segrià, a més d'un particular— i ha aprovat la llicència d'obres del dipòsit, després d'una junta de govern municipal celebrada aquest dijous a primera hora. La llicència té un valor aproximat de poc més de 5 milions d'euros, el que representa «la inversió més gran feta a Riba-roja d'Ebre des de la construcció hidroelèctrica als anys 60», com ha destacat l'alcalde. Aquest matí, de fet, algunes màquines començaven a treballar a la zona de les Valls.

 

Antoni Suárez ha assenyalat que es tracta d'una «oportunitat econòmica» per al consistori, «perquè podrà desenvolupar programes de diversificació econòmica, fer justícia social i millorar les condicions de vida dels veïns». També ha qualificat el projecte com «una oportunitat laboral», perquè a la inversió inicial, que suposarà 14 llocs de treball, s'hi sumarà una segona planta, amb una trentena de llocs de treball de major qualificació.

 

Imatge aèria de Riba-roja d'Ebre, a la Ribera d'Ebre | Ajuntament de Riba-roja d'Ebre

 

«Orgull» i «autoestima local»

Suárez ha remarcat que és un dia «d'orgull» i en el qual «s'eleva l'autoestima local» i se superen definitivament «tot un conjunt d'adversitats» que han esdevingut des que es va comunicar el projecte als veïns del municipi, a final de desembre. L'alcalde ha demanat «la implicació i confiança» dels veïns de Riba-roja però també de la resta de la Ribera d'Ebre, en el projecte.

 

«Volem seguir sent Ribera d'Ebre i tenim intenció de seguir-ho sent i només ho podrem ser, si ens deixen ser el que som com a poble. Ho haurien de tenir molt clar des del Consell Comarcal», ha sentenciat Suárez. Ha insistit a treballar des de l'ens comarcal en un model de desenvolupament que garanteixi «la convivència» del sector primari, el secundari i industrial —que representa el 92% de PIB de la comarca— i també del sector serveis, en concret, el turístic. «Demanem un model que inclogui la Ribera nord, amb Flix, Ascó i la Riba-roja vinculats a l'economia industrial, del qual estem orgullosos i a la qual no volem renunciar», ha defensat Suárez.

 

L'alcalde ha tornat a remarcar la «unanimitat» de les dues forces polítiques del municipi per tirar endavant el dipòsit de residus industrial. El cap de l'oposició, José Luís Aparicio —que va ser alcalde del municipi 23 anys i va engegar el projecte— considera que l'Ajuntament ha complert amb els seus compromisos. «Es pretén mantenir la unanimitat pels interessos del poble de Riba-roja d'Ebre perquè es critica molt l'abocador però silencien que per fi s'hagi aconseguit que per primera vegada en tota la comarca arribi una empresa d'economia circular, que tanca el cicle amb valorització dels residus i la reducció dels mateixos», ha dit Aparicio. «Serem referent de la bona gestió dels residus que es fa a la comarca i a les Terres de l'Ebre», ha afegit.

 

Missatges al Govern

Suárez ha agraït el suport del conseller de Territori, Damià Calvet, amb el poble i la comarca. «Ha complert amb el compromís assolit amb la comarca per revisar les autoritzacions ambientals i urbanístiques, que ha quedat clar que han estat immaculades» i li ha demanat que compleixi amb el compromís assolit amb el poble —en un pregó de la festa major— per accelerar les autoritzacions que permetran una segona planta de despolimerització catalítica vinculada al dipòsit, així com les obres en infraestructures promeses.

 

L'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre també ha enviat una carta al president de la Generalitat, Quim Torra, on se'l convida a visitar el poble i «a conèixer la realitat local i comarcal». «Li demanem que afronti d'una vegada per totes la reindustrialització de la Ribera nord. No podem demorar-ho molt més», ha afegit l'alcalde.

 

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre lamenta que 'tirin pel dret'

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre respecta que l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre hagi concedit la llicència d'obres del dipòsit de residus industrials no perillosos però lamenta que hagi decidit «tirar pel dret» i prendre una decisió «en contra de la voluntat de la comarca i l'entorn, i el propi Govern». El vicepresident, Josep Maria Sáez, ha assegurat que «esgotaran» totes les vies per intentar aturar l'abocador i es presentaran nous recursos i al·legacions al procediment. Per la seva banda, la plataforma Ribera Digna ha començat a treballar per convocar noves mobilitzacions, a les quals també donarà suport el Consell Comarcal. «Això requereix una manifestació en els propers dies i setmanes i que sigui gran», ha defensat el portaveu Àlex de la Guia.

 

Territori requereix a Riba-roja una còpia de la llicència d’obres de l’abocador

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha requerit a l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre una còpia de l'expedient complet de la llicència d'obres que ha atorgat, aquest dijous, a la UTE Lestaca, per a la construcció de la primera cel·la de l'abocador i el centre de valorització dels residus. Així ha reaccionat el Departament a l'anunci de l'Ajuntament, i adverteix que si el permís no s'adequa al pla especial urbanístic vigent, «emprendran les accions oportunes» per protegir la legalitat urbanística. Territori ja va posar a revisió la llicència ambiental, per adaptar-la a la normativa de l'aigua, en un intent d'aturar que el consistori concedís el permís d'obres.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris