Amposta canviarà la llei municipal per evitar «faltes de respecte i crits» als plens

L'alcalde, Adam Tomàs, s'ha ofert a retirar la modificació del ROM de l'ordre del dia «si hi ha un compromís de comportament ètic i respectuós per part de tots els grups municipals»

 

Amposta canviarà el ROM per millorar la qualitat dels plens. | Catalunya.com

 

L'Ajuntament d'Amposta ha anunciat aquest matí del dilluns 29 de juliol que en la sessió plenària prevista per aquest vespre, es limitarà a través del Reglament Orgànic Municipal (ROM) els temps d'exposició, rèplica i contrarèplica dels punts de l'ordre del dia dels plens municipals. Excepte als plens de pressupostos, que el temps disponible serà de vint minuts, es limitarà el temps d'exposició a sis minuts, les intervencions dels portaveus municipals a tres minuts, i els torns de rèplica a dos minuts.

 

La raó, evitar «insults, crits i faltes de respecte»

L'alcalde ampostí, Adam Tomàs, defensa que es volen evitar situacions «del mandat anterior» en què en més d'una ocasió, es van produir «insults, crits i faltes de respecte a l'equip de govern i altres membres de l'oposició». De la mateixa manera, Tomàs ha afirmat que els ponents que hagin fet l'exposició del punt de l'ordre del dia podran intervenir al final de cada torn de paraula, amb una duració màxima de quatre minuts en el primer torn, tres minuts en el segons torn i onze i sis minuts respectivament en l'aprovació dels pressupostos.

 

Tomàs s'ha ofert a retirar la modificació del ROM de l'ordre del dia «si hi ha un compromís de comportament ètic i respectuós per part de tots els grups municipals que permeti que cadascú defensi les seves idees però sempre des del respecte». És una norma que vol «garantir el respecte que la institució mereix».

 

Adam Tomàs rebent la vara durant el ple d'investidura a Amposta | ACN

 

Es preveu una modificació pressupostària de 2,5 milions per fer diverses inversions 

Un altre dels punts de l'ordre del dia és la modificació del pressupost número 23, de prop de dos milions i mig d'euros. El 70% d'aquesta quantitat es destinarà a millorar l'enllumenat de tres carrers i avingudes —515.000 euros— i a recuperar la celòquia del Castell —600.000 euros—, actuació per a la qual també es compta amb una subvenció de l'1,5% Cultural del govern espanyol.

 

  

  

També es preveu destinar 48.500 euros per substituir la xarxa pluvial al carrer Palau i Quer, la mateixa xifra euros per substituir el clavegueram del carrer Dos de Maig i 48.500 euros més per al clavegueram d'altres carrers del municipi. S'invertiran 78.500 euros en millora de camins, 105.000 euros per a la conservació de l'edifici de la piscina municipal i 48.500 per a la repavimentació de diferents vies públiques.

 

 

S'invertiran també 16.800 euros per a adquirir vehicles per a la Brigada Municipal, i 45.000 euros per al soterrament de les línies elèctriques. Completen les propostes dues partides de 50.000 i 110.000 euros per al transport adaptat i el servei d'atenció domiciliària, respectivament.

 

El Castell veurà renovada la celòquia. | AMPOSTA

 

A aprovació el nou plà econòmic 2019-2020

 

  

El ple de juliol també portarà a aprovació el pla econòmic i financer 2019-2020, requisit exigit al consistori ampostí per haver trencat la regla de la despesa en el pressupost del 2018. L'Ajuntament d'Amposta tenia un endeutament del 40%, però també mig milió d'euros d'estalvi net i 5 milions d'euros de romanent que han destinat a inversions. «El pla demana contenir les inversions i no tocar el romanent de tresoreria, però el que no farem serà tenir sis milions d'euros de romanent al calaix, immobilitzats sense fer res», ha defensat Tomàs.