Imatge d'arxiu de l'Ajuntament d'Amposta

Amposta treballa per retirar els últims símbols franquistes de la ciutat

Són una làpida als caiguts i una placa amb els juncs | L'Ajuntament dignificarà la memòria de l'alcalde republicà Villalbí i col·locarà llambordes per a 10 deportats ampostins

L'Ajuntament d'Amposta treballa per retirar els dos últims símbols de l'època franquista a la ciutat. Es tracta d'una làpida al cementiri que fa referència als «màrtirs» del bàndol rebel i una placa amb els juncs a un habitatge del carrer Melilla. D'altra banda, la Comissió del Nomenclàtor del consistori està treballant per restituir la memòria de l'alcalde republicà Josep Villalbí, canviant l'actual carrer que porta el seu nom per un altre o per una plaça. També s'està pendent que arribin d'Alemanya les llambordes 'stolpersteine' que es col·locaran davant les cases de deu deportats ampostins a camps de concentració nazis.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Seguint les recomanacions de Memorial Democràtic, la làpida «als caiguts» del cementiri d'Amposta es dignificarà amb una senyalització adjacent a la tomba que la desproveeixi de càrrega d'exaltació franquista. La proposta inclourà la inscripció «En aquesta tomba van ser enterrades víctimes de la violència social que es va produir arran de l'esfondrament de les institucions democràtiques causat pel cop d'Estat contra la Segona República, de juliol de 1936, i l'esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939). Aquesta làpida conté simbologia d'exaltació de la dictadura de Franco, que va utilitzar les víctimes d'aquesta violència».

La placa amb els juncs del bloc de pisos del carrer Melilla es retirarà en les pròximes setmanes, com s'ha informat al veïnat. L'Ajuntament d'Amposta es va adherir fa dos anys al Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre i es treballa en la senyalització dels espais de la Guerra Civil, rutes de divulgació i un camp de treball l'estiu vinent per recuperar els nius de metralladores de la zona del cementeri.


Comentaris