Un any de l'incendi de Ribera d'Ebre: els grans reptes s'aparquen i noves amenaces neguitegen el territori

Els models de desenvolupament i gesti贸 forestal que vol el m贸n rural topen amb la liberalitzaci贸 de les renovables
L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, assenyalant una de les zones cremades per l'incendi, prop de l'ermita del Remei. | acn

Si d'alguna cosa va servir el devastador incendi de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segri脿 fa un any, va ser per avivar el debat sobre el model de pa铆s que ha despoblat les zones rurals i ha deixat milers d'hect脿rees de cultiu abandonades. Les promeses per millorar comunicacions i infraestructures a territoris com l'Ebre, i sobretot la gesti贸 dels paisatges vius amb una revaloraci贸 de la pagesia, no s'han desplegat com es preveia. De programes governamentals com 'Pa铆s Viu, Pa铆s d'Oportunitats' n'han sorgit encara m茅s reptes que els Departaments no concreten. Per aix貌, els alcaldes reclamen ser agents actius de pol铆tiques que afecten el territori com, per exemple, el nou model d'implantaci贸 de renovables, que reben com una nova amena莽a.

El debat per un nou model de pa铆s i desenvolupament rural que l'incendi va portar a primera l铆nia s'ha esmorte茂t amb el pas dels mesos. 芦Era dels que pensava que serviria per canviar mentalitats i fer canvis per貌 vist l'any que portem, seguim absolutament igual, o pitjor禄, denuncia Joan Junc脿, alcalde de la Torre de l'Espanyol. Per Junc脿, les normatives i lleis impulsades pel Govern en l'煤ltim any 芦s贸n de tot menys favorables al desenvolupament rural禄. En posa d'exemple l'Ag猫ncia de la Natura o la liberalitzaci贸 del sector d'energies renovables, que s'han tirat endavant 芦sense comptar amb el territori禄. 芦Tornem a estar amena莽ats i all貌 que no va aconseguir l'incendi, apartar els pagesos, potser ho aconseguiran les plaques i els molins禄, insisteix.

Oportunitats consensuades

Els alcaldes de la Ribera d'Ebre, per貌 tamb茅 els de la ve茂na Terra Alta, es van posar a treballar de seguida sobre qu猫 calia per frenar el despoblament i l'envelliment dels pobles, i per retenir el talent i el jovent. Es va fer de pressa i amb un consens que no sempre 茅s f脿cil d'assolir. Les peticions s贸n concretes i clares: fibra 貌ptica de qualitat 芦fins al rac贸 m茅s inh貌spit del pa铆s禄, i carreteres i transports dignes. El confinament ha posat a prova que viure i teletreballar als pobles petits 茅s possible, per貌, ara mateix, ho 茅s amb molts problemes i limitacions. 芦脡s un puntal b脿sic per aturar el despoblament禄, insisteix Junc脿.

I el mateix clam es repeteix comarca per comarca, com tamb茅 l'aposta per un model agr铆cola que incentivi el relleu generacional, faci valer el producte i dignifiqui el sector perqu猫 sigui una sortida professional m茅s. Per aconseguir-ho, diuen els alcaldes, cal la implicaci贸 de tota la societat. L'agricultura 'Km 0' i el producte de proximitat 芦ha d'arribar a la consci猫ncia de cadasc禄, diuen. 芦Si volem menjar producte no estacional tot l'any, enfonsem l'agricultura del pa铆s. Si mengem producte estacional i fet aqu铆, moltes m茅s explotacions seran viables, podrem cr茅ixer i crear llocs de treball als pobles petits禄, reivindica l'alcalde de la Torre.

I en aquesta lluita per un model de prosperitat rural s'hi suma tamb茅 la plataforma civil Rebrotem, disposada a arremangar-se per fer asseure administracions, entitats, experts i territori, i aconseguir que el repte es concreti en pol铆tiques i fets. 脡s un dels grans projectes que Rebrotem t茅 entre mans mentre resol la feina pendent que la crisi de la Covid-19 ha endarrerit: el repartiment de recompenses als mecenes solidaris o l'organitzaci贸 d'altres accions per seguir recaptant fons per als pagesos, com un gran concert a Flix que podria fer-se a la tardor.

芦Volem parlar del model de territori que volem i de com revertir el sector agrari, que va malament. Creiem que 茅s una oportunitat per fer rebrotar la terra i que la gent que hi diposita il路lusions, hi treballa i que vol viure aqu铆, ho pugui fer禄, defensa Roger Heredia, portaveu de Rebrotem. 芦La gent que fa un producte excel路lent en aquest territori, ha de poder fer-ho en condicions econ貌miques i amb viabilitat. La covid ens ha acostumat al consum de proximitat i 茅s aix貌 el que hem d'aconseguir禄, assegura.

Ajuts 芦minsos禄

Lluny del debat, Rebrotem i els ajuntaments tamb茅 estan fent mans i m脿nigues per complementar els ajuts 芦escassos禄 que han arribat de les administracions per pal路liar els danys del foc i que es redueixen a les subvencions de Treball (1,6 MEUR per contractacions i oferta formativa) i d'Agricultura (amb un pla de mesures urgents d'11,5 MEUR). 芦La resta del Govern est脿 desaparegut禄, lamenta l'alcalde de la Torre de l'Espanyol. Els ajuts directes als agricultors (274.674 euros) tampoc no han estat exempts de pol猫mica perqu猫 anaven vinculats a la contractaci贸 d'una asseguran莽a de cinc anys.

A partir d'aqu铆, consistoris i plataforma han engegat la maquin脿ria per augmentar aquest suport econ貌mic i que els pagesos i propietaris no abandonin les finques. D'una banda, l'Ajuntament de Flix es far脿 c脿rrec del cost de les assegurances dels agricultorsque han sol路licitat l'ajut d'Agricultura. Compten amb 15.000 euros recaptats en la caixa solid脿ria de resist猫ncia. A la Torre de l'Espanyol preparen per a l'any que ve una l铆nia d'ajuts a tots els agricultors que s'animin a transformar les finques de sec脿 en finques de regadiu. Es donaran entre 100 i 150 euros per hect脿rea. I finalment, Rebrotem repartir脿 112.112 euros que es van recaptar amb la campanya solid脿ria de mecenatge l'estiu passat.

芦S'ajudar脿 a tothom de forma lineal i proporcional perqu猫 amb les assegurances no hagin de fer un esfor莽 addicional i assumir 铆ntegrament aquest cost. L'esquema queda m茅s complet i tancat si tamb茅 sumem els ajuts Rebrotem. Evidentment mai no n'hi haur脿 prou, sobretot per qui ha vist la seva explotaci贸 devastada per un incendi i t茅 dos, tres o quatre anys d'incertesa i sense retorn econ貌mic禄, assenyala l'alcalde de Flix, Francesc Barbero.

Promeses esfumades

La principal cr铆tica que fan els alcaldes a les administracions 茅s que 芦pequessin禄 de prometre m茅s del que podien abastar i que, un any despr茅s, el suport que van transmetre als afectats s'hagi convertit en decepci贸 i empipament. L'alcalde de Bovera, 脪scar Acero, reconeix que se senten 芦desemparats i indignats禄. Assegura que Agricultura i Presid猫ncia 芦s'han dedicat a vendre fum禄 i insisteix que tant la consellera Jord脿 com el president Torra acceptin la invitaci贸 de visitar el poble.

芦脡s el primer incendi al pa铆s on es dona una ajuda real per貌 el Govern va pecar de venir a prometre de tot i en massa禄, lamenta Junc脿. 芦Les quanties podrien ser superiors, hauria preferit que no es vinculessin a assegurances i tot hauria estat m茅s senzill i fluid, per貌 treballarem perqu猫 hi hagi m茅s l铆nies d'ajut en un futur禄, afegeix Barbero.

I el futur implica seguir apostant pel regadiu i ampliar-ne la xarxa, com ha comen莽at a fer Agricultura. 芦La recuperaci贸 de la zona 茅s lenta, la natura i el camp tenen els seus processos i no es tracta del que fem enguany, el repte 茅s fer feina els anys que venen fins que es recuperi del tot i aqu铆 entren en joc els nous regadius i l'ampliaci贸 dels existents 鈥擝ingalis, Vall Sant Joan i el sud del Segri脿鈥斅, demana l'alcalde de Flix. 芦Si avui en dia 茅s molt dif铆cil dedicar-se a l'agricultura professional, en sec脿 茅s pr脿cticament impossible, per tant independentment de l'incendi, la promoci贸 de regadius en zones com la Ribera d'Ebre 茅s imprescindible si volem fixar activitat agr脿ria al territori禄, diu Barbero.

Segons Acero, hi ha molts pagesos del poble que no poden fer front a les destrosses provocades per l'incendi perqu猫 han de pagar altres cr猫dits pel reg i, amb les ajudes que va donar l'administraci贸, 芦茅s impossible禄 reposar les m脿negues de les finques. En aquest sentit, l'alcalde de Bovera es planteja si el que realment vol el Govern 茅s que tot el territori 芦quedi nom茅s amb pins i arrenquin les oliveres禄 i recorda les moltes protestes que han fet durant el darrer any per denunciar aquesta situaci贸. Acero lamenta que quan es van mobilitzar a Barcelona davant la seu d'Agricultura no els reb茅s ni la consellera ni cap director general. 芦Sembla que no vulgui donar la cara als pagesos禄, denuncia i adverteix que les protestes seguiran fins que es faci front a les demandes dels afectats.

 Text

"Dada molt preocupant per a les Terres de l'Ebre arran del coronavirus" "Imatges: El gran incendi de la Ribera d'Ebre, 1 any despr茅s a vista de dron"