Aragonès reivindica Neus Català com a referent de la lluita contra l'oblit del feixisme

El vicepresident de la Generalitat visita la capella ardent de la lluitadora antifeixista per traslladar als familiars el condol del Govern, d'ERC i dels «presos polítics»
Imatge de la filla de Neus Català, Margarita, amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, familiars i càrrecs territorials d'ERC | ACN

 

 

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reivindicat la figura de Neus Català com a «referent» de la lluita per la memòria i contra l'oblit del feixisme al país. Aragonès ha visitat la capella ardent de la lluitadora antifeixista a Móra d'Ebre traslladant del condol del Govern, d'ERC i dels «presos polítics» als familiars i amics.

 

«Mai va deixar de lluitar. Sempre va estar al peu del canó, defensant la dignitat, la llibertat i lluitant contra un possible oblit de la barbàrie del nazisme i del feixisme. Cal no oblidar, perquè si ho fem, estem condemnats a repetir aquests errors», ha declarat a la sortida, defensant el «reconeixement» públic de la seva figura. «Era una persona molt estimada a Catalunya perquè comparteix amb Neus Català els valors de l'antifeixisme, la dignitat i la llibertat de les persones i dels pobles», ha afegit.

 

 

 

Una vida dedicada «a la lluita per la llibertat»

Aragonès ha volgut reconèixer la figura i el llegat que deixà Català després d'una «vida dedicada a la lluita per la llibertat de les persones i la dignitat de les dones» i, especialment, a plantar cara al feixisme a partir de la defensa ferma dels valors de la «dignitat», la «confiança» en les persones i la «fraternitat universal». Però, per damunt de tot, ha destacat el vicepresident, la lluita de Català contra «l'oblit» de «la barbàrie» tot allò que va suposar el nazisme i el feixisme. «Si ho oblidem, estem condemnats a repetir-ho», ha emfasitzat.

 

Aquest llegat, ha elaborat, pot ajudar decisivament a moltes famílies d'aquest país a recuperar la memòria i l'orgull de les persones que van lluitar, com Català, i que el mateix feixisme va aconseguir «esborrar com a experiència de vida per fer foc nou». «Molta gent d'aquest país té un avi o un besavi entre els que van ser derrotats el 1939 i, massa vegades, la memòria familiar s'ha construït sobre els oblits d'aquella part», ha argumentat.

 

Difusió de la tasca i simbolisme de Català

En aquesta línia, Aragonès s'ha compromès a continuar difonent la tasca i el simbolisme de Català, com a «imatge viva de qui va aconseguir, amb la seva continuïtat vital i compromís polític vèncer el feixisme: va vèncer el feixisme amb la seva pròxima existència, havent sobreviscut als camps de concentració i havent estat membre activa de la lluita a Catalunya, França i a Europa».

 

«És important que referents com els de Neus Català tinguin aquest reconeixement. És una persona molt estimada a Catalunya perquè Catalunya comparteix amb Neus Català aquests valors de l'antifeixisme, la dignitat de les persones i de la llibertat de les persones i dels pobles», ha tancat Aragonès a la finalització de la visita, i després de donar el condol als fills, Margarita i Lluís.

 

Joan Sabaté visita la capella ardent

La capella ardent de la lluitadora antifeixista, que va morir aquest dissabte a la tarda al seu poble natal dels Guiamets, ha rebut ja la visita de nombroses personalitats i representants de diferents administracions. Aquest dilluns al matí, a banda del vicepresident del Govern, també l'ha visitat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté. Està previst que aquest dilluns a la tarda ho faci el president del Parlament, Roger Torrent.

 

Català serà acomiadada aquest dimarts a les dotze del migdia en una cerimònia oberta al públic al tanatori de Móra la Nova i a la qual es preveu l'assistència de centenars de persones. Posteriorment, la família celebrarà un acte privat en la intimitat per donar-li l'últim adéu.

 

 

Et pot interessar: