Pla general de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Imatge del 13 de març del 2020

El CatSalut proposa un gran projecte d'ampliació per l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

Es construirà un edifici oncològic, un ambulatori i es millorarà l'accessibilitat i l'aparcament

L'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HTVC) canviarà la seva imatge. El Servei Català de la Salut ha fet una proposta per ampliar el centre hospitalari del Baix Ebre amb dos edificis de nova planta que s'ubicarien al davant de l'actual equipament.

En el projecte que es planteja des de CatSalut es passaria a ocupar 41.000 metres quadrats, gairebé el doble que actualment ocupa, 25.000 m2. Aquesta ampliació es dividiria amb la construcció de l’edifici oncològic de 2.500 metres quadrats i un nou edifici ambulatori de 13.000 metres quadrats, de planta baixa més dos.

En la part de l'edifici ambulatori s’ubicarien les consultes externes, gabinets, atenció nefrològica i una àrea d’investigació, docència i innovació, mentre que l’edifici actual de l’HTVC es renovarà i incrementarà l’àrea quirúrgica. El nou edifici assistencial es construiria als terrenys situats just al davant de l'actual hospital fins a tocar del nou edifici oncològic. Els tres edificis estarien comunicats. En finalitzar el projecte, s'hauria ampliat l'UCI amb una nova capacitat de 16 llits —cinc més que actualment—, hi hauria 27 boxs a urgències, es passaria de 3 quiròfans convencionals a 6, els quiròfans de cirurgia major ambulatòria passarien d'1 a 3 i, a més, es crearien dos de cirurgia menor.

La inversió total que s'hi realitzarà és de 46 milions d'euros i un termini d'execució de 60 mesos. Amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat es proposa la construcció d'un parell d'ascensors des del nucli urbà fins a dalt del turó on és situat l'hospital i ampliar la capacitat d'aparcament fins a 300 places, que s'ubicarien en dues plantes soterrades en un dels dos edificis que s'hi construiran. Un d'aquests dos estaria dedicat a l'oncologia.
 

El projecte ha estat presentat aquest dilluns a l'Ajuntament de Tortosa, la gerència de l'ICS Terres de l'Ebre i la junta facultativa de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, pel director del CatSalut, Adrià Comelles. Perquè s'executi aquest projecte es necessita l'aprovació de la institució municipal, ja que s'hauria de canviar la ubicació actual del dipòsit municipal d'aigua que hi ha al costat de l'actual pàrquing, d'ús exclusiu per a personal sanitari.

L'Ajuntament celebra la proposta de Salut

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha rebut amb «satisfacció» el nou projecte per ampliar l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que inclou la construcció d'un aparcament per reduir els problemes de mobilitat del centre hospitalari. Roigé ha demanat a Salut que acceleri els tràmits i escurci els cinc anys amb què es preveu executar l'ampliació. «Esperem que no sigui un compromís electoral i que no tornem a generar frustració a la ciutadania perquè serà el tercer conseller que promet un nou hospital o l'ampliació de l'actual», ha dit. L'alcaldessa també ha assenyalat que el nou pàrquing ha d'oferir un mínim de 400 places perquè el futur edifici s'emplaça sobre l'actual aparcament dels treballadors i es perdran 150 places.

L'alcaldessa de Tortosa ha fet «una valoració positiva» del nou projecte per ampliar l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa perquè resol dues necessitats del centre: l'ampliació dels serveis i la creació d'un aparcament. Meritxell Roigé ha dit que espera que aquest tercer projecte que es presenta per al centre hospitalari de referència a les Terres de l'Ebre vagi acompanyat «d'un compromís real» i que es porti a terme «de fora ràpida» per no tornar a generar frustració i falses esperances a la ciutadania. «Lamento que hàgim perdut tant temps tenint un projecte i que ara el canviem, però benvingut si ara és una realitat», ha apuntat.

De fet, una de les peticions que Roigé ha traslladat al director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, és que els tràmits «s'accelerin» i que s'inclogui una partida pressupostària en els comptes del 2021 per redactar el projecte. El consistori s'ha compromès a «facilitar» totes les tramitacions urbanístiques que es necessitin per construir el nou edifici. Caldrà modificar l'emplaçament de les zones verdes o desplaçar el dipòsit d'aigua i queda aturada la modificació del POUM que havia iniciat l'Ajuntament de Tortosa per construir el nou edifici oncològic i de radioteràpia que ara quedarà ubicat en la nova construcció —la modificació es mantenia suspesa fins que Salut concretés si es construiria el nou aparcament a l'Hospital.

Poques places

L'ampliació del Verge de la Cinta que s'ha presentat aquest dilluns proposa construir una estructura de planta baixa més tres pisos, que incorporarà dues plantes soterrades amb capacitat per a 300 vehicles. Però aquesta construcció es projecta als terrenys on actualment hi ha un aparcament de 150 places per als treballadors sanitaris, 150 llocs que es perdran.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé ha assenyalat al CatSalut que el nou pàrquing ha de tenir un mínim de 400 places, com es preveia en l'anterior, projectat al talús posterior de l'actual edifici. «Creiem que ha de ser a partir d'aquesta xifra. Amb 300 la meitat ja seran per als treballadors. S'ha proposat habilitar-ne 100 més al fossar i ens hem mostrat favorables perquè és a partir de 400 que podrem començar a donar resposta a les necessitats que té actualment hospital», ha defensat Roigé.

Els accessos per als vehicles rodats al Verge de la Cinta es mantenen però es preveu instal·lar dos ascensors que poden ajudar a reduir el nombre de vehicles que pugen a l'Hospital Verge de Cinta. Roigé ho ha valorat «molt positivament». «Estem molts satisfets que es converteix en un hospital urbà i els ascensors permetran millorar la mobilitat des de la ciutat», ha destacat.


Comentaris