La central nuclear d’Ascó II es torna a connectar a la xarxa després de culminar la 25a recàrrega de combustible

La planta ha invertit més de 20 milions d’euros en el procés
La central nuclear Ascó II es reconnecta a la xarxa després de culminar la recàrrega de combustible | cedida

 

La central nuclear d’Ascó II va culminar aquest dimecres, 5 de juny, la seva 25a recàrrega de combustible i s’ha reconnectat a la xarxa elèctrica. Durant el període d’aturada, que va començar el passat 27 d’abril, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) ha invertit un total de 23,3 milions d’euros en actuacions de caràcter preventiu.

 

Aquestes actuacions han donat feina a un miler de persones d’unes 60 empreses de serveis, que han donat suport al personal de la central. Tot plegat, amb l'objectiu de renovar el sistema de maneig del combustible, la inspecció de tubs per a corrents incloses en els tres generadors de vapor i la substitució de quatre dels termoparells intranuclears.

 

Renovació de 60 elements combustibles

El procés de recàrrega de combustible ha consistit en la substitució de 60 elements combustibles que conformen el reactor per afrontar un nou cicle d’operació, el 26è. S’han executat més de 13.500 ordres de treball i s’han implantat 38 modificacions de disseny, així com substitucions de components. La propera parada per recàrrega està prevista per l’abril del 2020.

 

Durant l’aturada s’ha renovat també el sistema de maneig del combustible, la inspecció de tubs per corrents induïdes en els tres generadors de vapor i la substitució de tres dels termoparells intranuclears, segons ha informat l'ANAV.

 

Els dispositius formen part de la instrumentació utilitzada per mesurar la temperatura de l’aigua a l’interior del reactor i determinar la potència a la qual funciona. També s’ha fet una inspecció de les toveres de branca freda del vas, la inspecció visual remota de la mateixa i la substitució dels motors de diversos equips de seguretat. A més s’ha fet una revisió general de la turbina d’alta pressió i s’han implantat millores a l’estació de tractament d’hidrogen de l’alternador.

 

Es van detectar restes de bor en vàlvules de drenatge

El titular de la central nuclear Vandellòs II va comunicar al Consell de Seguretat Nuclear que, durant una inspecció visual després de la parada no programada del 4 d'abril, es van detectar restes de bor en els taps de les vàlvules de drenatge dels generadors de vapor B i C, així com en el terra del primer d'aquests.

 

En aquest sentit, es va notificar la localització d'un lleuger degoteig en una soldadura aigües avall de la vàlvula de drenatge del generador de vapor B, que constitueix fugida de la barrera de pressió, i va portar la planta des de la condició d'espera calenta —reactor parat, però en condicions de pressió i temperatura nominals, (manera 3) a parada freda (manera 5). Es dona la circumstància que durant el desembre de 2018, el titular va identificar una fugida en la soldadura d'aigües amunt de la vàlvula de drenatge del generador de vapor B.

Més notícies de la categoria Terres de l'Ebre